Investorem za stovku měsíčně

Aleš Tůma | rubrika: Jak na to | 17. 10. 2011 | 11 komentářů
Investorem za stovku měsíčně
Utratit všechny uspořené peníze za dovolenou nebo si ji dokonce pořizovat na půjčku je podle finančních odborníků hazard. Místo toho doporučují peníze zhodnocovat investováním a dovolenou si pořídit z výnosů. K titulu investor vám přitom stačí jen pár stovek korun měsíčně.

Podle statistik ministerstva financí Češi ročně v hazardu protočí téměř desetkrát více peněz, než kolik uspoří do fondů. Investovat do podílových fondů je přitom možné i jen pět set korun měsíčně, do některých dokonce jen stokorunu. Což je méně, než spousta lidí prosází v hospodě na automatech.

Jak se v džungli zvané finanční trh vyznat a neprodělat kalhoty, případně sukni? Zní to možná překvapivě jednoduše, ale nejdůležitější je disciplína a trochu zdravého selského rozumu. Zaručený recept na zbohatnutí nemá nikdo, ale pro začátek stačí naučit se nenaletět na sliby vysokého zisku bez rizika.

Osvědčená babská rada

Jeden příklad za všechny. Padesátiletá klientka z Prahy, říkejme jí třeba Pavla, koupila na radu svého finančního poradce v roce 2007 za 200 tisíc korun akcie rakouské realitní firmy Immofinanz. Poradce tvrdil, že jde o bezpečné uložení peněz na důchod, nemovitosti jsou přece jistá věc! Jenže přišla finanční krize a Pavla jen bezmocně sledovala, jak hodnota investice klesla na krátkou dobu skoro o 90 procent. Dnes je pořád zhruba 80 procent pod rekordem z roku 2007. Pavla porušila zásadu, na kterou přišli už naši prapředci – nedávat všechna vejce do jednoho košíku. V moderní době jsme tento princip pojmenovali slovem diverzifikace. Portfolio akciového fondu obvykle obsahuje několik desítek vybraných firem – když se nedaří jedné, může se dařit ostatním.

Zapomeňte na krátkodobé spekulace

Pak jsou tu samozřejmě krize, kdy „padá všechno“ a sebelepší diverzifikace ztrátám nezabrání. Potom ale přijde ke slovu disciplína zmiňovaná v úvodu. Unáhlená rozhodnutí jsou jednou z nejčastějších chyb investorů (a nejen těch malých). Nakupují, když trh roste – a při prvním větším propadu zase prodávají. Znovu se odhodlají na trh vstoupit, až když zase vidí dlouhodobý růst. A cyklus se opakuje. Když jsou slevy v obchodních domech, hrneme se tam. Když jsou slevy na burzách, máme sklon chovat se úplně opačně. Přitom princip je podobný.

Pokud spoříte pravidelně, máte život snadnější – riziko špatného načasování je o něco menší. Automatická investice vás navíc naučí nenechat se zviklat momentálními náladami trhu. Dobrá, dost selských rad, jak tedy začít spekulovat na burze? Jednoduchá odpověď je: Nijak. Šance, že se vám povede „porazit“ trh, když budete naslouchat „horkým tipům“ od makléřů, je velmi malá. Pro naprostou většinu lidí je vhodné svěřit správu peněz podílovému fondu.

Investice jsou bezpečné

Znárodňovatelé & lupiči

Anketa

Věříte, že investování do podílových fondů je bezpečné?

Jak už jsme zmínili v úvodu, investovat lze od sta korun měsíčně. Za 500–1 500 korun měsíčně už lze pořídit kompletní portfolio sestavené profesionální investiční společností. Obavy z tunelování jsou zbytečné – dnešní podílové fondy jsou chráněné neporovnatelně lépe než privatizační fondy v 90. letech a jsou pod přísným dohledem České národní banky.

Kromě snadné diverzifikace a ochrany peněz mají ještě jednu výhodu – mohou investici ochránit před měnovým rizikem. Kdo koupil před pěti lety fond amerických akcií se zajištěním do české koruny, je i přes finanční krizi zhruba na svém. Kdyby investoval v dolarech, prodělal by přes 20 procent, protože dolar klesl v hodnotě vzhledem ke koruně. Koupě fondu zajištěného do české koruny se tedy může vyplatit.

