Končíte v práci? První kroky nezaměstnaného

Končíte v práci? První kroky nezaměstnaného
V lednu 2012 bylo evidováno zhruba 534 tisíc lidí bez práce, přičemž úřady práce vykazovaly jen 35 tisíc volných pracovních míst. A propouštělo se, míra nezaměstnanosti stoupla víc, než se očekávalo, na 9,1 procenta. Víte, co dělat, kdyby ztráta zaměstnání postihla vás?

V následujícím přehledu najdete ve stručnosti ty nejzákladnější položky z příručky Jak přežít dobu bez práce.

Na úřad práce jděte hned

Jestliže jste dostali výpověď, zamiřte co nejdřív na úřad práce v místě svého trvalého bydliště. Nejlépe do tří dnů, pak budete v databázi uchazečů o práci evidováni již od prvního dne nezaměstnanosti. Zároveň za vás bude stát hradit zdravotní pojištění.

Se sociálním pojištěním se to má trochu jinak, nikdo ho za vás platit nebude. Ale nikdo ho po vás také nebude chtít, přesto se vám doba evidence v databázi uchazečů o práci započítá do důchodového pojištění (nejdéle však doba, po kterou máte nárok na podporu v nezaměstnanosti plus jeden rok).

Změny v odstupném

S počátkem roku 2012 se změnila pravidla i pro výplatu odstupného. Pokud člověk dostane výpověď z takzvaných organizačních důvodů, výše odstupného se bude měnit podle doby trvání pracovního poměru:

  • Kratší než rok: odstupné nejméně jeden měsíční výdělek
  • Rok a méně než dva roky: odstupné nejméně dvojnásobek průměrné měsíční mzdy
  • Dva roky a více: odstupné nejméně trojnásobek průměrné měsíční mzdy

Úřad práce navštivte co nejdříve i v případě, že máte nárok na odstupné. Podporu v nezaměstnanosti po dobu, na kterou vám bylo odstupné vyplaceno, pobírat sice nebudete, ale stát za vás opět bude platit zdravotní pojištění.

Může se stát, že zaměstnavatel vám odstupné, i když na něj máte nárok, nevyplatí nebo jeho výplatu z jakýchkoli důvodů odkládá. To bohužel neznamená, že dostanete podporu. Abyste nezůstali úplně bez peněz, úřad práce vám přizná kompenzaci odstupného, maximálně však ve výši 65 procent odstupného, na které máte nárok. Stát poté bude peníze vymáhat po zaměstnavateli sám.

Podporu v nezaměstnanosti budete brát maximálně 11 měsíců

Abyste měli nárok na podporu v nezaměstnanosti, musíte splnit jednu zásadní podmínku. Během posledních dvou let (do konce roku 2011 to byly tři roky) musíte mít zaplacené důchodové pojištění alespoň za 12 měsíců. Potřebnou dobu pojištění získáte jak zaměstnáním, tak péčí o dítě do čtyř let, pobíráním invalidního důchodu třetího stupně či veřejnou službou nebo dlouhodobými dobrovolnickými aktivitami.

V Česku vás můžou – a je to asi světová rarita – vyhodit i ze zaměstnání, které nemáte. Řeč je pochopitelně o švarcsystému: fakticky jste zaměstnaný, před úřady, zejména finančním, jste podnikatel. I „zaměstnanec na živnosťák“ má po „propuštění“ možnost přihlásit se na pracovním úřadě a brát podporu, musí ale nejprve pozastavit nebo zrušit svou živnost.

Pokud míříte na pracovní úřad ze zaměstnání, výše podpory se počítá v procentech z průměrného čistého měsíčního příjmu z vašeho posledního zaměstnání. Jde o průměr za poslední ukončené kalendářní čtvrtletí před skončením pracovního poměru. Ovšem i výše podpory má svou maximální hranici, tou je 13 762 korun. Pokud však absolvujete rekvalifikační kurz, můžete získat až 15 422 korun.

Kolik by na pracáku dali vám? Máte představu?

Výpočet podpory v nezaměstnanosti

platů

Další kalkulačky

Po první dva měsíce máte nárok na podporu ve výši 65 procent z čisté mzdy, po další dva měsíce pak ve výši 50 procent a po zbývající dobu ve výši 45 procent. Délka, po kterou budete podporu pobírat, je odstupňována podle věku. Nezaměstnaní do 50 let mají nárok na pět měsíců. Lidé od 50 do 55 let pobírají podporu maximálně osm měsíců a lidé starší 55 let maximálně 11 měsíců.

Pokud si nenajdete práci ani do doby, kdy vám vyprší nárok na podporu v nezaměstnanosti, můžete získat již jen některé ze sociálních dávek (například příspěvek na bydlení), případně z dávek v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc). I jejich výše mají své horní hranice, například příspěvek na živobytí vám může být přiznán maximálně do výše životního minima na osobu.

Dali jste výpověď sami? Podpora bude nižší!

