Sociální služby dostanou výjimku z EET, rozhodli poslanci

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 7. 6. 2019 10:30 aktualizováno 7. 6. 2019 11:00

Do elektronické evidence tržeb (EET) se nebudou muset zapojit provozovatelé sociálních služeb. Návrh opoziční ODS totiž podpořila i vládní sociální demokracie. Společně s dalšími poslanci tak výjimka získala většinu, přestože hnutí ANO i komunisté byli proti.

Podle svého předsedy Jana Hamáčka nechce ČSSD zatěžovat sociální služby dalšími náklady v době, kdy se řeší jejich nedostatečné financování. Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) ale nevidí důvod, aby stát zvýhodňoval podnikatele v sociálních službách před ostatními. Připomíná, že většina provozovatelů domovů důchodců, pečovatelských domů a podobných služeb spadá pod státní, příspěvkové či neziskové organizace, případně nepřijímá hotovost, takže se na ně EET stejně nevztahuje na základě obecných výjimek. Výslovná výjimka pro sociální služby, kterou dnes schválili poslanci, se tak podle ministerstva dotkne přibližně jenom 200 podnikatelů.

Vládní koalice ANO a ČSSD – podporovaná komunisty – se už dřív dohodla, že elektronickou evidenci tržeb rozšíří prakticky na všechny podnikatele, kteří přijímají hotovost. Původně plánovaná třetí a čtvrtá vlna EET se nakonec slijí v jednu. Odstartovat by měla začátkem příštího roku.

Sněmovna dnes definitivně schválila i celou novelu, která zbývající fáze EET zavádí. ODS se to snažila oddálit a zdržovala jednání zhruba 750 pozměňovacími návrhy. Poslanci tak postupně zamítali výjimky pro jednotlivé obory podnikání. Opozice tím chtěla ukázat, že rozšíření se dotkne i oborů, které v Česku nejsou příliš rozšířené, nebo kde k výrazným daňovým únikům nedochází – třeba chov velbloudů nebo lety do vesmíru.

Anketa

Měla by se EET rozšířit na další obory?

Jedním z mála oborů, který měl díky podpoře vlády i opozice dostat výjimku, je předvánoční prodej kaprů. Naopak neuspěla snaha vyjmout z EET další obory, třeba prodej na farmářských trzích, na hudebních festivalech nebo jiných krátkodobých akcích.

EET nebude povinná ani pro nevidomé podnikatele – i s jejich vynětím počítal už původní plán, teď ho ale musí znova potvrdit zákon.

A dál platí, že do EET se nemusí zapojit ti, kdo přijímají peníze jenom bezhotovostním převodem na účet nebo platebními kartami.

EET se (už podle původně schváleného zákona) nevztahuje třeba ani na tržby státu, samospráv, příspěvkových organizací, bank, pojišťoven, investičních společností, držitele poštovní licence, penzijních společností, obchodníků s cennými papíry nebo podnikatelů v energetice. Výjimku z dřívějška mají také platby za jízdné při pravidelné hromadné přepravě osob, příjmy získané prostřednictvím prodejního automatu nebo třeba příjmy z provozování veřejných toalet.

Od příštího roku by se tak EET měla rozšířit hlavně o řemeslníky (třeba instalatéry, elektrikáře, obkladače nebo malíře), různé opraváře a servisy, svobodná povolání (lékaře, právníky, účetní, veterináře a další), taxikáře, ostatní provozovatele služeb (kadeřnictví, kosmetika...), zbývající prodejce občerstvení (prodávající jídlo a pití „do ruky“ jako párek v rohlíku, zmrzlinu do kornoutu a podobně), ale i některé výrobce (oděvy, papír, zpracování dřeva...), stejně jako podnikatele v zemědělství nebo dopravě (kromě prodeje jízdenek pro pravidelnou hromadnou dopravu).

Rostou?

Nejlepší zvýšení daní je takové, kterého si lidé ani nevšimnou. Ministryni financí se teď docela hodí, že její předchůdci nemysleli na systémové řešení do budoucna.

Daň z příjmů potichu roste. Proč to Schillerová nechce zastavit?


Daně už vyřídíte stejně snadno jako v internetovém bankovnictví. Na přiznání dostanete víc času, vrácení přeplatku se můžete dočkat i dřív než doteď. Slibuje to návrh, který dokončilo ministerstvo financí. Detailně jsme prozkoumali, co přináší.

Revoluce v daňovém přiznání: Po internetu a s novými termíny

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

30. 4. 2024 | Petr Kučera

Čas na daňové přiznání končí. Návody, změny a časté chyby

Co je letos jinak? Jaké slevy se dají využít? Do kdy je potřeba odevzdat přehledy OSVČ? Poradíme.

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Partners Financial Services