Co se naopak nevyplatí, je investice přes pojišťovnu. Investiční životní pojištění mnozí nesolidní finanční poradci prodávají jako housky na krámě. Platí, že dobře nastavené investiční životní pojištění má smysl jako pojistný produkt, pokud ale chceme jen spořit, není důvod platit za to poplatky navíc pojišťovně.

Podzimní výprodej

Do čeho konkrétně investovat? To vždy závisí na tom, jak dlouho chceme peníze nechat pracovat a jak velké kolísání jsme ochotní snést. Je vhodné si sestavit finanční plán, třeba ve spolupráci s finančním poradcem. Pokud chcete peníze uložit jen na jeden rok, nemá z investičních produktů smysl uvažovat o ničem kromě fondů peněžního trhu. Akciové fondy jsou naopak doporučovány jako dlouhodobá investice, nejméně na pět let. Ani to sice nezaručí, že nutně vyděláte – ale když víte, že peníze budete potřebovat až za dlouhou dobu, krátkodobé kolísání vás nebude tolik pálit.

A co krize? Každý den v novinách čteme o hroutících se finančních trzích, má investování ještě vůbec smysl? Navzdory katastrofickým předpovědím konce světa pořád potřebujeme nakupovat potraviny, jezdit autem, číst e-maily, svítit, občas letět na dovolenou nebo brát léky, když nás skolí chřipka. Všechny tyto služby nám musí nějaká firma poskytnout. Svět se točí dál, a proto má smysl přemýšlet o investování.

Investiční alternativy ke slamníku

► Dluhopisy

Dluhopis představuje půjčku státu nebo firmě. Navzdory zprávám o krizi předlužených evropských států je řada dluhopisů kvalitní, zatím ještě i české dluhopisy. Na trhu jsou i fondy zaměřené na dluhopisy kvalitních firem. Obecně platí: čím bezpečnější, tím nižší úroky. Firmy s velkým rizikem nesplácení si půjčují třeba za osm procent ročně, český stát za méně než tři procenta ročně.

► Peněžní trh

Slovy peněžní trh se označuje trh krátkodobých dluhopisů se splatností zhruba do roka. Takto zaměřené fondy mohou sloužit jako alternativa ke spořicímu účtu v bance, kolísání jejich hodnoty je minimální.

► Akcie

Představují podíl na firmě. Pokud se firmě daří vydělávat, cena akcie stoupá, případně akcionáři zisky dostávají formou dividendy. Ceny akcií kolísají podle toho, jestli se ekonomice zrovna daří nebo ne – pokud ale chcete dlouhodobě ochránit úspory proti znehodnocení, mají ve vašem portfoliu místo.

► Nemovitosti

Investice do vlastního bydlení je dobrá forma zabezpečení na stáří. Ty tam jsou doby, kdy šlo byty kupovat jako investici a obratem prodávat za vyšší ceny. Při koupi bytu na pronájem je třeba si dobře spočítat, jestli je výnos z nájmu vyšší, než kolik by vám nesly úroky, kdybyste stejnou částku bezpečně investovali. Nemovitosti ale nejsou jen k bydlení – na trhu jsou fondy, které vydělávají na pronájmu kanceláří a obchodních center.

► Komodity

Investovat lze i do cenných papírů kopírujících světové ceny ropy, mědi či obilí. Může to být výnosné, ale také vysoce rizikové, do podobných spekulací tedy není vhodné se pouštět na vlastní pěst.

► Drahé kovy

V minulosti fungovaly jako peníze – v každé pohádce se platí zlaťáky, a proto jsou vnímány jako „bezpečný přístav“. Už i titulní stránky bulváru plní zprávy o rostoucí ceně zlata. Zlato může mít smysl jako určitá pojistka proti „finančnímu Armageddonu“, ne jako sto procent portfolia. Nevěřte prodejcům slibujícím zhodnocení v desítkách procent ročně.

► Diamanty, šperky

Pro diamanty, na rozdíl od zlatých cihliček, platí: co kus, to originál. Jen odborník pozná, jestli platí za kámen odpovídající cenu. Diamantům se vyhněte, pokud pro vás půl milionu nepředstavuje kapesné. Šperky jsou investice do vztahu – jako finanční investice prakticky nedávají smysl. Při nákupu automaticky proděláte až desítky procent, platíte totiž marži prodejci.

