Malé peníze: Zajištěné fondy s dvojnásobným výnosem proti spořicímu účtu

Jan Müller | rubrika: Analýza | 19. 10. 2011 | 2 komentáře
Malé peníze: Zajištěné fondy s dvojnásobným výnosem proti spořicímu účtu
Malépeníze.cz odpovídají na dotazy čtenářů Peníze.cz. Reklama slibuje zajištěné fondy s výnosem dvakrát větším, než dostanete na spořicím účtu. Je to možné jen v reklamách a pohádkách, nebo na tom něco bude?

Otázka: V televizi mě zaujala reklama na zajištěné fondy slibující dvakrát větší výnos než u spořicích účtů. Chtěla bych se zeptat, jestli opravdu nemůžu o své peníze přijít (třeba když zkrachuje Řecko) a co to vlastně znamená, když mi banka slibuje dvakrát větší výnos než u spořicích účtů. Dostanu slíbená procenta i v případě, že se nebude ekonomice dařit?

Jedná se o reklamu ČSOB, že? Bez ohledu na to, čí to je reklama, my jsme si už z vlastní zkušenosti zvykli nebrat žádné reklamy v potaz, jelikož velmi často poskytují kusé informace nebo informace, jež mohou být i zavádějící. Zde by mohla odpověď na dotaz končit doporučením reklamu ignorovat, ale proč pro jednou věc nerozebrat do detailu.

Jak investovat

Máte-li volné prostředky, postupujte systematicky a nepodléhejte nějakému momentálnímu rozpoložení mysli. Ze zásad, které byste měli dodržet, vybíráme pro tento případ ty nejdůležitější:

  • postupujte systematicky a aktivně, tedy vy si vyhledávejte investiční příležitosti, jaké jsou na trhu, a po zvolení těch nejvýhodnějších pak kontaktujte jejich poskytovatele (banky, investiční společnosti atp.);
  • investujte jen do toho, čemu rozumíte;
  • nenechte se k žádné investici přemluvit.

Co jsou zajištěné fondy

Pod tímto pojmem se mohou v rozporu s názvem skrývat dva instrumenty:

Jak to funguje, si v případě zájmu můžete přečíst například zde. Nicméně základní rozdíl mezi vkladem a podílovým fondem je ten, že u vkladu se na výnos vztahuje srážková daň a že je vklad pojištěn.

ČSOB má na svých stránkách několik desítek zajištěných fondů a letmým pohledem na ně jsme zjistili, že v tomto případě půjde spíš o podílové fondy. To však pro účely naší tazatelky není až tak podstatné.

Co se skrývá za inzercí

Reklama na zajištěné fondy ČSOB


Zdroj: YouTube

Výše uvedená televizní reklama uvádí v jednom momentě: „získejte dvakrát vyšší výnos než u spořicích účtů“. Dole na obrazovce je nějaký hustý a drobný text, který nelze v té rychlosti a kvůli velikosti přečíst.

Zeptali jsme se tedy v ČSOB, jak to s tím dvojnásobným výnosem myslí. Zde je odpověď:

V reklamních sděleních na zajištěné fondy je uvedeno, že můžete získat i dvakrát vyšší výnos než u spořicích účtů. Neznamená to tedy, že výnos bude skutečně dvojnásobný, ale může být až dvojnásobný v porovnání se spořicím účtem ČSOB.

Důležitá je také informace, že hodnota investice a příjem z ní mohou v čase kolísat. Vyplacená částka může být v případě výběru před koncem doby trvání fondu vyšší nebo nižší než původně investovaná. Zajištění hodnoty vložené investice a výnosu se váže ke dni splatnosti (den odkoupení podílů od investorů) fondu s tím, že pokud nedojde ke splnění závazků protistran a vydavatelů (emitentů) dluhopisů držených v portfoliu fondu, vyplacená částka může být nižší než hodnota vložené investice. Protistrany a emitenti jsou vybíráni na základě rozsáhlých analýz a jejich výsledky jsou průběžně hodnoceny týmy investičních specialistů. Výnosy nezahrnují poplatky.

Z textu vypíchněme několik detailů:

  • výnos zajištěného fondu vůbec nemusí být dvojnásobný než u spořicích účtů;
  • vyplacená částka může být nižší než hodnota investice;
  • výnosy nezahrnují poplatky.

Za informací o dvojnásobku tímto splachujeme, pojďme ale ještě hlouběji.

Spořicí účet ČSOB

Výnosy zajištěného fondu z reklamy se porovnávaly, jak po upřesnění víme, se spořicími účty ČSOB. Úroky na spořicích účtech různých bank můžeme zjistit na nějakém serveru, který poskytuje jejich přehled. My jsme si vybrali přehled spořicích účtů na Peníze.cz. Ten nám řekne, že nejvyšší úroky na spořicím účtu jsou u WPB (3,1 a 3,2 %) a u Evropsko-ruské banky (3 %). Za nimi je hned první široce využívaná banka UniCredit (2,4 %).

Kde je ale ČSOB? Ta je až v koncové části žebříčku se svými dvěma spořicími účty (1,1 a 1,2 %). Pokud by tedy nějaký zajištěný fond prodávaný ČSOB mohl dosáhnout i dvojnásobného výnosu proti spořicímu účtu ČSOB, dostaneme se na 2,4 % ročně – což odpovídá výnosnějším ze spořicích účtů dostupných na trhu.

