Můžu vystavit fakturu, i když nejsem podnikatel? Poradíme

Chtěli jste si jenom výjimečně přivydělat. A najednou po vás někdo chce fakturu. Co s tím?
 Můžu vystavit fakturu, i když nejsem podnikatel? Poradíme

Sice nepodnikáte, ale výjimečně vás někdo požádá, abyste mu za úplatu půjčili foťák, zorganizovali pro něj narozeninovou oslavu nebo svatbu, namalovali logo, nafotili portfolio a podobně. Ale protože si objednatel chce dát vaši činnost do firemních nákladů, potřebuje, abyste mu vystavili fakturu.

A vás nejspíš napadne, jestli ji jako nepodnikatel vůbec můžete vystavit.

Typickým příkladem může být situace, kdy se ve volném čase věnujete fotografování. Touto činností se neživíte a nemáte na ni ani živnostenské oprávnění. Nějaký podnikatel vás požádá o nafocení snímků do firemní webové prezentace nebo letáku. A zároveň vás prosí o vystavení faktury, aby si mohl tuto zakázku uplatnit jako svůj náklad v účetnictví. Jako amatérský fotograf se nejspíš vylekáte, pokud jste se s tím ještě nesetkali a neorientujete se v ní.

Jakékoli obavy jsou v tomto případě zbytečné. I jako nepodnikatel totiž můžete fakturu za nějakou službu nebo zboží vystavit.

Oni baví!

Jak kontrolovat bezpečnost práce při home office? Kdy už přestat nalévat člověku pod vlivem? Jak vysokou máte šatní skříňku? A dokážete předem poznat, kam poletí včely?

Nová Absurdita roku: Co nejvíc komplikuje podnikání

Jedná-li se o nahodilou činnost, kterou se neživíte a je pouze vaším příležitostným příjmem, pak do částky 30 000 korun za rok nemusíte takový příjem uvádět do daňového přiznání a tudíž ani danit.

Pokud se však rozhodnete, že si tímto způsobem – třeba fotografováním – začnete přivydělávat pravidelně, už se nebude jednat o příležitostný a nahodilý příjem, přestože by tato částka za rok nepřesáhla 30 000 korun. V takovém případě pak máte povinnost uvádět tyto příjmy do daňového přiznání.

Jaký je rozdíl mezi fakturou a daňovým dokladem?

Daňový doklad je definovaný zákonem o dani z přidané hodnoty (DPH). Musí být vystaven každým podnikatelským subjektem, kterému vznikla povinnost platit DPH.

Daňový doklad musí mimo jiné obsahovat údaje o DPH a datum uskutečnění zdanitelného plnění. Zde se dále rozlišuje pojem zjednodušený daňový doklad a běžný daňový doklad.

Z takových dokladů pak může druhá strana – odběratel – uplatňovat nárok na odpočet DPH.

Pokud nejste plátce DPH a nepodnikáte, nemůžete daňový doklad vystavit.

O autorce

Devětadvacetiletá Šárka Pelikánová je majitelkou rodinné firmy Connect Economic Group, která je kromě poradenství v účetnictví, daních a mzdách pro korporátní klienty také jedním z největších specialistů na neziskové organizace v ČR. Šárka ve společnosti spolupracuje se svojí matkou, Annou Pelikánovou, přední odbornicí na daně a účetnictví neziskového sektoru v ČR. Šárka pracovala v Japonsku jako analytička v investičním fondu a studovala tam MBA. Pak se vrátila, aby mohla rozjet vlastní firmu. Dnes sama přednáší, její společnost vyvinula mobilní aplikaci pro zjednodušení účetní agendy podnikatelům.

Naopak fakturu můžete vystavit i jako nepodnikatel a neplátce DPH. Její podobu a formu daňový zákon nedefinuje.

Mnoho laiků, ale i podnikatelů tyto dva pojmy často zaměňuje. Jestliže chce podnikatel vystavit doklad a je plátcem DPH, musí se tento dokument jmenovat daňový doklad a nést dané náležitosti. Pokud chce pouze vystavit dokument, který by druhé straně dával pokyn k úhradě konkrétního zboží nebo služby, ale takový dokument by nebyl předmětem DPH, pak stačí vystavit fakturu. Jedná se tedy o naprosto odlišné dokumenty.

Co musí obsahovat faktura?

Faktura je zpravidla vystavena dodavatelem na základě předchozí objednávky díla, produktů nebo služeb. Zavazuje objednatele k jejich úhradě za předem definovaných podmínek.

Proto musí faktura obsahovat: kdo a komu fakturu vystavuje, přesný popis produktu, částku, na kterou je vystavena a způsob úhrady. Z důvodu evidence by také měla mít každá faktura svoje pořadové číslo.

Jelikož faktura není daňovým dokladem, jak jsme uvedli výše, nemůže obsahovat údaje o DPH, datu uskutečnění zdanitelného plnění a neměla by se proto nazývat daňovým dokladem.

Šárka Pelikánová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+213
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 6. 2019 10:51, Zuzka V.

Jeste chybi informace, jak se pakntakova faktura plati, jestli se muze platit hotove nebo je treba, aby mi penize poslali na ucet, kdyz samozrejme jako nepodnikatel nemam eet. Jak to je?

+60
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services