Jak se vyhnout sankcím za neodhlášené a nepojištěné vozidlo

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 16. 12. 2008 | 18 komentářů
Ne každému se letos před koncem roku podaří z registru odhlásit nepojízdné či dávno ztracené vozidlo. Většina lokálních registrů motorových vozidel je však přetížená a od ledna za nepojištěné auto hrozí vysoké sankce. Těm se dá ovšem poměrně elegantně vyhnout.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 3. 2009 10:02, Arnošt

Dobrý den. Chtěl bych poradit jak mám postupovat.
Měl jsem vozidlo značky Olcit Club. V roce 2003 bylo vozidlo odcizeno a nebylo to hlášené,protože v té době vozidlo používal otec mojí (bývalé) přítelkyně,který zemřel. Vozidlo nemá od roku 2004 v TP žýdný záznam o STK+EMI. Vozidlo nemá celou tu dobu pivnné ručení. Krádež vozidla jsme nehlásili,protože vozidlo mělo NULOVOU hodnotu a také nemuselo být ekologicky zlikvidováno. Vozidlo je ještě k dnešnímu datu stále přihlášeno v Sušici. Po té, co bylo vozidlo odcizeno,jsem se stěhoval několikrát a na auto se zapomělo.Stálým stěhováním se i stratil velký TP. Při posledním stěhování se našel,jenže teď už musí být vozidlo ekologicky zlikvidované.
CHTĚL BYCH OD VÁS PORADIT jak vozidlo vyřadit trvale z registru.
Předem děkuji za jakoukoliv odpověď. Arnošt 19.03.2009 arnywap@seznam.cz

+30
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 12. 2008 22:30, Věra Tůmová

Dobrý den,
děkujeme za váš - byť anonymní - komentář. Článek se však nezabývá detaily automatického zániku pojištění, takže nevím odkud znáte názor autorky. Jsem ovšem ráda, že se shodujeme v tom, že rozhodné skutečnosti je zapotřebí pojišťovně oznámit. V tom je totiž kámen úrazu - ne každý tak kupříkladu činí, byť to je jeho chyba a měl by si pojistnou smlouvu vždy přečíst celou a před podpisem. S pozdravem VT

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 18 komentářů)

16. 2. 2020 3:09 | hana

prodala jsem auto majitelka zemřela auto je nezvěstné a mě stále chodí pojistka jak to mohu vyřešit
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 1. 2016 13:39 | Robin

Asi bych se v první řadě pokusil sankcím vyhnout tím, že auto poctivě přihlásím, viz článek: http://www.carent.cz/prihlaseni-vozu-ford.aspx . Myslím, že tom není zas takový problém, aby stál za to, snažit se potom vyhnout případné sankci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

12. 4. 2011 15:28 | RADEK

Zdravim chci se zeptat na tento muj problem.Vždy jsem platil pojištení v čas a nedopatřením se stalo že mi pojištovna ukončila smlouvu s tím že jsem včas nezaplatil.Po tomto zdělení jsem si založil novou pojištovnu a však jsem zjistil ze 22dní jsem byl bez pojistky.po čase jsem zaplatil pokutu Združení pojistitelu a myslel jsem že jsem byl dos potrestán ale ted mi přišel další trest od Magistrátu že jsem neodevzdal SPZ.Je nějaká šance se tomuto trestu vyhnout a jestli mě nečeka další a další trest?poradte díky Radek.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 4. 2009 19:07

dobrej chtela bych poradit rodice maj na sebe regystrovany auta auta uz neexistujou je to uz asi 5 let chtela bych vedet jak je odhlasit kdyz to neudelali uz davno prosim poradte diky květa
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

19. 3. 2009 10:04 | Arnošt

Dobrý den. Chtěl bych poradit. Od roku 2003 jsem bez vozidla. Byl to Olcit Club. Pujčoval jsem ho tatínkovi má (ted) bývalé přítelkyni. Vozidlo mu odcizili a vozidlo nemělo skoro žádnou hodnotu. Nebylo to hlášené a tatínek jí pak zemřel. Od té doby vozidlo nemá povinné ručení a zároveň ve velkém TP není od roku 2004 technická a emise. V té době nemuselo být ekologická likvidace a vozidlo mělo NULOVOU hodnotu. Několikrtát jsem se stěhoval a na milé atíčko se zapomělo. Stále je ještě evidované v Sušici, bez značek a bez pojištění. Teď bydlím trvale na Plzeň Městě. CHTĚL BYCH PORADIT JAK POSTUPOVAT. předem děkuji za jakoukoliv odpověď. Arnošt
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

