Jak se vyhnout sankcím za neodhlášené a nepojištěné vozidlo

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 16. 12. 2008 | 18 komentářů
Jak se vyhnout sankcím za neodhlášené a nepojištěné vozidlo
Ne každému se letos před koncem roku podaří z registru odhlásit nepojízdné či dávno ztracené vozidlo. Většina lokálních registrů motorových vozidel je však přetížená a od ledna za nepojištěné auto hrozí vysoké sankce. Těm se dá ovšem poměrně elegantně vyhnout.

Nekonečné fronty na registrech motorových vozideludělaly řadě majitelů aut škrt přes rozpočet. Staré, nepojízdné auto, nebo ukradený a neodhlášený vůz je stále v registru a od roku 2009 za něj bude muset majitel platit povinné ručení. Jinak se ocitne na seznamu garančního fondu a čeká ho ve velmi krátké době upomínka České kanceláře pojistitelů. Vedle nově zavedeného poplatku do garančního fondu za každý den bez povinného ručení se může těšit i na tisícikorunové pokuty od správních orgánů (5 – 40 tisíc korun) a případně i na ty od policie při silniční kontrole. Za další neplacení sankcía povinného ručení mu bude hrozit vymáhání dluhu a exekutoři. Skutečnost, že auto či motorka už mnoho let stojí v garáži, na tom nic nezmění.

Pojišťovny si tuto situaci uvědomují, a proto řada z nich nabízí elegantní řešení – krátkodobé povinné ručení. Dají tím majitelům neodhlášených aut čas, aby vše v klidu s registrem vozidel zúřadovali.

„Řidiči takto budou moci splnit podmínku pojištěnía získají čas potřebný k vyřízení agendy spojené s odhlášením vozidla,“ zdůrazňuje výhody krátkodobých pojistek Miloš Velíšek, ředitel úseku pojištění vozidel České podnikatelské pojišťovny ( ČPP ).Pro případ způsobené nehodyse podle Velíška sjednává u ČPP spoluúčast na pojistném plnění ve výši 25 tisíc korun.

Krátkodobé pojištění odpovědnosti z provozu vozidlazpravidla vychází ze stejných parametrů jako pojištění dlouhodobé. Výše pojistného bývá v ceníku pojišťoven nejčastěji fixní. Často však platí – čím kratší doba, tím v přepočtu na rok, dražší pojistka. Doba, na kterou lze vozidlo krátkodobě pojistit, se mezi jednotlivými pojišťovnami liší. Na opravdu krátkou dobu „pár dní“ je možné se pojistit jedině u České pojišťovny. Ta prodává pojistky i na období 14 dnů.

Anketa

Pořídili byste si krátkodobé povinné ručení, abyste se vyhnuli sankčním poplatkům do garančního fondu?

Nejčastěji pojišťovny nabízejí pojistné smlouvy na měsíc a déle. Vždy ale na celý měsíc. Kooperativamá svoji krátkodobost fixně definovanou – umožňuje jen dvouměsíční pojistky, a to pro všechny běžné typy vozů. Výjimkou jsou tahače, návěsy a autobusy s trolejbusy.

Pojistky na omezenou dobu mají jednu nevýhodu. Kvůli sjednání takovéhoto pojištění je nutné zajít na pobočku či jiné obchodní místo dané pojišťovny. Nákup pojistky přes internetové stránky umožňuje pouze Česká pojišťovna, a to na dobu od třiceti dnů výše.

Krátkodobé povinné ručení není zase až taková novinka, jak by se z momentálně komunikace některých pojišťoven jako Kooperativa či ČPP mohlo zdát. Kupříkladu pojišťovna Allianzjej má ve své nabídce už od roku 2000. Podle slov mluvčí Pavly Pasekové jej využívají převážně majitelé motocyklů a sezónních vozidel jako jsou pracovní stroje, zemědělské malotraktory či sněžné skútry. Česká pojišťovna se u těchto pojistek chlubí i pojištěnci z řad veteránských vozů. „V některých případech tyto krátkodobé smlouvy Česká pojišťovna uzavírá i s majiteli zcela běžných osobních automobilů, kteří vědí, že budou vůz například v dohledné době prodávat,“ dodává mluvčí pojišťovny Václav Bálek.