► Zajištěné fondy

Velmi populární investice nabízená zejména bankami. Obvykle chrání sto procent vkladu a k tomu slibují atraktivní výnos. Ale někdy jde o velmi neprůhledné a komplikované produkty. Výnos bez rizika neexistuje, takže průměrný výnos zajištěných fondů odpovídá běžným konzervativním investicím.

Autor je analytik Partners; psáno pro Moje peníze, přílohu časopisů vydavatelství Mladá fronta

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 10. 2011 10:18

Tedy buď sledovat a kupovat a prodávat ve správnou chvíli, pokud ji ovšem odhadnete a pokud se vám to vzhledem ke vstupním a výstupním poplatkům vyplatí, anebo to pojmout jako dlouhodobou investici, což je pro většinu lidí podstatně vhodnější způsob chování při investici do akciového fondu. Dnes už je možné vybrat si na trhu řadu specificky zaměřených a nastavených fondů, např. fondy s postupným uzamykáním výnosů a automatickým přeléváním investic. To je ale asi pro rádobyporadce z Partners příliš sofistikovaný produkt, důležité je narvat klientům pod pláštíkem líbezných slov to, na čem se co nejjednodušeji vydělává.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 10. 2011 9:19, Vodník Česílko

Polemizoval bych s názorem, že akciové fondy musí být dlouhodobá záležitost. Já osobně jsem investoval do fondu ČS Top Stocks, který pokládám za jeden z nejkvalitnějších akciových fondů v ČR (proto do něj taky investuju). Nicméně, když teď v létě slavil páté výročí založení, byla hodnota podílového listu pouhé jedno procento nad hodnotou, za jakou se začal prodávat před 5 lety. Člověk, který uvažuje o investici do podílového fondu, by si především měl uvědomit, že fond není spořicí nebo termínovaný účet, který lze založit, a pak se o něj člověk už nemusí starat. U fondu je třeba stále sledovat vývoj hodnoty podílových listů podle jednoduché zásady levně nakoupit, draho prodat. Každému začínajícímu investorovi bych především radil, aby se seznámil s historií daného fondu, ať ví, co všechno se může stát...

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spoření na krátké a střední trati: deset procent příjmu patří vám

13. 10. 2011 | Petra Dusová | 6 komentářů

Spoření na krátké a střední trati: deset procent příjmu patří vám

Od vzniku prvních platidel se s nimi lidé učí hospodařit. Někteří to uměli už v dobách Babylonu, jiní mají potíže i v době, kdy jim to ulehčuje (?) internetbanking, bankomaty, účty... celý článek

Malé peníze: Jak prodělat na produktu s garantovaným výnosem

5. 10. 2011 | Jan Müller | 9 komentářů

Malé peníze: Jak prodělat na produktu s garantovaným výnosem

Další z odpovědí na čtenářské dotazy týkající se bankovních a pojišťovacích služeb či investování. Minule jsme odpovídali na otázku o strukturovaných finančních produktech. A nyní tu... celý článek

Očima expertů: Vyplatí se investovat do zlata?

9. 9. 2011 | Ondřej Tůma | 17 komentářů

Očima expertů: Vyplatí se investovat do zlata?

Přečtěte si, jak se na současnou zlatou investiční horečku dívají členové NERVu Jan Procházka a Jiří Weigl, ředitel české pobočky Transparency International David Ondráčka, podnikatel... celý článek

Škola finanční gramotnosti: úvod do investování

2. 8. 2011 | Roman Baroš | 11 komentářů

Škola finanční gramotnosti: úvod do investování

Na účtu peníze nevydělávají, sotva si udrží hodnotu. Rádi byste tedy investovali, ale máte strach a pocit, že investování je výsada bohatých. A nevíte jak na to. Strach mít nemusíte,... celý článek

Investovat je snadné: osm rad pro úplné začátečníky

21. 7. 2011 | Aleš Müller | 41 komentářů

Investovat je snadné: osm rad pro úplné začátečníky

Z knih o investování sestavíte slušnou knihovnu. Říká se však ironicky, že půlka jejich autorů nejvíc vydělala – na knize o investování. Slušných zisků může dosahovat i začátečník a... celý článek

Partners Financial Services