19. 3. 2009 10:02 | Arnošt

Dobrý den. Chtěl bych poradit jak mám postupovat. Měl jsem vozidlo značky Olcit Club. V roce 2003 bylo vozidlo odcizeno a nebylo to hlášené,protože v té době vozidlo používal otec mojí (bývalé) přítelkyně,který zemřel. Vozidlo nemá od roku 2004 v TP žýdný záznam o STK+EMI. Vozidlo nemá celou tu dobu pivnné ručení. Krádež vozidla jsme nehlásili,protože vozidlo mělo NULOVOU hodnotu a také nemuselo být ekologicky zlikvidováno. Vozidlo je ještě k dnešnímu datu stále přihlášeno v Sušici. Po té, co bylo vozidlo odcizeno,jsem se stěhoval několikrát a na auto se zapomělo.Stálým stěhováním se i stratil velký TP. Při posledním stěhování se našel,jenže teď už musí být vozidlo ekologicky zlikvidované. CHTĚL BYCH OD VÁS PORADIT jak vozidlo vyřadit trvale z registru. Předem děkuji za jakoukoliv odpověď. Arnošt 19.03.2009 arnywap@seznam.cz
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 12. 2008 23:55 | alex

no on je docela kseft pro pojistovny jen to,ze pro odhlaseni vozidla z registru musite mit platnou pijistku~!A co se da delat fronty jsou dlouhe tak se bezi na nejblizsi pobocku pojistovny a uzavre se byt kratkodobe pojisteni vozitka coz je dobrych 99-500 a i vice dle svinnaka sediciho na pobocce,a toho jak se lidi nechaj dobrovolne skubat.Krat kolik ze rikate neco kolem 800Kvozidel jo to je dobrej kauf.No abych jen neocernoval mam tez radu ,pojistku uzavrete na dobu neurcitou,nic neplatte a ihned po odhlaseni ji zruste [treba i za hodinu]a mate to bez zbytecnych vidani,jeste lepe jste na tom pokud jste uzavreli Pov.ruceni pres internet ,doklad si vytisknete ,auto zrusite a pokud jste pojistku neuhradil do mam dojem 14 dnu automaticky zanika.Dale klasika -smlova + plna moc,odcizeni vozidla.Jinak souhlasim,ze tento zakon je ukazkou gaunerstvi tohoto statu-slo ,jde to i jinak.Jeste lze auto pojistit a zaregistrovat jinde nez v Cechach ,ale tato varianta neni pro kazdeho.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 12. 2008 22:30 | Věra Tůmová

Dobrý den, děkujeme za váš - byť anonymní - komentář. Článek se však nezabývá detaily automatického zániku pojištění, takže nevím odkud znáte názor autorky. Jsem ovšem ráda, že se shodujeme v tom, že rozhodné skutečnosti je zapotřebí pojišťovně oznámit. V tom je totiž kámen úrazu - ne každý tak kupříkladu činí, byť to je jeho chyba a měl by si pojistnou smlouvu vždy přečíst celou a před podpisem. S pozdravem VT
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2008 20:35 | odpověď pro "Milana" :

Píšete, že máte sepsánu kupní smlouvu, tedy pokud tato odpovídá Občanskému zákoníku, není Vaším problémem následná Vámi popisovaná anabáze. Bylo by potřeba svědecky doložit domluvu ohledně plné moci, předané kupujícímu a pak případný soud by měl Vám dát za pravdu, tedy že již ze zákona nejste majitelem citovaného auta. A k těm čtenářům, kteří zastávají názor autorky článku, že není pravdou automatický zánik sjednaného pojištění, tedy toto platí pro negramotné, kteří uzavírají a potvrzují svým podpisem pojišťovací smlouvu, aniž by si jí přečetli. Dočetli by se v takovéto smlouvě alternativy zániku pojištění, danné zákonem. Je samozřejmě pravdou, že rozhodné skutečnosti je zapotřebí pojišťovně oznámit. Kdo neumí číst, neměl by nic podepisovat., a ani jiné, třeba toto psaní, mu nic nedá.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 12. 2008 15:53 | ad Milan z jiné diskuse

To by mne tedy zajímalo, když jste tak chytrej, jak byste poradil člověku, který má takovouto zkušenost:
....Mám takovej malej problém. V roce 2004 přesněji 29.11.2004 jsem prodal svůj osobní vůz. S kupujícím XY jsme sepsali kupní smlouvu a plnou moc opravňující k přepsání vozidla s tím, že jsem se já osobně z časových důvodů nemohl dostavit k odhlášení vozu a XY si to celé zařídí (odhlášení, přepis atd) Problém vznikl ve chvíli, kde jsem nyní zjistil, že vozidlo je stále na mě hlášené. Kontaktoval jsem rodinu XY, protože jej jsem nemohl sehnat. Rodina mi uvedla, že XY žemřel při dopravní nehodě a všechny vozidla nebo co z nich zbylo, které měl zakoupená od různých lidí, odvezli do sběru a nechali sešrotovat i s registračními značkami vozidel. Doklady k uvedenému vozidlu jako je technický průkaz a orv vozidla, by stále měli vlastnit, že to našli v jeho dílně. Tak a teď mi poraďte, co mám dělat, když vozidlo neexistuje, doklady já osobně nemám, ty jsou majetkem osob v dědickém řízení po XY a vozidlo je na mě v registru vozidel stále hlášené, a mě se nechce platit poplatky spojené s novým zákonem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2008 12:38 | ctenar2

