Poslance nezajímají ani zákony ani voliči

Poslance nezajímají ani zákony ani voliči
Léto bylo na našich stránkách částečně ve znamení exekutorů a jejich takřka neomezených práv. Reagovali jste vy, naši čtenáři, i exekutorská komora. Jen naše poslance, kteří mohou problémová místa zákona napravit, nechaly žhavé debaty chladnými. Tázali jsme se a urgovali je, se zájmem jsme se však neshledali. Jak a zda vůbec nám odpověděli, se dočtete dále.

Připomeňme si nejprve, čemu jsme se v rámci problematiky exekucí věnovali. V článku Jiřího Šedivého Exekuce bez legrace jsme upozornili na to, že exekutor si o vašem majetku může zjistit téměř vše a zabrat majetek nejen váš, ale i třetích nezúčastněných osob.
Rozvedli jste se s partnerem a on spadl do velkých dluhů? Můžete přijít o vše, co máte. Pomáháte kamarádovi, který je zrovna v nesnázích? Exekutor může i u vás hledat, co by mohlo patřit dlužníkovi a při té příležitosti zabavit i něco vašeho.

O skutečnosti, že činnost exekutora kontroluje Exekutorská komora ČR, a tak nelze hovořit o objektivitě či nezávislosti, se dočtete v článku Exekutorské hrátky s neviňátky.

Co nás tedy zajímalo? Názor našich poslanců na současnou legislativní úpravu exekucí, zda ji považují za vyhovující, či nikoliv, z jakého důvodu, případně jaké kroky dělají k nápravě. Plnou verzi našich dotazů najdete ve sloupku.
Obrátili jsme se na tyto členy Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky: Kott Petr (US-DEU), Rusová Marie (KSČM), Šedivá Hana (ČSSD), Parkanová Vlasta (KDU-ČSL), Dundáčková Eva (ODS).

Exekuční řád - Zákon č.120/2001 Sb., je základním pramenem exekutorského práva.
Na první e-mail a telefonát nám neopověděl nikdo. Po několika urgencích jsme se dočkali e-mailu od paní poslankyně Evy Dudáčkové. Pak opět dlouho nic. Jaké bylo naše překvapení, když se minulý týden telefonicky ozvala asistentka paní poslankyně Marie Rusové a žádala nás ještě o týdenní strpení s odůvodněním, že poslankyně je neustále na cestách. V pondělí jsme tedy získali i její stanovisko. Déle už jsme čekat nechtěli, z 5 politických stran jsme uspěli jen u dvou. Svědčí to snad o nezájmu politiků o své voliče?

Dopis, který obdrželi poslanci:
Vážený pane/paní,

obracíme se na Vás jako na člena/ku Ústavně právního výboru PSP ČR. Prosíme o odpověď, zaujmutí stanoviska k následující otázce:

Považujete současnou legislativní úpravu problematiky exekucí za odpovídající, a to přesto, že umožňuje exekutorům zabavit majetek třetích osob (nepovinných), jen proto, že se domnívají, že by takový majetek mohl patřit pravomocně odsouzenému dlužníkovi? Nepovinní se pak musejí složitě soudně domáhat neoprávněnosti exekuce a o danou věc obvykle na několik let přijdou. Navíc důkazní břemeno pak spočívá na poškozených a jde o jistý druh presumpce viny.

Pakliže odpovídáte "ANO, úprava je nutná", prosím o krátké odůvodnění.

Pokud si myslíte, že takový přístup je špatný, prosím o nastínění možností nápravy. Co proto případně uděláte (nebo jste se již snažil/a udělat) osobně Vy, případně kdy předložíte novelu zákona?

Eva Dundáčková odpověděla:

"Vámi kritizovaná úprava pravomocí exekutora byla přijata jako obrana oprávněných věřitelů, tedy lidí, poškozených chováním dlužníka, který i přes pravomocné soudní rozhodnutí není ochoten dostát svých závazků.
Nejčastějším způsobem jak "vyzrát" na hloupé věřitele je tvrdit, že žádný majetek nemám ani v bytě, ve kterém žiji. Všechno je takzvaně třetích osob, jak popisujete.

Zkuste se prosím na chvíli vžít do pozice věřitele a představte si, že je navíc důkazní břemeno svěřeno Vám a Vy máte prokazovat, že televizor, sedací souprava a podobně patří právě jen dlužníkovi, člověku, jenž Vás poškodil a odmítá to napravit.

