Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Kateřina Hovorková | rubrika: Co se děje | 27. 3. 2024
Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.
Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Zdroj: Shutterstock

Po roce poklesu opět rostou ceny nemovitostí. Poslední čtvrtletí roku 2023 přineslo obrat, průměrná cena v porovnání se třetím čtvrtletím stoupla o skoro sedm procent na 95 500 korun za metr čtvereční. Ukazuje to statistika Deloitte Real Index z uskutečněných prodejů bytů, které byly zapsány v katastru nemovitostí v podobě kupních smluv. 

Nejvyšší růst napříč republikou byl podle společnosti Deloitte zaznamenán v Královéhradeckém kraji (o 16,4 %) a dále v Plzeňském (8 %), Ústeckém 7,8 %) a Karlovarském kraji (7,2 %).  

Průměrná cena mezičtvrtletně klesla už jen v pěti krajích: jde o Liberecký (o 11,6 %), Vysočina (-6,9 %), Jihočeský (-5,5 %), Zlínský (-5,4 %) a Moravskoslezský (-1,8 %). 

„Trend poklesu, který před více než rokem odstartovala vysoká inflace i růst cen energií, zvyšování úrokových sazeb i cen stavebních prací, je u konce, neboť tyto faktory odeznívají a poptávka je vyšší,“ vysvětluje Petr Hána, expert na nemovitostní trh ze společnosti Deloitte.

Ceny bytů ve čtvrtém čtvrtletí 2023

 Cena za m2Rozdíl oproti 3. čtvrtletí 2023
Hlavní město Praha121 700 Kč6,5%
Jihočeský69 600 Kč-5,5%
Jihomoravský101 800 Kč5,3%
Karlovarský45 500 Kč7,2%
Královéhradecký74 800 Kč16,4%
Liberecký60 600 Kč-11,6%
Moravskoslezský42 900 Kč-1,8%
Olomoucký70 600 Kč0,9%
Pardubický74 800 Kč0,0%
Plzeňský66 700 Kč8,0%
Středočeský79 300 Kč3,5%
Ústecký35 200 Kč7,8%
Vysočina58 900 Kč-6,9%
Zlínský58 200 Kč-5,4%
Zdroj: Deloitte Real Index 

Vývoj cen a rezidenční trh ve čtvrtém kvartálu ovlivnila podle něj i skutečnost, že do katastru byly zapsány transakce nových bytů zakoupených v době největšího „covidového boomu“ nákupu nemovitostí. V té době byla vysoká poptávka, nízká nabídka a ceny bytů v novostavbách rychle rostly. „Tyto byty se tak nyní dokončují a postupně se dostávají ke kupujícím,“ vysvětluje Hána. 

Nejdražší byty jsou v Praze, kde index zaznamenal růst o 6,5 procenta v porovnání s červencem až zářím. Cena za metr čtvereční je tak v hlavním městě v průměru na 121 700 Kč za metr čtvereční. V Jihomoravském kraji průměrná cena metru čtverečního dokonce poprvé prolomila statisícovou hranici, kdy stoupla o 5,3 % na 101 800 Kč. Ve Středočeském kraji se ceny zvýšily o 3,5 % na 79 300 Kč.  

Nejnižší ceny bytů jsou nadále v Ústeckém kraji (růst o 7,8 % na 35 200 Kč za metr čtvereční), Moravskoslezském (-1,8 % na 42 900 Kč za metr) a Karlovarském kraji (+7,2 % na 45 500 Kč za metr čtvereční). 

Nejdražší byty jsou v Praze 1

V Praze rostly ceny bytů ve většině městských částí. Na čele je Praha 1 se zdražením o 15,5 % na průměrných 195 000 Kč za metr čtvereční. Výrazně stouply také ceny bytů na Praze 4, a to o 12,2 % na 107 300 Kč za metr. I přesto ale tato část Prahy patří k nejlevnějším. O 10,9 % na 123 900 Kč za metr vystoupaly ceny na Praze 6.

Pokles nebo stagnaci zaznamenala jen Praha 8 (minus tři procenta na 121 500 Kč za metr čtvereční), Praha 9 (minus 0,1 % na 108 200 Kč) a Praha 2 (beze změny, 142 800 Kč).

Platíte hodně za elektřinu?
Změňte dodavatele

Čím dříve se do změny dodavatele pustíte, tím víc ušetříte. Neotálejte a podívejte se, jaké nabídky pro vás máme.

Nemovitostní trh se v říjnu až prosinci rozpohyboval v důsledku zpráv o zkrocení inflace i začátku klesání základní úrokové sazby, říká Hána. „Řada zájemců, kteří již několik měsíců za sebou vyčkávali na lepší podmínky, se rozhodla pro koupi nemovitosti. V souvislosti s dalším snižováním úrokových sazeb v prvním čtvrtletí letošního roku očekávám, že vývoj na realitním trhu bude pokračovat v duchu vyšší poptávky,“ dodává. 