No a v teto zajimave pry skutecne historce pan auto odhlasil a stejne mu CKP naparila pokutu
http://www.opojisteni.cz/produkty/pro-obcany/kam-s-nim-ne-se-slamnikem-ale-se-starou-ojetinou/
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 12. 2008 14:06 | Jan

Máte někdo návod, jak zjistit, jestli je vozidlo, které jsem prodal s plnou mocí k přepisu vlastníka, opravdu přepsané na nového majitele? Samozřejmě kromě vystání fronty na DI a informování se u přepážky.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 12. 2008 14:05

Citace - čtenář / 16.12.2008 04:30

Článek je typickým blafováním, aby případným nabízeným pojištěním se kanceláři pojišťoven usnadnila práce s pozdějším vyhledáváním "neplatičů". Takovéto "objevení Ameriky" autorkou článku Tůmovou, tedy že se dá vozidlo pojistit, je urážkou pro čtenáře. Přece snad není nikdo v tomto státě, který by nevěděl, že ať uzavře u kterékoliv pojišťovny povinné ručení v jakékoliv formě, tak smlouva o pojištění automaticky končí s koncem vozidla, či s ukončením vastnictví vozidla. Je ale možné, že autorka platí i za vozidlo, které už nevlastní, ale pak je k pochopení i úroveň jejího myšlení.


Nemáte pravdu, pane superchytrý. Pojištění automaticky nekončí (u lízingu ano), změna se musí písemně oznámit příslušné pojišťovně. Navíc u změny vlastníka končí pojištění až dnem oznámení, takže třeba i půl roku po prodeji vozu. A je jen na dobré vůli pojišťovny, zda bude souhlasit s ukončením pojištění dnem prodeje. Vyhledávání neplatičů je jednoduché - stačí porovnat evidenci vozidel a databázi pojištěných vozů. Takže milej zlatej, jak jste chytrej, tak jste blbej.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 12. 2008 10:28 | Věra Tůmová

Dobrý den, děkujeme za čtení i komentování našich článků navzdory tomu, že Váš komentář je bez podpisu i konstruktivní argumentace založené na faktech. Bohužel se mezi neplatiči objevuje stále řada lidí právě z nevědomosti či nepořádku ve vlastních dokumentech. Zdaleka tak neplatí, že by všichni v tomto státě věděli, zda mají odhlášená stará či neexistující vozidla. Kdyby to všichni věděli, byly by statistiky neplatičů i fronty na registrech nyní zcela jiné. O úrovni článku i komentářů pod ním si naštěstí může každý čtenář udělat představu sám. S pozdravem VT
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 12. 2008 7:39 | JK

... a jsem na tom lépe, protože to mám podle normálního tarifu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 12. 2008 6:57 | Objev Ameriky!!

Sankcím za nepojištění vozidla se mohu vyhnout pojištěním auta! Tak za tohle by měla autorka dostat pořádné vánoční premie a zvýšení platu na příští rok!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 12. 2008 4:30 | čtenář

Článek je typickým blafováním, aby případným nabízeným pojištěním se kanceláři pojišťoven usnadnila práce s pozdějším vyhledáváním "neplatičů". Takovéto "objevení Ameriky" autorkou článku Tůmovou, tedy že se dá vozidlo pojistit, je urážkou pro čtenáře. Přece snad není nikdo v tomto státě, který by nevěděl, že ať uzavře u kterékoliv pojišťovny povinné ručení v jakékoliv formě, tak smlouva o pojištění automaticky končí s koncem vozidla, či s ukončením vastnictví vozidla. Je ale možné, že autorka platí i za vozidlo, které už nevlastní, ale pak je k pochopení i úroveň jejího myšlení.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 12. 2008 2:13 | Radek

Pokud není problém trvání 1 měsíc, tak si přece mohu pojistit vozidlo u kterékoliv pojišťovny. Předpokládám, že pojištění mohu vypovědět/zrušit z důvodů, jako je prodej vozidla, odhlášení atd.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Kohout

ekonom

Tomáš Sokol

advokát

Pavel Kohout
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Tomáš Sokol
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services