Podílové fondy sílí. Víra je fajn, ale problémy nezmizí

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 5. 6. 2020 | 4 komentáře
Finanční trhy rostou díky optimismu investorů, že pandemie je za námi a že se ekonomiky rychle rozhýbají. Podle ekonoma Martina Mašáta z finanční skupiny Partners je však současné nadšení stejně přehnané, jako byla předchozí panika.
Podílové fondy sílí. Víra je fajn, ale problémy nezmizí

Zdroj: Shutterstock

V květnu pokračoval pozitivní trend na všech rizikových investicích od akcií přes spekulativní dluhopisy až po českou korunu. Hlavním tahounem růstu cen bylo postupné otevírání zamrzlých ekonomik. Optimismus z toho, že lidé mohou ven a pracovat, je obrovský.

Prozatím se nenaplňují obavy z druhé vlny šíření viru, navíc se občas objevují zprávy o pokroku při hledání vakcíny. Když k tomu přidáme masivní podporu ze strany centrálních bank a některých vlád, není se růstu cen rizikových investic co divit.

Optimismus nezchladily ani nepokoje v USA kvůli úmrtí při policejním zásahu, ani znovu rozdmýchaná obchodní válka mezi Čínou a Spojenými státy americkými. Hlavním motorem růstu na finančních trzích je víra investorů, že pandemie je za námi a že se ekonomiky opět rychle rozhýbají.

PIF!

Na webu Peníze.cz teď můžete sledovat PIF – Partners indexy fondů. Časové řady ukazují souhrnnou výkonnost podílových fondů denominovaných v české koruně, a tedy převážně distribuovaných a nabízených v České republice. Celkově se do výpočtu zapojuje více jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. 

Zdroj: peníze.cz

Jenže situace není tak jednoznačná. Optimismus je sice fajn, ale zajímat by nás měla i vnitřní hodnota cen akcií či výše rizikových přirážek. Plno sektorů ekonomiky (rekreace, pohostinství, letecký průmysl, bankovnictví a podobně) je silně zasaženo a problémy nezmizí ze dne na den. Spíše půjde o dlouhodobější běh, kdy musí přijít strukturálnější změny. A proto mám obavy, že současný optimismus je – stejně jako předchozí panika – přehnaný.

Tuzemské ekonomice pomáhá především Česká národní banka, která snížila základní sazbu na 0,25 %. Vládní podpora cílí spíše na odklady či marginální snížení daní, zatímco potřeba je hlavně zacílená a přímá podpora. Nicméně optimistická nálada investorů pomáhá i koruně. Z hodnot slabších než při intervencích se už dostala na 26,50 koruny za euro, což je posílení o více jak čtyři procenta.

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

květen 2020+3,6 %+2,4 %
od začátku roku-9 %-13,2 %
poslední rok+1,8 %-4,5 %
poslední tři roky+3,8 %-4,7 %
posledních pět let+6,1 %-3,9 %
posl. deset let+85,9 %+11,1 %
počet fondů3816

Po silném dubnu, kdy akciové fondy rostly o 10 procent, si stejný trend zachoval i květen. Majetek klientů zhodnotily v průměru o čtyři procenta.

Některé fondy se svojí výkonností dostávají dokonce na hodnoty z konce roku. Hlavně ty fondy, které vsadily na americké akcie či technologický sektor.

Vzhledem k nárůstu nezaměstnanosti, poklesu inflace či maloobchodních tržeb, a tedy obecnému útlumu, však nevěřím v rychlé zotavení typu V. Mnoho firem i domácností začne více šetřit. Proto doporučuji být u akciových investic opatrnější. Současný prudký růst cen až k původním hodnotám nedává za současné situace smysl.

Z nejhoršího venku jsou energetické firmy, protože to vypadá, že ropnou krizi se zápornými hodnotami máme za sebou.

Cena ropy (WTI)

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz

Duben ani květen přesto nestačily vymazat březnové ztráty. Partners index akciových fondů, které investují do akcií vyspělých zemí, zaznamenal od počátku roku propad o devět procent. Fondy, které investují do nerozvinutých zemí, ztratily dokonce 13,2 procenta.

Při pohledu na zhodnocení za posledních deset let ale vypadají čísla o poznání příznivěji. A to zejména u indexu fondů s firmami z vyspělých trhů, které přinesly investorům více jak 85 procent.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

květen 2020+1,3 %+2,5 %
od začátku roku+0,8 %-5,8 %
poslední rok+2,2 %-1,8 %
poslední tři roky+0,7 %-1,7 %
posledních pět let+1,1 %+3,3 %
posl. deset let+18,4 %+35,2 %
počet fondů1922

V květnu pokračovala enormní podpora dluhopisových trhů ze strany centrálních bank. A to buď snižováním základních sazeb jako například v Česku, nebo přímým nákupem dluhopisů jako v USA či eurozóně.

O autorovi

Martin Mašát

Martin Mašát vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst). Pracoval v ING Investment Management. Dnes portfoliomanažer v Partners investiční společnosti.

Cílem je snížit výnosy a tím uvolnit úvěrový kanál nutný k přežití firem. Novinkou současných opatření je zacílení nákupů i na rizikovější dluhopisy, což se prozatím ještě nikdy nestalo. Reakcí byl samozřejmě růst cen dluhopisů, respektive dluhopisových fondů.

Nová vlna kvantitativního uvolňování je ještě větší než v minulosti. Centrální banky tisknou peníze nejen na další, ale ještě na větší nákupy státních dluhopisů. Blíží se to situaci, která je v ekonomických učebnicích vedena s vykřičníkem jako nebezpečná „monetizace dluhu“. Státy se zadlužují a centrální banky jim podle potřeby tisknou peníze na jejich dluhy. Výsledkem vždy byl škodlivý nárůst inflace.

Fondy, které investují do bezpečných dluhopisů, v květnu zrychlily růst cen a od začátku roku vydělaly skoro jedno procento. Ještě lépe se v květnu vedlo rizikovým dluhopisům – zásah centrálních bank jim přišel hodně vhod a odmazaly další tři procenta z třináctiprocentního propadu v prvním čtvrtletí.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
květen 2020+1,6 %
od začátku roku-5,1 %
poslední rok-0,1 %
poslední tři roky-1,5 %
posledních pět let-2,2 %
posl. deset let+26,2 %
počet fondů52

Smíšené fondy (dluhopisy, akcie, komodity) jsou mixem mnoha investičních strategií, často nečitelných a během investorova života se měnících. I přesto jsou v Česku z historických důvodů velmi oblíbené. Dokonce i přesto, že poplatky u nich bývají stejně vysoké jako u čistě akciových fondů, jejichž správci obchodují mnohem častěji než správci smíšených fondů.

Pozitivní nálada u akcií a pokles výnosů (růst cen) dluhopisů pomohly i smíšeným fondům. Od počátku roku jsou však podobně jako akciové fondy pár procent v minusu.

Nasdaq už skoro dopsal "V"

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz 

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+33
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services