Využili jste již někdy krátkodobé nebo sezónní pojistky? Jaké s nimi máte zkušenosti? Podělte se o názor s ostatními čtenáři.

Allianz
Česká pojišťovna
ČPP
ČSOB Pojišťovna
Direct
Generali
Kooperativa
Uniqa

Minimální doba trvání pojištění - 3 měsíce

  • Pojištění bez přirážky k pojistnému
  • Krátkodobě sjednají i havarijní pojištění

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 3. 2009 10:02, Arnošt

Dobrý den. Chtěl bych poradit jak mám postupovat.
Měl jsem vozidlo značky Olcit Club. V roce 2003 bylo vozidlo odcizeno a nebylo to hlášené,protože v té době vozidlo používal otec mojí (bývalé) přítelkyně,který zemřel. Vozidlo nemá od roku 2004 v TP žýdný záznam o STK+EMI. Vozidlo nemá celou tu dobu pivnné ručení. Krádež vozidla jsme nehlásili,protože vozidlo mělo NULOVOU hodnotu a také nemuselo být ekologicky zlikvidováno. Vozidlo je ještě k dnešnímu datu stále přihlášeno v Sušici. Po té, co bylo vozidlo odcizeno,jsem se stěhoval několikrát a na auto se zapomělo.Stálým stěhováním se i stratil velký TP. Při posledním stěhování se našel,jenže teď už musí být vozidlo ekologicky zlikvidované.
CHTĚL BYCH OD VÁS PORADIT jak vozidlo vyřadit trvale z registru.
Předem děkuji za jakoukoliv odpověď. Arnošt 19.03.2009 arnywap@seznam.cz

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 12. 2008 22:30, Věra Tůmová

Dobrý den,
děkujeme za váš - byť anonymní - komentář. Článek se však nezabývá detaily automatického zániku pojištění, takže nevím odkud znáte názor autorky. Jsem ovšem ráda, že se shodujeme v tom, že rozhodné skutečnosti je zapotřebí pojišťovně oznámit. V tom je totiž kámen úrazu - ne každý tak kupříkladu činí, byť to je jeho chyba a měl by si pojistnou smlouvu vždy přečíst celou a před podpisem. S pozdravem VT

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co je dobré vědět o registru vozidel

15. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Co je dobré vědět o registru vozidel

Mít v lednu nepojištěné vozidlo se začne pořádně prodražovat kvůli povinnému poplatku garančnímu fondu i dalším sankcím. To se bude týkat již dávno nepojízdných vraků, ukradených i... celý článek

Od ledna čeká motoristy bez povinného ručení více sankcí

10. 12. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Od ledna čeká motoristy bez povinného ručení více sankcí

Každé deváté vozidlo registrované v ČR nemá podle České kanceláře pojistitelů povinné ručení. Po 1. lednu 2009 to budou mít jejich majitelé a provozovatelé těžší. Postihy za provozování... celý článek

Jak se odhalují pojistné podvody

8. 12. 2008 | Věra Tůmová | 27 komentářů

Jak se odhalují pojistné podvody

Koho láká „vydělávání peněz“ pojistnými podvody, měl by možná začít přemýšlet o jiné „profesi“. Pojišťovny už leckterý podvod dokáží odhalit díky systému indikátorů. Do budoucna by... celý článek

Jak se vyhnout pokutě za nevyplnění záznamu o dopravní nehodě

14. 11. 2008 | Věra Tůmová | 37 komentářů

Jak se vyhnout pokutě za nevyplnění záznamu o dopravní nehodě

Banální srážka aut je dnes na českých silnicích častým jevem. U nehod bez zranění a škody do 50 tisíc, respektive 100 tisíc korun od 1. ledna 2009, není třeba volat policii. Bude ale... celý článek

Neplatit povinné ručení bude od ledna hodně drahé

15. 10. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Neplatit povinné ručení bude od ledna hodně drahé

České kanceláři pojistitelů došla trpělivost a hodlá pořádně zatočit s neplatiči povinného ručení. Chce je přivést k rozumu tím, že je bude pravidelně upomínat a dávat jim pokuty, případně... celý článek

Partners Financial Services