Sberbank dostala pokutu kvůli investicím a směně

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 6. 2020
Sberbank dostala pokutu kvůli investicím a směně

Zdroj: Vladimir Wrangel/Shutterstock

Sberbank dostala od České národní banky pokutu ve výši 2,5 milionu korun za to, že v letech 2017 a 2018 chybovala v oblasti investičních služeb a směnárenské činnosti. Rozhodnutí nabylo právní moci na konci letošního května.

„Po celou dobu řízení jsme s ČNB úzce spolupracovali. Všechny vytýkané nedostatky jsme odstranili ještě během řízení a zavedli taková opatření, aby se v budoucnu nemohly opakovat,“ říká mluvčí Sberbank Radka Černá.

Sberbank podle ní měla rozdílný právní názor na posuzované skutečnosti a neztotožnila se s výší pokuty, kterou považuje za nepřiměřeně vysokou. „Řízení se týkalo jednotek případů. Rozhodnutí bankovní rady ČNB v rámci rozkladového řízení však plně respektujeme a budeme se jím řídit,“ dodává Černá.

Sberbank podle ČNB neuchovala záznamy komunikace se zákazníky týkající se poskytnutí investiční služby. Bankéři Sberbank podle zjištění centrální banky v pěti konkrétních případech předjednaly investiční obchody, které následně zákazníci v dalším rozhovoru se specializovaným „prodejním“ oddělením jen dokončili.

Srovnejte si to s námi

Nahranou a uchovanou měla Sberbank jen finální fázi, tedy potvrzení připravených obchodů. „Zastáváme názor, že za komunikaci týkající se investiční služby nelze považovat pouze a výhradně podání pokynu zákazníkem, ale také veškerou související komunikaci předcházející podání pokynu či poskytnutí jakýchkoliv informací zákazníkovi, na jejichž základě může zákazník učinit investiční rozhodnutí,“ uvádí ČNB ve svém rozhodnutí.

U směnárenské činnosti pak Sberbank pochybila víckrát. Jednak formálně, když nesplnila oznamovací povinnost o provozovnách, v nichž nabízela směnu měn. Další pochybení se pak týkala poplatků za směnu.

Kontroloři ČNB zjistili, že Sberbank na kurzovních lístcích neměla informaci o poplatcích, které za směnu účtovala, a dále tyto poplatky ve třech zjištěných případech účtovala vyšší, než měla.

„Bylo zjištěno, že výše úplaty, kterou měl zájemce o provedení směnárenského obchodu zaplatit za daný směnárenský obchod, nebyla automaticky počítána informačním systémem na základě přednastavených hodnot (1 % z částky, minimálně 50 Kč), ale výši úplaty do systému při každém obchodu zadával zaměstnanec účastníka řízení manuálně, což představovalo riziko chybného zadání úplaty a následného poškození zájemce,“ popisuje ČNB.

Konkrétně u zmíněných třech obchodů měl poplatek vždy dělat 50 korun, banka ale účtovala jednou 678 korun, podruhé 190,80 koruny a potřetí 100 korun.


Čtěte víc:

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro24,745+0,04 Kč
Americký dolar22,792+0,00 Kč
Britská libra28,930+0,10 Kč
Švýcarský frank25,049-0,03 Kč
Turecká lira70,781+0,14 Kč

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Drsný způsob, jak legálně zničit spoluvlastníky. Milan Roček o flipování nemovitostí

21. 5. 2024 | Martin Vlnas | 2 komentáře

Drsný způsob, jak legálně zničit spoluvlastníky. Milan Roček o flipování nemovitostí

Milan Roček má jako zakladatel a šéf společnosti, která sesbírala největší databázi informací o prodejích nemovitostí v Česku, záviděníhodný přehled o realitním trhu. S Martinem Vlnasem... celý článek

Velké banky kupují bitcoiny. Salvador ukázal, kolik jich má. Týden v kryptu

18. 5. 2024 | Tomáš Krause

Velké banky kupují bitcoiny. Salvador ukázal, kolik jich má. Týden v kryptu

Americké banky investují do bitcoinových fondů, volatilita bitcoinu klesá, vývojář Tornado Cash dostal pět let natvrdo, Salvador ukazuje své bitcoiny a Runes už jsou out. Je tu další... celý článek

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

14. 5. 2024 | Kateřina Hovorková

Třetině Čechů chybí finanční znalosti. Ženy tápou častěji, ukázal průzkum

Jaký je rozdíl mezi běžným a spořicím účtem? Co se skrývá pod pojmem inflace a úročení? Je bezpečnější podíl v akciovém fondu, nebo nákup akcií jedné firmy? Co jsou kryptoměny? Na takové... celý článek

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

11. 5. 2024 | Tomáš Krause

Kongres USA proti regulaci krypta. V Argentině dělají bitcoin z odpadu. Týden v kryptu

Miliarda transakcí bitcoinem. Ethereum je zase inflační. Argentina vyrábí bitcoin z odpadu. Američtí kongresmani proti regulacím Komise pro cenné papíry, jejíž šéf se je prý pokoušel... celý článek

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

9. 5. 2024 | Martin Mašát | 2 komentáře

Konec optimismu. Dluhopisové i akciové fondy začínají klesat

Optimismus došel. Investoři přestávají věřit tomu, že se ve Spojených státech podaří brzy zamést s inflací a že klesnou úrokové sazby tamější centrální banky. Špatnou náladou se nechali... celý článek

Partners Financial Services