Pokud jste nyní v situaci, kdy máte v práci problémy a zaměstnavatel se s vámi na ukončení pracovního poměru chce dohodnout (nebo „dohodnout“), nenechte se přemluvit. Jestliže nemáte sjednanou novou práci a budete se hlásit na úřadě práce, bude pro vás dohoda mít nepříjemné důsledky.

Podáte-li totiž sami výpověď nebo odejdete na dohodu, máte po celou dobu nárok na podporu jen ve výši 45 procent z čistého příjmu.

Jinou výši podpory v nezaměstnanosti budete zase pobírat tehdy, pokud u vás není možné stanovit průměrný výdělek, například když přijdete na úřad práce po ukončení rodičovské dovolené. Výše podpory se pak počítá z průměrné mzdy v České republice, stanovené Českým statistickým úřadem. V prvních dvou měsících je to 0,15násobek průměrné mzdy, další dva měsíce 0,12násobek a po zbývající dobu 0,11násobek.

Dali vám do ruky koště? Odmítnout se nevyplácí

Jestliže vám úřad zprostředkuje práci a vy ji odmítnete, ztrácíte nárok na podporu. Totéž platí, když do zprostředkovaného zaměstnání nastoupíte a do půl roku bez vážného důvodu práci sami ukončíte. Zpět do evidence uchazečů o práci se smíte přihlásit až po šesti měsících ode dne vzniku pracovního poměru.

Anketa

Jste spokojení v práci?

Stejné podmínky platí také tehdy, jestliže vás zaměstnavatel ze zprostředkovaného zaměstnání vyhodí kvůli hrubému porušení pracovních povinností.

Od letošního roku začalo také platit nové pravidlo pro zaměstnávání nezaměstnaných. Po dvou měsících v evidenci na úřadu práce mohou být kdykoliv povoláni k veřejné službě v rozsahu maximálně 20 hodin týdně. Dosud k ní mohli být vyzýváni lidé, kteří pobírali dávky v hmotné nouzi, a zabezpečovaly ji obce. Nyní je v kompetenci krajských úřadů práce.

Veřejná služba na rozdíl od veřejně prospěšných prací není placená. Nezaměstnaný během jejího vykonávání pobírá podporu v nezaměstnanosti (má-li na ni ještě nárok).

Pokud nástup na veřejnou službu odmítnete, úřad práce vás bez milosti z evidence vyškrtne. Přijdete o podporu v nezaměstnanosti a ani za vás stát nebude hradit zdravotní pojištění. O podporu můžete opět požádat až po půl roce.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2012 8:52

Na bagatelní částky může pojišťovna rezignovat. Především ale od ní nečekejte, že bude reagovat rychle a pružně, může se ozvat napřesrok. A samozřejmě vám běží penále... budou to halíře, ale i tak...

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 3. 2012 14:34, xfreddy

Dobrý den, nemáte nahodou někdo zkušenosti s tím když se vás zaměstnavatel snaží vyhodit stylem dohoda a bez odstupného? Na mě to v práci zkoušejí a nevím co mám dělat. To odstupne bych ještě oželel ale od noveho roku je to že podporu budu mít díky tomu jen 45% a to platím byt a pod. a to mi už jako připadá jako pěkný hnus.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mládí vpřed? Každý pátý mladý Evropan je nezaměstnaný!

20. 12. 2011 | Tereza Mynářová | 8 komentářů

Mládí vpřed? Každý pátý mladý Evropan je nezaměstnaný!

Zprávy, o tom, jak v době krize přibývá nezaměstnaných, kolik osob se bojí o místo a co nejčastěji lidé hledají na pracovních portálech, se už pomalu stávají (novinovým) týdenním chlebem.... celý článek

Kdo nepracuje, ať nejí? Povinné zametání je odvážný nápad, přináší ale řadu problémů

9. 9. 2011 | Michal Kašpárek | 38 komentářů

Kdo nepracuje, ať nejí? Povinné zametání je odvážný nápad, přináší ale řadu problémů

Radikální reformu sociálního systému vláda nepromyslela do detailů. Kromě čistších chodníků a drobné úspory dávek můžeme čekat i zvýšení kriminality, ještě více „věčných studentů“ i... celý článek

Peníze, které vám dá stát: podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci

12. 4. 2011 | Ludmila Řezníčková | 28 komentářů

Peníze, které vám dá stát: podpora v nezaměstnanosti a při rekvalifikaci

Podpora v nezaměstnanosti je určena k finančnímu překlenutí doby od ztráty zaměstnání k nalezení nového. Podpora při rekvalifikaci pak nezaměstnanému pomáhá, když se rozhodne změnit... celý článek

Je lepší být nezaměstnaný, nebo osoba samostatně výdělečně činná?

17. 3. 2011 | redakce Peníze.CZ | 35 komentářů

Je lepší být nezaměstnaný, nebo osoba samostatně výdělečně činná?

Počet nezaměstnaných zůstává vysoký, velké problémy s nalezením nového místa mají hlavně ti dříve narození. Počet osob samostatně výdělečně činných u nás naopak roste a teoreticky by... celý článek

Partners Financial Services