Povinné ručení: Pojišťovna vás na amortizaci připraví klidně o desítky tisíc

Radek Pecák | rubrika: Aktuálně.cz | 10. 11. 2013 | 9 komentářů
Policie začala vyšetřovat Českou pojišťovnu kvůli jejímu postupu při likvidaci pojistných událostí z takzvaného povinného ručení.
Povinné ručení: Pojišťovna vás na amortizaci připraví klidně o desítky tisíc

„Trestní oznámení jsme podali 23. září a máme informaci, že se tím specialisté z oddělení hospodářské kriminality zabývají. Vyžádali si doplnění dokladů,“ řekl on-line deníku Aktuálně.cz David Bascheri, vedoucí právního oddělení společnosti nazvané Kancelář pro ochranu práv poškozených.

Trestní oznámení se zjednodušeně řečeno týká nezákonného krácení náhrad škod, které pojišťovna lidem z povinného ručení proplácí.

Podle Kanceláře pro ochranu práv poškozených totiž v Česku nadále panuje praxe, kdy na dopravní nehodu doplácí i pojištěnec, který ji ani v nejmenším nezavinil. Pojišťovny to zdůvodňují takzvanou amortizací, ačkoliv je to v rozporu s rozhodnutím Ústavního soudu.

Případů, kdy pojišťovny odmítly vyplatit plnou cenu opravy poničeného vozu, jsou stovky. „Pojišťovny se snaží využít neznalost klienta. Pohybují se ale na tenkém ledu. Podobné jednání je totiž v rozporu se zákonem,“ říká pro Peníze.cz odborník:

Finta s amortizací. Jak pojišťovny obírají řidiče o peníze

NESPOLÉHEJTE NA NÁHODU!

Nechte si od nás zdarma zpracovat návrh havarijního pojištění a povinného ručení.

V Ušetři.peníze.cz dokážeme mnohem víc. Přesvědčte se sami.

„Princip je vždy stejný. Majitel nabouraného auta, jehož nehodu nezavinil, si jej dá spravit do autorizovaného servisu. Při platbě se dozví, že pojišťovna celou částku neproplatí. Měli jsme i případ, kdy člověk musel doplácet 142 369 korun,“ vysvětluje Bascheri.

Případů, kdy se poškození domáhají zaplacení plné výše škody, podle něho stále přibývá. V průměru jde o částku téměř 16 tisíc korun, kterou jim pojišťovna údajně protizákonně neproplácí.

Výjimkou je stav, kdy je cizím zaviněním poškozeno auto ve stáří maximálně do dvou až tří let. Průměrný věk aut v Česku je však 14 let.

Právě kvůli tomu, aby se situace změnila, podala společnost Kancelář pro ochranu práv poškozených trestní oznámení na Českou pojišťovnu. Proč zrovna na ni? Jde o největšího poskytovatele pojištění odpovědnosti (povinného ručení) v republice, ovládá zhruba čtvrtinu trhu.

Anketa

Jaké máte zkušenosti s autopojištěním?

Zkuste aftermarkety

„Podle našeho právního názoru podpořeného stovkami rozsudků nezávislých soudů se Česká pojišťovna dopouští hned několika trestných činů,“ říká Bascheri.

Jde údajně o legalizaci výnosů z trestné činnosti, krácení daně či poplatku, zkreslování údajů o hospodaření a jmění, podílnictví z nedbalosti a o legalizaci výnosů z trestné činnosti z nedbalosti.

Česká pojišťovna zatím oficiálně o tomto trestním oznámení neví. Každopádně tvrdí, že postupuje naprosto legálně.

„Při likvidaci škod na starších vozidlech se již od prvopočátku s poškozeným klientem poškozeným domlouváme, jakým způsobem udělat opravu tak, aby dopad na peněženku klienta byl ideálně nulový,“ říká mluvčí pojišťovny Tomáš Zavoral. Tím ale přiznává, že ne vždy klient nic nedoplácí.

Mluvčí dodává, že vhodnou alternativou pro tyto klienty je oprava u smluvních partnerů pojišťovny, kteří naleznou na trhu kvalitativně rovnocenné díly (takzvané aftermarkety). „Pokud je provedena oprava těmito díly, pak Česká pojišťovna korekci neodečítá a klient tak dostává kvalitativně rovnocenný nový díl a nemusí nic doplácet ze svého,“ uzavírá Zavoral.