Vím, že problém má více rovin, ale položili jste mi zjednodušený dotaz, proto zjednodušeně odpovídám "ano". O úpravě či změně můžeme společně přemýšlet nad konkrétním případem a zvažovat, zda exekutor pochybil, či jednal opravdu v souladu se zákonem a je třeba legislativní úpravu změnit."

Marie Rusová odpověděla:

Paní poslankyně odmítla poslat vyjádření e-mailem z důvodu nedostatku času. Uvádíme proto zkrácenou verzi telefonického rozhovoru, kterou jsme převedli do 3. osoby, aby nevznikly nepřesnosti v citaci.

Rusová nepovažuje zákon za ideální, ale slovo špatný odmítá. Exekutoři jsou u nás novum, vždyť zákon je z roku 2001, a proto by jej neodsuzovala. Nicméně kontrolní mechanismy, kdy exekutora kontroluje "jeho" vlastní komora, selhávají.
Podle ní bylo potřeba zákona nového. Zatím se pouze přilepují jednotlivé novely ke sněmovním tiskům. V tomto volebním období však další kroky, které by podporovaly změnu, následovat nebudou.
Až se bude chystat nový zákon, bude nejprve potřeba provést celkovou analýzu, a to pomocí nově vytvořeného týmu expertů. Rusová už se několikrát sešla kvůli problematice exekucí s prezidentem Exekutorské komory ČR Jurajem Podkonickým a hodlá v tom pokračovat.

Očekávali byste, že nám poslanci odpoví jinak nebo ve větším počtu? Nebo je to naprosto dostačující a naopak si myslíte, že se nemuseli vyjadřovat vůbec? Vyjádřete se vy, voliči, kteří možná příští rok budete přemýšlet, komu dát

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 11. 2005 12:01, Docent

Před časem jsem se obrátil na předsedu a místopředsedy rozpočtového výboru s tím, jak stavební spořitelny v podobně neustále zvyšujících se poplatků v podstatě tunelují státní podporu... Jediný, kdo mně odpověděl, byl Kalousek, od Tlustého dorazilo potvrzení o přečetení, od Krause, Kocourka, Recmana a Václavka ani písmenko.

+32
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 11. 2005 22:57, jezevec

Ono by stačilo, aby exekutor který pochybí, byl trestně i osobně zodpovědný za nesprávné úkony, které vykoná.
Takže zatímco nyní se může "domnívat", že zrovna zařízení vašeho bytu patří panu Krejčířovi, a jako takové ho zfendovat a odvézt - zdravá právní úprava by byla, že pakliže se prokáže opak, exekutor bude muset všechno nahradit s 1% úrokem denně, a ještě půjde bručet do basy sám.
To je jednoduché a správné řešení.

Zobrazit celé vlákno

-12
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Čeští exekutoři nikterak nevyčnívají

25. 8. 2005 | Jiří Šedivý | 4 komentáře

Čeští exekutoři nikterak nevyčnívají

Jaká je exekutorská praxe v zahraničí? Např. v USA je zachování životního standardu dlužníka nutnou podmínkou, navíc pokud řádně splácí stanovené dávky, zpravidla nemusí zaplatit celý... celý článek

Reakce Exekutorské komory ČR na článek Peníze.CZ

17. 8. 2005 | redakce Peníze.CZ | 23 komentářů

Reakce Exekutorské komory ČR na  článek Peníze.CZ

Exekutorská komora ČR nám zaslala reakci na článek "Exekutorské hrátky s neviňátky". Náš text je prý tendenční, neobjektivní a často nepravdivý. Vyjádření publikujeme v plném znění... celý článek

Exekutorské hrátky s neviňátky

10. 8. 2005 | Jiří Šedivý | 12 komentářů

Exekutorské hrátky s neviňátky

Tento článek by mohl mít podtitul "Co všechno je možné v situaci, kdy exekutor může vydělat statisíce za pár hodin". Pokud si stále myslíte, že exekutoři pomáhají věřitelům, máme pro... celý článek

Exekuce bez legrace

27. 7. 2005 | Jiří Šedivý | 32 komentářů

Exekuce bez legrace

Banky, stavební spořitelny, spořitelní a úvěrní družstva, pojišťovny, investiční společnosti a investiční fondy, obchodníci s cennými papíry, penzijní fondy, to je jen část organizací,... celý článek

Partners Financial Services