Twisto zavádí strop na nejlepší kurz, omezí platbu vyúčtování kartou

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 2. 6. 2020 | 2 komentáře
Twisto zavádí strop na nejlepší kurz, omezí platbu vyúčtování kartou

Zdroj: Twisto

Český startup Twisto zavede od 1. srpna dvě omezení. „Tato výjimečná doba nás přiměla zamyslet se nad budoucí podobou firmy a naší nabídky pro vás. Kromě produktových inovací dojde k úpravám v obchodních podmínkách,“ píše zakladatel služby Michal Šmída na blogu Twista.

První novinkou je strop pro „nejlepší směnný kurz na trhu“. Zatímco dosud ho Twisto poskytuje bez omezení, nově to bude do útraty 16 500 Kč měsíčně. Nad tento limit bude směna probíhat podle bankovního kurzu.

„Na trhu je standardem, že banky si nad středový kurz trhu přidávají dvou až čtyřprocentní marži. My vám podle všech srovnání dáváme nejlepší kurz na trhu. Od srpna bude v tarifu Premium tento kurz platit do útraty 16 500 Kč v cizí měně měsíčně. To znamená, že na kurzu můžete stále ušetřit přesně 495 Kč měsíčně,“ upřesňuje Šmída.

Twisto má podobně výhodné kurzy jako britsko-litevský fintech Revolut, dosáhnou na ně ale jenom uživatelé prémiového účtu s paušálem 99 korun měsíčně (zatímco u Revolutu jsou i v základní bezplatné variantě).

Druhá změna pak míří k tomu, aby klienti hradili měsíční vyúčtování Twisto účtu bankovním převodem (přes QR kód) místo platby kartou. Firma se tak chce vyhnout „nesmyslným nákladům za zprostředkování platby vyúčtování kartou, aniž by musela drasticky navyšovat poplatky za placené tarify“. Kdo bude i přesto chtít platit kartou, může to udělat jenom u vyúčtování do celkové částky 10 tisíc korun za měsíc.

Jsme na příjmu

Zdroj: Shutterstock

mBank přichází s vylepšením, které by přivítali i klienti konkurence. Podobnou inovaci chystá Fio. Snadnou ochranu před čím dál víc rozšířenými triky ale mnoho bank dál odmítá.

Zakažte nevýhodný kurz. První banka umí blokovat DCC na kartě


Platební aplikace Twisto nově vydává platební karty primárně ve virtuální podobě. Plastovou variantu dodá jen tomu, kdo si o ní řekne. Umožňuje jí to speciální certifikace od karetní společnosti Mastercard.

Twisto přechází na virtuální karty. Vzhlíží k placení obličejem


Na trh odložených plateb vstupuje nová služba PlatímPak od Equa bank. Dostupná je pro všechny zájemce – nejen klienty této banky. 

Nakup hned, plať později. Na odloženky láká i Equa

„Ačkoliv se to nezdá, nevyděláváme na každodenním používání Twisto karty a zaplacení vyúčtování hned první den v měsíci. Z každé platby sice dostaneme 0,2 procenta, to ovšem nepokryje náklady, které máme na kapitál, za platební bránu, karty samotné, Apple Pay, Google Pay a podobně,“ popisuje Šmída. „Zaplacení měsíčního vyúčtování kartou nás stojí bezmála milion korun měsíčně, které dáme bance pouze za zprostředkování platebního tlačítka,“ dodává.

A vysvětluje, že příjmy Twista (ne zisky) stojí na třech pilířích: „Prvním je provize od e-shopů. Kdykoliv se rozhodnete využít platební tlačítko Twisto Pay raději než platbu kartou, tak nám za to e-shopy zaplatí. Druhým pilířem jsou splátkové produkty a odložení splatnosti vyúčtování – podobně jako u bank, jejichž příjmy tvoří z většiny úvěrové produkty. Třetím pilířem je měsíční poplatek, který v sobě zahrnuje řadu nákladů (technologie, lidi, kapitál, vývoj, regulace a tak dál) a přitom je stále menší než cena jedné návštěvy kavárny.“

Twisto do obchodních podmínek přidává i možnost upravit výši poplatků za odložení splatnosti během trvání smluvního vztahu, klienti by se takový krok měli dozvědět nejpozději 10 dní dopředu. „Chceme tak být flexibilnější,“ píše firma.

„Další oblastí, kterou se nyní aktivně zabýváme, je nastavení a nacenění měsíčních limitů Twisto účtu. Nebojte se, o dalších změnách vás budeme informovat v dostatečném předstihu,“ dodává Šmída.

Česká služba Twisto funguje od poloviny roku 2013, loni vstoupila do Polska. Letos v létě chtěla začít v Rumunsku, kvůli nástupu epidemie koronaviru ale termín posouvá na později.

Základní varianta je zdarma a nabízí především online platby v e-shopech na jeden klik (Twisto Pay). Stojí na principu odložené platby bez navýšení, pokud je uhradí v následujícím měsíci. V praxi jde o alternativu ke kreditní kartě včetně slev (nebo vrácení části peněz) u některých obchodníků.

Základní varianta nabízí i snadnou platbu faktur či složenek jejich vyfocením (Twisto Snap). Lepší tarif s paušálem 49 korun měsíčně obsahuje i platby mobilem, kartu nebo možnost rozdělení útraty s přáteli (Twisto Split). Za 99 korun měsíčně získá klient navíc garanci nejlepšího zahraničního kurzu plus cestovní pojištění pro celou rodinu.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,305-0,02 Kč
Americký dolar23,413+0,01 Kč
Britská libra29,594+0,07 Kč
Švýcarský frank25,911+0,10 Kč
Turecká lira72,453-0,09 Kč

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

22. 3. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

Česká spořitelna, Komerční banka a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

29. 2. 2024 | Olga Skalková | 2 komentáře

Banky mají víc chránit klienty před podvody. Za první chybu odškodnění, chce EU

Evropská unie chystá balíček zvaný PSD3/PSR. Má zlepšit ochranu a bezpečnost spotřebitelů. O novinkách, jejichž definitivní podoba teprve vzniká, mluví v rozhovoru europoslanec Ondřej... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Partners Financial Services