Mění se životní minimum, příspěvek na bydlení a živobytí, podmínky pro získání přídavku na dítě a porodného. Aktualizujeme kalkulačky!

Mění se životní minimum, příspěvek na bydlení a živobytí, podmínky pro získání přídavku na dítě a porodného. Aktualizujeme kalkulačky!
1. ledna se zvýšilo životní a existenční minimum. Částka životního minima slouží k výpočtu řady dávek a nároku na ně. Aktualizovali jsme pro vás příslušné kalkulačky. Od výše životního minima se odvíjí také suma, která zůstane z výplaty dlužníkům, kteří zažádají o osobní bankrot, a suma, již jim nesmí zabavit exekutor.

Zvýšení životního a existenčního minima, které v prosinci odsouhlasila vláda, má „vykrývat“ letošní zvýšení nižší sazby daně z přidané hodnoty z desíti na čtrnáct procent. Nižší sazbou DPH jsou totiž oproti jinému zboží zvýhodněny právě životu nejdůležitější věci (tím máme tedy na mysli zejména potraviny, léky či dopravu, ne už tolik práce související s výstavbou nových bytů). Životní minimum vzrostlo z 3126 na 3410 korun.

Co vlastně je životní a existenční minimum? Příslušný zákon říká, že životní minimum je „minimální hranice peněžních příjmů fyzických osob k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb“ a existenční minimum „minimální hranice příjmů osob, která se považuje za nezbytnou k zajištění výživy a ostatních základních osobních potřeb na úrovni umožňující přežití“. S první částkou se tedy podle zákonodárců má dát nějak žít, s druhou aspoň přežít. Dodejme ještě, že mezi základní životní potřeby, které zde má zákon na mysli, nepatří bydlení. Neznamená to ovšem, že by na ně sociální systém nepamatoval, v nouzi lze požádat o příspěvek na bydlení.

Spočítejte si své životní minimum

Částka 3410 korun se vztahuje k jednotlivci, pokud se bavíme o domácnosti, počítá se životní minimum pro celou domácnost dohromady, není to prosté vynásobení 3410 korun počtem jejích členů.

Vyzkoušejte si na naší kalkulačce, s čím byste podle zákona (když odečtete náklady na bydlení) měli dokázat žít. Nenechte se zmást políčkem „měsíční příjem“ – výše životního minima na něm není nijak závislá a můžete ho klidně nechat prázdné. Když ho vyplníte, kalkulačka vám řekne, kolikrát se životní minimum do vašich příjmů vejde. Možná se pak budete divit, že z vašeho rozpočtu by prý klidně mohly žít ještě čtyři rodiny, a nebude vám jasné, čím to, že přesto na konci měsíce nikdy nevyjdete.

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Mohli byste živit ještě čtyři rodiny, a nevyjdete? Škola finanční gramotnosti vás naučí utáhnout si opasky!

Dávky v hmotné nouzi

Jak už bylo řečeno, další dávkou, o kterou může český člověk v hmotné nouzi stát požádat, je příspěvek na bydlení. Přidejme ještě příspěvek na živobytí a máme dvě další aktualizované kalkulačky.

Komu je příspěvek na bydlení a příspěvek na živobytí určen, jak a kde se o něj žádá, to se dozvíte z článků Ludmily Řezníčkové, nová čísla dodají kalkulačky:

Co ani exekutor nesmí vzít

Kromě těch, kteří nemají nic, se zvýšení životního minima dotkne také těch, kteří mají ještě míň. Tedy těch, kteří jsou v záporných číslech, pořídili si dluhy.

Jakkoli mají exekutoři dlouhé a nenechavé prsty, úplně všude jimi šátrat nesmí. Ne že by vám toho ale nechali mnoho. Pokud vás zajímá, kolik to může být konkrétně ve vašem případě, vyzkoušejte

Také ti, co se rozhodli zbavit se dluhů jednou provždy a bylo jim povoleno vstoupit do pětiletého očistce osobního bankrotu, by měli našim kalkulačkám věnovat pozornost. I jim se spolu s částkou životního minima zvedá suma, která jim nemůže být stržena z příjmů:

Přídavky na děti a porodné

Aby se nekončilo pesimisticky u dluhů, tak na závěr něco roztomilého – děti. Respektive přídavky na dítě a porodné.

Přídavky na dítě (nezaměňujte s rodičovským příspěvkem a peněžitou pomocí v mateřství) se přiznávají, pokud příjmy rodičů (opatrovníků atp.) nepřesáhly 2,4násobek životního minima. Znamená to tedy, že po zvýšení minima by na přídavky mělo dosáhnout více rodin.

Výpočet přídavků na děti, dětské přídavky

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Totéž platí pro porodné. Porodné (přiznává se jen na první živě narozené dítě či děti) dostávají od státu také jen rodičové s příjmem nižším než 2,4násobek životního minima, tedy ti nejchudší. Dobrá zpráva je, že teď jich bude víc.

