Neplatit povinné ručení bude od ledna hodně drahé

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 15. 10. 2008 | 12 komentářů
Neplatit povinné ručení bude od ledna hodně drahé
České kanceláři pojistitelů došla trpělivost a hodlá pořádně zatočit s neplatiči povinného ručení. Chce je přivést k rozumu tím, že je bude pravidelně upomínat a dávat jim pokuty, případně na ně poštve časem i exekutory. Neplatičů je až 850 tisíc.

Jezdit bez povinného ručení bude v Česku od ledna nejspíše pořádný „adrenalin“, který se navíc i pěkně prodraží. Kupříkladu majitel Škodovky 105, u které může povinné ručení vyjít měsíčně na zhruba 350 korun, zaplatí za 30 dní bez této pojistky povinný příspěvek do garančního fondu 1500 korun plus náklady spojené s vymáháním a případně i další sankce (viz box). Tyto změny nyní díky novele zákona o povinném ručení slibuje Česká kancelář pojistitelů (ČKP).

Postup ČKP při uplatnění příspěvku do garančního fondu

Zjištění nepojištěného vozidlaa období, po které bylo nepojištěno

Výpočet příspěvku, tedy částky k úhradě

Písemná výzva k úhradě 

  • včetně lhůty na prokázání, že není povinost příspěvek hradit
    (má např.pojistku či vozidlo neexistuje)
  • Podpora call centra

Upomínka (=zvýšení nákladů k tíži obesílaného)

Vymáhání (=další zvýšení nákladů) 

  • Spolupráce s inkasními společnostmi
  • Soudní spory
  • Exekuce
    Zdroj: ČKP

Od 1. ledna 2009 bude ČKP, která garanční fond spravuje, moci přímo oslovovat neplatiče a vymáhat od nich pohledávku. Dosud informace o těchto lidech pouze předávala správním orgánům, tedy obcím s rozšířenou pravomocí, na něž byl přenesen výkon státní správy po zrušení bývalých okresních úřadů. Bylo na nich, zda neplatiče vůbec osloví a donutí k placení povinného ručení.

Dlouhodobá praxe ale svědčila spíše o tom, že agendu kolem neplatičů povinného ručení správní orgány nezvládají. Alespoň počty nepojištěných vozidel v uplynulých letech rozhodně nijak dramaticky neklesaly. Jak se ostatně v minulosti opakovaně vyjádřil výkonný ředitel ČKP Jakub Hradec, důvodem byla nejspíše nedostatečná pracovní kapacita i malá priorita pro plnění této povinnosti. Větší pravomoci ČKP ale dosavadní praxi změní. „Počítáme s tím, že bychom měli být schopni těch 850 tisíc lidí, kteří nemají sjednané povinné ručení, oslovit. Rozdíl oproti dřívějšku je tedy v tom, že tyto lidi upomeneme a uplatníme sankci,“ říká Petra Zlatohlávková, ředitelka ekonomického úseku ČKP.

Jaký příspěvek do garančního fondu se bude platit:

TYP VOZIDLADenní sazba /Kč/
motocykl s objemem válců motoru do 350 ccm20
motocykl s objemem válců motoru nad 350 ccm30
osobní automobil s objemem válců motoru do 1 850 ccm50
osobní automobil s objemem válců motoru nad 1 850 ccm70
autobus160
nákladní vozidlo do 12 000 kg či přípojné vozidlo nad 3 500 kg do 10 000 kg130
tahač nebo jiné nákladní vozidlo nad 12 000 kg či přípojné vozidlo nad 10 000 kg300
speciální vozidlo80
přípojné vozidlo s nejvyšší přípustnou hmotností do 3 500 kg30
zemědělský nebo lesnický traktor a jejich přípojné vozidlo40
ostatní vozidla60
Zdroj: ČKP

ČKP chce podle svého výkonného ředitele nyní od každého z neplatičů vybírat povinný příspěvek do garančního fondu za to, že si neplatí pojistku, a to za každý den bez ní. „Tento příspěvek nebude v žádném případě nahrazovat pojištění a v případě nehody bez povinného ručení bude takový řidič nucen způsobenou škodu uhradit ze svého tak jako dosud,“ upozorňuje Hradec. Výše příspěvku by měla pro všechny typy vozidel výrazně převyšovat běžnou komerční pojistku povinného ručeníČKP si od toho slibuje, že si hříšníci časem spočítají, že je pojistka přijde levněji a přihlásí se k povinnému ručení dobrovolně. „Tak ostatně institut povinného příspěvku do garančního fondu funguje po celé Evropě a patří k těm nejefektivnějším modelům,“ poznamenává Hradec.