Zájem o nájmy roste

Podle dat společnosti Bezrealitky roste zájem o pronájmy. Na začátku letošního roku se o ně ucházelo víc lidí než před rokem, v mnoha městech se „fronta“ pod inzerátem počítá na desítky zájemců. 

Největší zájem je tradičně o pronájmy v Praze. „Na jeden inzerát zde momentálně reaguje průměrně 43 zájemců. V Brně a okolí se pak jedná zhruba o 18 zájemců. A překvapivě podobně vysoké množství lidí se o nájemní bydlení uchází lidí také v Plzni, která s průměrným počtem 17 reakcí na jeden inzerát obsadila třetí příčku. Na čtvrtém místě se pak umístila města Středočeského kraje, kde počet zájemců překvapivě mírně klesl na 10,“ upřesňuje Marin Ponzer, šéfa digitální realitní služby Bezrealitky.

Největší zájem napříč Českem je o byty s dispozicí 2+kk a plochou mezi 45–50 metry čtverečními. Následují byty 1+kk nebo 1+1 s plochou kolem 35–40 metrů čtverečních. Postupně však roste zájem také o „rodinné“ byty s větší plochou i dispozicí. Zde se však poptávka zatím nepotkává s cenou nabídky.  

Většímu zájmu se těší velké byty, kde majitel vyjde s cenou vstříc. „Důkazem je ostatně rekordman uplynulých tří měsíců, kterým se stal s 330 reakcemi byt v panelovém domě na pražském Jižním Městě. Za dispozici 3+1 a 75 metrů čtverečních požadoval majitel 17,5 tisíc korun s poplatkem 3,5 tisíce korun za energie,“ říká Ponzer. 

Tempo, s jakým nabídka najde zájemce a majitel zajistí pronájem, podle něj nezpomaluje. Například v Praze se více než polovina zájemců ozve už za 48 hodin, v Brně do pěti dnů. V obou městech nové inzeráty zpravidla mizí do deseti dnů až dvou týdnů od zveřejnění. Není výjimkou, že dobrá nabídka se ohřeje v inzerci jen necelý den. 

Historicky býval podle Ponzera první kvartál spíše klidnější a nejvíce zájemců se zpravidla objevovalo od konce března do května. To se však už loni změnilo.  

Nájem nejen pro začátek

„Mnoho domácností sice žilo v posledních letech v nájmu, ale považovalo to za provizorní řešení. Teď zjišťují, že ani přes pokles úrokových sazeb na vlastní bydlení nedosáhnou a proto se teď poohlíží po ‚definitivním‘ nájmu, kde zůstanou několik dalších let,“ domnívá se Ponzer.  

Určitou roli může hrát podle něj i demografie. Silným ročníkům z druhé poloviny nultých let je dnes mezi 15–20 roky. „Část rodin tedy může hledat větší bydlení kvůli tomu, že má nově doma puberťáka, část zase může plochu redukovat, protože jejich dítě je například na vysoké škole anebo se chystá vylétnout z hnízda. A do trendů se také promítá rostoucí počet single domácností, zejména u lidí nad čtyřicet let,“ dodává Ponzer. 

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší počet celkem realizovaných transakcí v průběhu loňského roku. To se však letos mění. 

Pražské nájmy se na začátku roku pohybovaly pod hranicí 370 korun za metr čtvereční nájemní plochy při 9% meziročním růstu. Města Středočeského kraje se dostala k hranici 260 korun při podobném růstu jako u metropole. V Brně se nájmy zastavily na 277 korunách při dvouprocentním růstu. Stejným tempem se meziročně zvýšily nájmy v Ostravě a dalších městech Moravskoslezského kraje, kde se průměrně pohybují v hladině lehce přes 180 korun. 

„Ceny se dají pravděpodobně opět do pohybu. Minimálně bude platit, že segment lepších bytů v centrech měst nebo novostaveb se může cenově vzdalovat od zbytku. Nezapomeňme, že i letos doběhne řadě lidí fixace jejich hypoték v novostavbách kupovaných ještě za ‚starých podmínek‘ a pokud mají v bytě nájemníky, náklady budou chtít přenést právě na ně. A týkat se to nemusí jen Prahy nebo Brna, ale i dalších krajských měst,“ očekává Ponzer. 

Kateřina Hovorková

Autor článku Kateřina Hovorková

Na Peníze.cz se věnuje hlavně osobním financím a trhu práce. V médiích pracuje od 90. let. Začínala v České tiskové agentuře, později prošla redakcemi MF Dnes, iDnes, pracovala v Hospodářských novinách a na webu Aktuálně.cz.... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services