Kdo investoval před rokem, je o 40 % výš. Takhle rostou výnosy fondů

Martin Mašát | rubrika: Komentář | 9. 4. 2021 | 12 komentářů
Akciové fondy se zaměřením na vyspělé trhy si od začátku letošního roku připsaly v průměru 7,3 %. Za posledních deset let se dalo vydělat kolem 110 %.
Kdo investoval před rokem, je o 40 % výš. Takhle rostou výnosy fondů

Zdroj: Shutterstock

Letošní březen potěšil všechny, kdo věřili, že akciové trhy se s končící pandemií zvednou ještě výš. Na druhou stranu konzervativní investoři opět zažili smutný měsíc, protože ceny kvalitních dluhopisů dál klesaly. 

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

březen 20214,1 %1,4 %
od začátku roku7,3 %4,8 %
poslední rok42,4 %38,5 %
poslední tři roky31,8 %14,9 %
posledních pět let48,8 %38,2 %
posl. deset let109,7 %23,5 %
počet fondů3815

Pozitivní nálada na akciových trzích se v březnu po úspěšném únoru ještě zvýraznila. Ceny akcií rostly celosvětově o několik procent. Hlavním důvodem je schválení dalšího obrovského stimulačního balíku v USA administrativou prezidenta Bidena směřujícího do infrastruktury a do „zelených“ projektů. Velkou měrou k růstu akcií přispěla i Evropská centrální banka, která potvrdila – a dokonce ještě více uvolnila – svoji měnovou politiku. V neposlední řadě pomáhá akciím vcelku svižný postup vakcinace proti onemocnění covid-19.

Celosvětový růst se pozitivně projevil na výkonnosti akciových fondů nabízených v České republice: Průměrná výkonnost globálně diverzifikovaných akciových fondů dosáhla jen za březen 4,1 %.

Meziročně mohli klienti bez problému dosáhnout na zhodnocení 42,2 %, což je na první pohled neuvěřitelné číslo. Za tak výrazným růstem jsou velmi nízké hodnoty z loňského března, kdy vrcholil výprodej akcií po příchodu pandemie koronaviru.

Na víc než 40% roční zhodnocení tedy dosáhl ten, kdo při tehdejších nízkých cenách nakupoval. Výkonnost za poslední tři roky přitom dosahuje „jenom“ 31,8 %, za pět let 48,8 % a za deset let skoro 110 %.

O něco pomalejší průměrný růst zaznamenal akciový index u specifických strategií, které se soustředí na konkrétní regiony a sektory. Za březen to bylo 1,4 %, meziročně přibližně 38 %, za posledních deset let 23,5 %.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

březen 2021-0,5 %0,5 %
od začátku roku-1,1 %0,8 %
poslední rok1,3 %18,5 %
poslední tři roky2,2 %8,3 %
posledních pět let0,4 %15,1 %
posl. deset let16,1 %38,1 %
počet fondů1922

Zkuste to s námi

V červených číslech opět skončil Partners Index dluhopisových fondů. Ty, které se zaměřují na státní a kvalitní korporátní dluhopisy, skončily za březen v minusu 0,5 %. Za poslední rok dosáhla jejich výkonnost na pouhá 1,3 %, což je asi jeden procentní bod pod meziroční inflací.

Za poklesem cen státních dluhopisů stojí nejen v Česku, ale například i v USA, je očekávání zvýšené inflace v budoucnosti. V Česku se přidává i enormní emisní aktivita státu kvůli rekordním deficitům rozpočtu.

Výnos desetiletého českého státního dluhopisu vzrostl z hodnot hluboko pod 1 % do blízkosti 2 % ročně, což dává dluhopisovým fondům po dlouhé době naději, že začnou konzistentně pobíjet inflaci.

Lepší čísla v indexu vidíme u fondů rizikových dluhopisů. V porovnání s loňským březnem stouply jejich ceny o skoro 19 %, což je – podobně jako u akciových fondů – způsobeno tehdejším propadem během výprodejů.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
březen 20211,2 %
od začátku roku2 %
poslední rok15,1 %
poslední tři roky9,1 %
posledních pět let14,1 %
posledních deset let31,1 %
počet fondů52

Smíšené strategie pokračovaly ve svém růstu – díky svým dynamickým složkám. Za březen si připsaly 1,2 %. Proti zhodnocení naopak působil například pokles ceny zlata.

Výkonnost smíšených fondů je velice rozličná a pohybuje se od silně záporných po kladná čísla. Jde o důsledek různých strategií a vah akcií, případně jejich zaměření na různé regiony.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 4. 2021 9:51, Filip

Zatim co dum je 20 let asi bez nekladu...

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 4. 2021 9:31, Škodolibka domácí

Fondy, akcie? Proboha nikdy ... to kolísá a je to rizikové. Věřím jen nemovitostem, zlatu a bitcoinu. I takové názory už jsem několikrát slyšel a musel vyvracet.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services