Co je dobré vědět o registru vozidel

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 15. 12. 2008 | 10 komentářů
Co je dobré vědět o registru vozidel
Mít v lednu nepojištěné vozidlo se začne pořádně prodražovat kvůli povinnému poplatku garančnímu fondu i dalším sankcím. To se bude týkat již dávno nepojízdných vraků, ukradených i zděděných aut a doplacených leasingů, u kterých majitel povinné ručení nezrušil. Zda je nějaký vůz v evidenci, lze ověřit v registru vozidel.

Kde získat údaje o vozidlech

Informace o tom, jaká vozidla a údaje jsou k vaší osobě v registru vozidel vedena, zjistíte na místně příslušném registru vozidel.

ČKP

Jak získat informace o svých autech či jiných vozidlech z registru vozidel?

Registr vozidel vedou obecní úřady obcí s rozšířenou působností a příslušným oprávněním. Pro registraci vozidla je třeba zajít na příslušný úřad, v jehož správním obvodu má provozovatel vozidla bydliště nebo sídlo. V místně příslušném registru se dá ověřit, jaká vozidla a údaje ke konkrétní osobě jsou v něm v daném okamžiku vedena.

„Dle § 12 zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů, máte právo požadovat výpis informací, které o vás registr vozidel vede,“ uvádí se v materiálech České kanceláře pojistitelů (ČKP). Informace z registru vozidel je dále možné získat i podle § 4 odst. 3 zákona č. 56/2001 Sb. Do registru silničních vozidel je oprávněn nahlížet a požadovat opis nebo výpis zapsaných údajů ale pouze ten, kdo prokáže právní zájem. Ten může být dán vlastnictvím vozidla, prodejem vozidla, změnou údajů o vozidle nebo osobě, a od 1. 1. 2009 také potřebou ověřit údaje v registru vozidel v souvislosti s povinností majitelů aut bez povinného ručení platit příspěvek do garančního fondu (podle § 24c zákona č. 168/1999 Sb.). „Výpisem z registru vozidel můžete prokázat, že nejste osobou, na kterou se vztahuje povinnost hradit příspěvek do garančního fondu,“ uvádí ČKP.

K čemu je výpis z registru dobrý

Výpisem z registru vozidel můžete prokázat, že nejste osobou, na kterou se vztahuje povinnost hradit příspěvek do garančního fondu.

ČKP

Dočasné a trvalé vyřazení vozidla z registru vozidel

Dočasné vyřazení vozidla z registru
O dočasné vyřazení vozidla požádejte příslušný registr vozidel (tiskopis žádosti je k dispozici na registru vozidel, nebo na internetových stránkách příslušného úřadu). V případě dočasného vyřazení vozidla musí vlastník vozidla odevzdat registrační značku, osvědčení o registraci vozidla a předložit technický průkaz k vyznačení záznamu o dočasném vyřazení a zapsání údaje o počátku doby, během níž je vozidlo dočasně vyřazeno z provozu. Tento úkon je dle zák. č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích zpoplatněn částkou 100 Kč.

Opětovné zařazení do registru
Režim dočasného vyřazení lze na žádost vlastníka ukončit. Vlastník vozidla je povinen k žádosti přiložit doklady o splnění podmínek pro provoz vozidla na pozemních komunikacích (platná pojistná smlouva o povinném ručení, doklad o technické prohlídce vozidla) a technický průkaz.

Trvalé vyřazení vozidla z registru
Trvalé vyřazení vozidla z registru řeší § 13 zák. č. 56/ 2001 Sb. Pokud je vozidlo staré, neopravitelné a hodláte jej navždy vyřadit z provozu, anebo již přestalo existovat (např. shořelo), pak je nutné ho trvale vyřadit z registru vozidel. Pokud se tak nestane, je nutné za takové vozidlo dále platit povinné ručení.

Anketa

Už jste někdy odhlašovali vozidlo v registru?

Rozdíl mezi dočasným a trvalým vyřazením
Při trvalém vyřazení přestává vozidlo existovat i formálně v registru vozidel a režim trvalého vyřazení z registru nelze ukončit, jako je tomu u dočasného vyřazení. Trvalé vyřazení vozidla je zapsáno do technického průkazu.

Na základě sdělení Ministerstva dopravy se musí vlastník vozidla dostavit na příslušné registrační místo, které zahájí správní řízení a v případě zákonem stanovených podmínek může vydat rozhodnutí o trvalém vyřazení vozidla. Podrobnější informace získáte na příslušném registru vozidel, nebo prostřednictvím e-mailové adresy posta@mdcr.cz na Ministerstvu dopravy (Odboru provozu silničních vozidel), do jehož kompetencí tato problematika registrů vozidel spadá. Do předmětu e-mailové zprávy uveďte "registrace vozidel"

Připraveno ve spolupráci s ČKP

Jaké zkušenosti máte s odhlašováním a přihlašováním vozidel do registru vy osobně? Podělte se o ně s ostatními čtenáři.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 1. 2009 15:28, Jean Laroux

Absurdita systému evidence vozidel mi nedává jinou možnost než se s Vámi podělit o mou osobní zkušennost. Vzhledem k novým úpravám v zákoně související s provozem a evidencí vozidel platným od 1. 1. 2009 jsem se rozhodl si pro jistotu ověřit, zda jsou všechna má předchozí vozidla, jichž jsem byl vlastníkem, řádně odepsána s evidence. Dle metody nejmenšího odporu jsem se jal hledal na internetu jednoduchou aplikaci, kde bych napsal své rodné číslo a aplikace by mi vyhledala kolik a jaká mám v registru vozidla. BYL JSEM ZNAČNĚ NAIVNÍ. Pochopitelně NIC. Asi ochrana osobních údajů, kdo ví ?! I když nevím co je tajného na informaci, že mám na sebe napsaná (neodhlášená) např. 2 vozidla. NO NIC. Jsem člověk trpělivý a vyrazil jsem na registr vozidel kde mám hlášeno své poslední vozidlo. Registr se nachází na nejmenovaném registru vozidel v nejmenované Pražské části. Zde jsem vystál frontu a dostal se k okénku. Konverzace s pracovnicí proběhla následovně.