Výši příspěvku pro jednotlivé druhy vozidel stanovuje zákon a pohybuje se od 20 do 300 korun denně dle typu dopravního prostředku. „Typickým neplatičem je muž do 36 let s nižším vzděláním,“ říká Hradec a dodává: „Žen neplatiček je opravdu minimálně. Proto doufáme, že když naši kampaň, kterou spouštíme, uvidí manželka, přítelkyně či jiná příbuzná takového řidiče, přiměje ho k tomu, aby si raději povinné ručení zaplatil. V případě dopravní nehody se škodou na zdraví totiž úhrada škody může rodinu zruinovat.“

Od ledna 2009 bude ČKP podle Zlatohlávkové porovnávat databáze, tedy to, co je registrováno v centrálním registru vozidel s tím, co je pojištěno u všech pojistitelů na trhu. Z toho pak vznikne seznam nepojištěných lidí a ty bude ČKP obesílat se žádostí o povinný příspěvek do garančního fondu. „Potom to bude na nich. Pokud uhradí, je to v pořádku. Pokud neuhradí, dostanou upomínku. Když nezaplatí, dostane případ do ruky inkasní společnost, která dá neplatiče k soudu. Vše může skončit exekucíMáme smlouvu s inkasní společností EOS, která se specializuje na inkasování dlužných pohledávek,“ varuje neplatiče Zlatohlávková.

Další sankce pro neplatiče

  • Nepředložení dokladu o pojištění při silniční kontrole = pokuta až 3 000 Kč (hradí řidič).
  • Neodevzdání SPZ do „depozita“ = pokuta až 20 000 Kč (hradí vlastník vozidla).
  • Provozování vozidla bez pojištění = pokuta až 40 000 Kč.

    I po zaplacení povinného příspěvku a případných sankcí: způsobení škody nepojištěným vozidlem = náhrada škody v plném rozsahu.
    Zdroj: ČKP

Znáte někoho ve svém okolí, kdo neplatí povinné ručení? Myslíte, že jej kampaň ČKP k tomu donutí? Podělte se o názor.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 10. 2008 9:25, Zdenek

Souhlasím s tím u toho co vědomně neplatí a jezdí. A co ten, který sbírá a má doma v garáži třeba třicet motocyklů s SPZ a nejezdí na nich, ale odhlášení sníží jejich cenu? Dát je všechny do depozita a každý rok obnovovat.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 10. 2008 14:14

Citace - Zdenek / 15.10.2008 10:00

Systém povinného ručení je vůbec špatně nastaven. Třicet let platím povinné ručení a pojišťovna za mě nic neplatila. Mám tedy velkou výhodu a mohu platit o 1000 Kč/rok méně než ten, kdo pojišťovnu stojí statisíce.



Není nad tyhle hospodské rozumbrady.

To, že jsi dosud neboural, neznamená, že tak nikdy neučiníš. Máš moc velké mínění o svých řidičských schopnostech. Vlastně jsi toho na cestě zažil dost málo, když takhle mluvíš.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Pojišťovny: likvidátoři vyšetřování nehod zvládnou

16. 4. 2008 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Pojišťovny: likvidátoři vyšetřování nehod zvládnou

Čeští řidiči se budou možná muset od příštího roku učit žít jako Francouzi, Němci či Britové. Pokud projde návrh nového policejního zákona, nebudou čeští policisté muset, podobně jako... celý článek

Stoleté povinné ručení se přesouvá na internet

28. 3. 2008 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Stoleté povinné ručení se přesouvá na internet

Trhem povinného ručení v Česku hned tak něco nepohne. Nováčci se proti obrům prosazují těžce. Zvláště, když zbraně pro lov klientů mají všechny pojišťovny v podstatě stejné. Mezi ty... celý článek

Jak změnit pojišťovnu u povinného ručení

8. 11. 2007 | Věra Tůmová | 13 komentářů

Jak změnit pojišťovnu u povinného ručení

Sazebníky pro povinné ručení na další rok jsou už u většiny pojišťoven známé. Kdo chce přejít za výhodnější nabídkou k jiné pojišťovně, musí si dát pozor, aby podal výpověď pojistky... celý článek

Co dostanete navíc k povinnému ručení

1. 11. 2007 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Co dostanete navíc k povinnému ručení

Kdo si hodlá sjednat povinné ručení, může se nechat zlákat od pojišťoven na leccos. Vybrat si může z násobků bonusů kvůli lepší sazbě či z palety dárečků. Od zrušení monopolu na povinné... celý článek

Hrátky s bonusy a malusy u povinného ručení

22. 10. 2007 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Hrátky s bonusy a malusy u povinného ručení

Boj o klienta kvůli povinnému ručení v Česku každoročně vrcholí na podzim. Sazby většina pojišťoven teprve zveřejní, ale už teď se předhání v nabídce bonusů, superbonusů či extrabonusů.... celý článek

Partners Financial Services