Ještě vám připadá nabídka z reklamy zajímavá?

Zajištěné fondy ČSOB

Pro ilustraci si vybereme některé zjištěné fondy z nabídky ČSOB. Jak jsme uvedli, je jich několik desítek, tedy pro zjednodušení vybereme ty, které banka uvádí jako fondy se zvýhodněnými podmínkami v upisovacím období. Jde celkem o čtyři fondy, přičemž v následující tabulce uvádíme, co je na webu banky uvedeno jako zajištěný výnos. Není to zas tak přehledné, jelikož jsou zde i click fondy.

FondZajištěný výnos
Global Partners ČSOB Digitální reverzní 5zajištěna je návratnost investice při splatnosti – tedy nulový výnos
Global Partners ČSOB Fixovaný click 17minimální výnos je 3 procenta (jde o fixní výnos za tzv. první období) – pravděpodobně půjde o minimální celkový výnos za celou dobu investice
Global Partners ČSOB Fixovaný click USD 2minimální výnos je 2,5 procenta (jde o fixní výnos za tzv. první období) – pravděpodobně půjde o minimální celkový výnos za celou dobu investice
Horizon ČSOB Jump start 1je zajištěna návratnost vkladu – tedy nulový výnos

Poslední dvě investice jsou v dolarech, respektive eurech, tedy pokud chcete investovat české koruny (CZK), budete navíc vystaveni měnovému riziku.

Click fondy (v tabulce uprostřed) jsou na 4 roky a 7 měsíců , resp. na 5 let a 7 měsíců, tedy uvedené minimální výnosy rozpočtené na tuto dobu dávají zcela minimální zajištěný roční výnos, jenž je zcela rozhodně pod očekávanými výnosy spořicích účtů.

A to vše bez zohlednění poplatků.

Mohu o své peníze přijít?

Na takto položenou otázku nelze než odpovědět, že o své peníze přijít můžete při jakékoli investici, ovšem jde o to, s jakou pravděpodobností.

Domníváme se, že ČSOB je natolik zavedenou institucí, že by neměla prodávat nějaké obskurní fondy, u kterých by hrozilo jejich vykradení či jiná podobná závažná rizika.

Spíš se může stát to, že přijdete o část investovaných peněz způsobem výše uvedeným – tedy pokud fondy budou mít nulový či minimální výnos a banka vám naúčtuje poplatky, které vás ve výsledku připraví i o jistou část vložených peněz.

Reklaman

Anketa

Jak moc dáte na reklamu?

Proto pokud někde investujete, vždy si vypočítejte všechny možné poplatky a porovnejte je s minimálním (zajištěným) výnosem. Nikdy nespoléhejte na maximální možný výnos, ten obvykle prezentuje nějakou zcela teoretickou hodnotu, jež není úplně reálná.

Nehrajte s reklamou

Nechtěli bychom zde vytvořit dojem, že ČSOB se od ostatních finančních institucí v reklamě nějak zásadně liší. Je to zkrátka reklama jako každá jiná a nějak výrazně se spoléhat na reklamní sdělení se podle našeho názoru nemusí vyplatit. Zde by mohla odpověď na dotaz končit doporučením reklamu ignorovat – a také pomalu končí.

Chcete-li investovat své peníze, prověřte si zkrátka vy sami aktivně možnosti dostupné na trhu. Popřípadě se můžete poradit i s investičním poradcem, ale jen s tím, který zároveň nic neprodává.

Autor vlastní a spravuje server Malé peníze

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Malé peníze: Jak prodělat na produktu s garantovaným výnosem

5. 10. 2011 | Jan Müller | 9 komentářů

Malé peníze: Jak prodělat na produktu s garantovaným výnosem

Další z odpovědí na čtenářské dotazy týkající se bankovních a pojišťovacích služeb či investování. Minule jsme odpovídali na otázku o strukturovaných finančních produktech. A nyní tu... celý článek

Malé peníze: Investice do strukturovaných produktů? Jen pro pokročilé!

21. 9. 2011 | Jan Müller | 5 komentářů

Malé peníze: Investice do strukturovaných produktů? Jen pro pokročilé!

Peníze.cz navázaly spolupráci se serverem Malé peníze. Jednou týdně odpovídáme na nejzajímavější čtenářské dotazy. Nedbáme o starosti magnátů, kam ulít pohádkové zisky. Zajímá nás v... celý článek

Zajištěné fondy: víte, do čeho investujete?

16. 3. 2011 | František Mašek | 19 komentářů

Zajištěné fondy: víte, do čeho investujete?

Zájem o zajištěné fondy sice kvůli nižším výnosům poklesl, někteří drobní investoři však na ně nedají dopustit. Láká je hlavně garance, že jim fond i při nejhorším vývoji na trzích... celý článek

Na co si dát pozor při výběru zajištěného fondu

17. 8. 2009 | Petr Čermák

Na co si dát pozor při výběru zajištěného fondu

Neochota riskovat podněcuje zájem investorů o zajištěné fondy, které slibují vrátit přinejhorším investovanou částku po odečtení poplatků. Nicméně lákavé nabídky nemusí být vždy tak... celý článek

Jak fungují zajištěné fondy

28. 12. 2005 | redakce Peníze.CZ

Partners Financial Services