Druhý pokus o dobrý konec

Moment —! Dává ta poslední věta nad odkazem na kalkulačku smysl? Dobrá zpráva je, že nejchudších bude víc? Vždyť jsme přece nechtěli končit pesimisticky! Na porodné opravdu dosáhne po zvýšení životního minima víc rodin. To by mohla být dobrá zpráva, ale vraťme se úplně na začátek – životní minimum se přece zvedá proto, že budou dražší potraviny, doprava, dětské pleny... Jestli navýšení životního minima bude stačit, to je otázka, na kterou odpoví čas. Případně na ni odpoví Nečas: jeho ministr financí prý totiž zvažuje, že se dolní sazba DPH zvýší ještě letos až na devatenáct procent...

Takže abychom končili opravdu optimisticky: Aktualizovaných kalkulaček najdete v novém roce na Peníze.cz ještě víc. Další seznam čekejte už zítra.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+72
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 1. 2012 17:20, Alena

...životní minimum se přeci zvedá proto,že budou dražší potraviny, doprava,atd... A teď tedy nechápu, proč se nezvedly i mzdy? Například minimální mzda je pět let stejná- 7120 čistého! To jsou snad pracující lidé horší, než ti co nedělají a žijí z dávek? To sedí ve vládě jen hlupáci, že tohle nevidí?

+64
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 1. 2012 8:15, Jan

Minimální mzda je zákonem stanovené dno, její navyšování, dle zkušeností, nefunguje vůči nezaměstnanosti proti-cyklicky. Naopak zvyšováním zákonné minimální mzdy se často diskvalifikuje právě ta část nejvíce "zranitelné" pracovní síly, která má např. min. vzdělání (zákl. škola apod.), nebo z titulu strukturální nezaměstnanosti (změny technologie, úpadek jistého druhu průmyslu) nejsou schopni najít zaměstnaní ve svém oboru). Jsou také lidé, kteří jsou ochotni pracovat za mzdu podobné min. mzdě. Zvyšováním nákladů na pracovní sílu tohoto typu nutí zaměstnavatele posléze optimalizovat náklady (rozumějme propouštět) a dělat věci jako job enrichment apod. Výsledkem je negativní výsledek jak pro zaměstnavatele, zaměstnance tak i pro stát, který opět přes podporu v nezaměstnanosti vyplácí vyšší prostředky.
V dobré víře se počítá s tím, že většina zaměstnavatelů volí pro taková zaměstnání mzdu vyšší, než-li je min. mzda. Min. mzda je čistě překlenovací.

-131
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rána pod pás z ministerstva financí: sjednocení DPH na 19 %! A už od poloviny roku

5. 1. 2012 | Michal Chleboun | 34 komentářů

Rána pod pás z ministerstva financí: sjednocení DPH na 19 %! A už od poloviny roku

Od navýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty uběhlo jen několik dní a už se otevřeně mluví o tom, že pro letošek nebude konečné! Voliče je totiž uprostřed volebního období třeba... celý článek

Přídavky na děti: dá nám je stát?

29. 8. 2011 | Ludmila Řezníčková | 13 komentářů

Přídavky na děti: dá nám je stát?

Jak rodič slyší, že se blíží školní rok, sahá po peněžence. Vzdělání opravdu něco stojí a to něco není maličkost. Pomůžou vám přídavky na dítě? Nemávejte rukou, že na ně nedosáhnete,... celý článek

Exekuce na důchod. A zbude vám pět tisíc na měsíc

4. 4. 2011 | František Mašek | 31 komentářů

Exekuce na důchod. A zbude vám pět tisíc na měsíc

I důchodci musí platit dluhy. Pokud to nedokážou, správa sociálního zabezpečení jim je bude strhávat z důchodu. Z penze tak snadno zbude jen nezabavitelná částka 5 326 korun na měsíc.... celý článek

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na bydlení od roku 2011

10. 3. 2011 | Ludmila Řezníčková | 17 komentářů

Peníze, které vám dá stát: příspěvek na bydlení od roku 2011

Nájem, elektrika, vodné, stočné, plyn – přerůstá vám to přes hlavu? Nedokážete sami hradit náklady spojené s bydlením? V článku Ludmily Řezníčkové, odbornice z Poradny na Peníze.cz,... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na živobytí. Spočítejte si ho.

29. 7. 2010 | Ludmila Řezníčková | 63 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na živobytí. Spočítejte si ho.

Pro jednotlivce i rodiny, kteří se ocitli ve finanční tísni, je určena dávka Příspěvek na živobytí. Laici ji nazývají také doplatkem do životního minima. Spočítejte si, jestli na něj... celý článek

Partners Financial Services