Hello bank v Česku skončí. Přestává nabírat klienty

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 3. 4. 2023
Nedosáhli jsme potřebné velikosti, vysvětluje banka s 343 tisíci klienty. Zatím není jasné, jestli je převezme některý z konkurentů.
Hello bank v Česku skončí. Přestává nabírat klienty

Zdroj: Mino Surkala/Shutterstock

Hello bank!, která v Česku působí jako pobočka francouzské BNP Paribas Personal Finance, přestává nabízet klientům nové produkty a přijímat nové zájemce.

„Pro naše stávající klienty se v tuto chvíli nic nemění. Všechny produkty zůstávají i nadále aktivní a můžete je plnohodnotně využívat,“ oznámila Hello bank na svém webu. 

Omezení se týká především otevírání nových běžných a spořicích účtů, osobních půjček a kreditních karet. „Nabídku nákupů na splátky budeme postupně ukončovat v souladu s možnostmi našich obchodních partnerů,“ dodává.

Už v předchozích týdnech začala Hello bank čistit svou klientskou základnu a poslala výpovědi dlouhodobě nevyužívaných účtů. Loni se naopak snažila přibrat nové, když nabízela atraktivní slevy s kreditní kartou HelloPay.

Původně v Česku působila jako společnost Cetelem, která poskytovala spotřebitelské úvěry. Později získala bankovní licenci, od roku 2017 se jmenuje Hello bank.

O konci Hello bank na českém trhu se neoficiálně mluví přinejmenším přes rok. Loni v únoru pak agentura Bloomberg napsala, že BNP Paribas chce prodat tuzemskou Hello bank společně s dalšími pobočkami ve východní Evropě. 

„Postupné ukončení činnosti v České republice bylo rozhodnutím skupiny BNP Paribas Personal Finance, která v loňském roce nastartovala strategický transformační projekt s cílem stimulovat růst celé skupiny a zajistit udržitelnost svého modelu. Tato reorganizace zahrnuje kromě jiného i přehodnocení aktivit skupiny v jednotlivých regionech, kde společnost nedosáhla potřebné velikosti, tak aby absorbovala vysoké investice potřebné pro konkurenční postavení. Do této skupiny zemí patří i česká pobočka,“ říká mluvčí Hello bank Gabriela Pithartová.

Žebříčky podle velikosti

Žebříčky
Zdroj: Shutterstock

Za největší v Česku se můžou označovat dvě bankovní skupiny. První skupina má nejvíc klientů, druhá spravuje největší objem peněz. Tady jsou žebříčky ke konci roku 2022.

Největší banky v Česku. Žebříčky podle klientů a peněz

Zatím není jasné, jestli klienty Hello bank v Česku převezme některý z konkurentů. V minulosti se spekulovalo především o České spořitelně. „Samozřejmě, že pro klienty hledáme nejlepší možné řešení na českém trhu. V tuto chvíli ale nebudeme další podrobnosti zveřejňovat,“ říká k tomu mluvčí Hello bank. Možné převzetí dnes nekomentovala ani Česká spořitelna.

„Toto řešení (konec přijímání nových klientů – pozn.red.) bylo skupinou BNP Paribas Personal Finance SA přijato po důkladné analýze všech možností, která zvažovala všechny dostupné příležitosti na českém trhu v zájmu klientů, partnerů i zaměstnanců. Prioritou pro nás zůstává kontinuita bankovních služeb a obchodu pro naše klienty a partnery, která bude samozřejmě zajištěna až do úplného vyrovnání všech smluvních závazků,“ píše Hello bank.

Postupné ukončování služeb a utlumování činnosti Hello bank potrvá několik měsíců. O všech důležitých změnách bude banka klienty informovat. 

„Vklady klientů na běžných a spořicích účtech budou i nadále úročeny dle platných podmínek a klienti je mohou využívat bez omezení do doby, kdy od nás obdrží výpověď smlouvy,“ píše na svém webu.

Podle posledních zveřejněných údajů z loňského roku měla Hello bank v Česku zhruba 343 tisíc klientů.

Komu patří

Zdroj: Shutterstock

„Netušili jsme, že Sberbank je ruská banka,“ říkali někteří její klienti. Nejen pro ně máme přehled majitelů.

Kdo vlastní banky v Česku a které jsou opravdu české. Přehled

Běh
Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Jsme i na Instagramu.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+30
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

18. 4. 2024 | Petr Kučera

Poslat peníze na číslo mobilu už umí i Moneta

Moneta Money Bank spouští možnost plateb na telefonní číslo – takzvanou platbu na kontakt. Klientům tak nově stačí znát pouze telefonní číslo příjemce místo čísla jeho bankovního účtu. celý článek

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

18. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pošta chce nabídnout vklady a výběry hotovosti pro klienty všech bank

Státní podnik připravuje řešení, které na přepážkách České pošty umožní vložit nebo vybrat hotovost z účtu u jakéhokoliv banky – nejen u ČSOB jako dosud.

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

12. 4. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Raiffeisenbank mění způsob přihlášení do internetového bankovnictví

Raiffeisenbank od 20. dubna změní pro většinu klientů způsob přihlašování do internetového bankovnictví. Cílem je vyšší zabezpečení přístupu k účtu.

Partners Financial Services