Odborníci ale upozorňují na rizika tohoto postupu. Ne vždy má totiž aftermarketový díl stejnou kvalitu a vlastnosti jako originální náhradní díl. Například světlomety mohou oslňovat protijedoucí a nedostatečně osvětlovat vozovku, rizikové jsou i disky kol a další díly.

Celý článek najdete na Aktuálně.cz

Tip na levné povinné ručení:

Srovnejto.cz

tel. 840 940 940

e-mail: podpora@srovnejto.cz

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 11. 2013 0:57, jezevec

no - možná by pojistovna mohla zkusit porovnat ceny nebouraných vozidel, a ceny vozidel po havárii - možná by někomu docvaklo, že bourané vozidlo má těžce sníženou budoucí prodejní hodnotu i tehdy, když je opravené z nových a značkových dílů.
pohádka o "zhodnocení" auta opravou by tedy byla i úsměvná, jen pokud by nešlo o ztráty (nevinně) poškozených při havárii cizí vinou. je fajn, pokud to někdo konkrétní odskáče trestním stíháním.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

11. 11. 2013 17:45, jezevec

nikoliv.
to znamená, že když vám někdo kdokoliv a čímkoliv (a jakkoliv starým) nabourá deset let staré auto, tak vám pojištovna proplatí opravu pouze s požitím deset let starých dílů z vrakáče - pokud budou použity nové nebo novější díly, jedná se podle názoru pojišťoven o "zhodnocení" vozidla, a musíte si rozdíl doplatit. nebo, vám nezaplatí opravu, ale škodu - takže vy máte blatník na kaši, a pojištovna odhadne škodu deset let starého dílu na 12 korun a ty vám zaplatí, přestože oprava by stála 5000.

Zobrazit celé vlákno

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Povinné ručení zdražuje. Jak si vybrat nejlepší?

29. 10. 2013 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Povinné ručení zdražuje. Jak si vybrat nejlepší?

Majitelé motorových vozidel se musí smířit s tím, že si za povinné ručení připlatí. Rozdíly v ceně, ale taky v poskytovaných službách navíc mezi jednotlivými pojišťovnami narůstají.... celý článek

Skóre České kanceláře pojistitelů: Desetitisíce neoprávněně vymáhaných pokut za povinné ručení

2. 9. 2013 | Petra Dlouhá | 45 komentářů

Skóre České kanceláře pojistitelů: Desetitisíce neoprávněně vymáhaných pokut za povinné ručení

Česká kancelář pojistitelů loni rozeslala 682 tisíc výzev k uhrazení příspěvku nepojištěných – určených lidem, kteří neplatí povinné ručení. Desetitisíce z nich jsou neoprávněné, mezi... celý článek

Havarijní pojištění, povinné ručení: jaké jsou nejčastější chyby?

18. 6. 2013 | Michaela Horáková | 16 komentářů

Havarijní pojištění, povinné ručení: jaké jsou nejčastější chyby?

Před dvěma týdny jsme s Jiřím Pěnčíkem, odborníkem na pojištění ze společnosti Partners, mluvili o nejčastějších chybách, které lidé dělají při pojišťování majetku. Dnes jsme se ho... celý článek

Finta s amortizací. Jak pojišťovny obírají řidiče o peníze

16. 5. 2013 | Ondřej Tůma | 29 komentářů

Finta s amortizací. Jak pojišťovny obírají řidiče o peníze

Pojišťovny často požadují po řidičích, kterým někdo naboural auto, doplacení části ceny nových součástek. Podle odborníků nezákonně.

Drahé mýty: Kdo šetří na pojištění, má za tři

18. 3. 2013 | Vladimír Švorba | 13 komentářů

Drahé mýty: Kdo šetří na pojištění, má za tři

„Mámo, dej mi hubana! Letos jsem tu naši káru pojistil superlevně!“ Hubičku samozřejmě přejeme každému, není ale jisté, jestli si ji v tomhle případě pan Spořivý zaslouží. U pojištění... celý článek

Partners Financial Services