Já: "Prosil bych zjistit jaká vozidla mám na sebe psaná v registru vozidel".
Pracovnice: To zjistíte na Praze 1, Jungmanovo náměstí přepážka č. 31
Já: Jsem na registru vozidel ?
Pracovnice: ANO
Já: Pak nechápu proč mi to nemůžete zjistit tady z toho PC co máte před sebou.
Pracovnice: To my nemůžeme .. musíte na .... (výše uvedená adresa)

Pomyslel jsem si něco o Absurdistánu a vrátil se do zaměstnání, kde jsem se musel za tímto účelem uvolnit. Nedalo mi to a vrátil jsem se na web http://www.dopravni-inspektoraty.cz/. Upoutala mne informace o možnosti zjištění požadované informace firmou PřepiServis. SUPER ! Otevřel jsem formulář a .... NIC. Možnost zjištění informace o vozidlech vedených na mé jméno v objednávce není. Prošel jsem si i jiné volby a zastavil se namátkově u jedné z nabídek firmy Přepiservis. Klik …..
..... 700 Kč ??? Po zatlačení očních bulev zpět tam kam patří jsem klikl ještě jednou. To jsem neměl dělat ……. Tak nyní již chápu proč není snadné se dostat k informacím na webu nebo osobně na registru vozidel. Tento systém si přece nenechá unikat potenciální klienty uvedené placené služby, zavedením nějaké jednodušší formy sdělování informací. Je vidno, že kapitalismus funguje skvěle a čím dál lépe. Počítám, že za rok zjistím, že mám nějakých 30 000 na dlužném pojistném za vozidlo, jež jsem před 10-ti lety prodal a nějakým způsobem (ANO .. já vůl) si neohlídal jeho odepsání z registru. Budu chtít situaci vyřešit a zaplatím. Pak se budu chtít vozidla zbavit a nezbyde mi vyžádat kopii technického průkazu. Pak budu shánět vrakoviště, které mi za úplatek napíše doklad o ekologické likvidaci a pak. No myslím, že 14 dní posedávání po specializovaných úředních místech bude stačit a nakonec se možná dostanu ke zrušení vozu, které je již několik let někde v plechovém nebi. Pochopitelně s kapsou plnou potvrzení o různých poplatcích. Pak se ještě budu se pro jistotu modlit k úřednickému bohu aby mi nepřišla tučná pěticiferná pokuta do tzv. garančního fondu. Jen mě napadá co kdybych svůj (možná neodepsaný) starý automobil někde na poli dohledal. Legislativa je dokonalá. Vozidlo odevzdám k eko-likvidaci, zaplatím 1000 Kč a odejdu. Pokud bych si chtěl ze SVÉHO vozidla (jež jsem JÁ zaplatil) chtěl něco vzít, likvidátor (např. vrakoviště) mi MÉ díly rádo PRODÁ. NEZDÁ SE I VÁM TENTO SYSTÉM ABSURDNÍ ? Já vím, Úřední šiml jen kluše dle platné legislativy a tvůrci legislativy vše mysleli zpočátku dobře. Já bych to nazval jednodušeji. Státem podporovaná ZLODĚJNA.

+112
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 2. 2009 23:27, DIDI

Jo hochu, podle mluvy je vidět, že jsi tuze študovanej... a velkej inteligent.

Zobrazit celé vlákno

-77
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdy může být pokutován i poctivý řidič platící pojistku

11. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Kdy může být pokutován i poctivý řidič platící pojistku

Nový poplatek do garančního fondu budou od ledna muset zaplatit všichni majitelé nepojištěných vozidel. Upomínka může ale přijít i těm poctivým, kteří jinak platí. Stačí, aby opomenuli... celý článek

Od ledna čeká motoristy bez povinného ručení více sankcí

10. 12. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Od ledna čeká motoristy bez povinného ručení více sankcí

Každé deváté vozidlo registrované v ČR nemá podle České kanceláře pojistitelů povinné ručení. Po 1. lednu 2009 to budou mít jejich majitelé a provozovatelé těžší. Postihy za provozování... celý článek

Neplatit povinné ručení bude od ledna hodně drahé

15. 10. 2008 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Neplatit povinné ručení bude od ledna hodně drahé

České kanceláři pojistitelů došla trpělivost a hodlá pořádně zatočit s neplatiči povinného ručení. Chce je přivést k rozumu tím, že je bude pravidelně upomínat a dávat jim pokuty, případně... celý článek

Nepojištěná auta loni způsobila škodu za 300 milionů

22. 4. 2008 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Nepojištěná auta loni způsobila škodu za 300 milionů

Tisíce tuzemských řidičů jezdí bez povinného ručení. Každoročně přitom způsobí několik tisíc nehod, při nichž vznikají čím dál vyšší škody. Doplácí na to ostatní řidiči, z jejichž pojistek... celý článek

Jak změnit pojišťovnu u povinného ručení

8. 11. 2007 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Jak změnit pojišťovnu u povinného ručení

Sazebníky pro povinné ručení na další rok jsou už u většiny pojišťoven známé. Kdo chce přejít za výhodnější nabídkou k jiné pojišťovně, musí si dát pozor, aby podal výpověď pojistky... celý článek

Partners Financial Services