Fondy: kde nic, tu nic…

Petr Fejtek | 21. 11. 2005
Fondy: kde nic, tu nic…
Možná den volna navíc způsobil, že týden nedopadl nijak slavně. Částečně sice i proto, že volný čtvrtek šestnáctého výročí vykročení od socialismu překazil statistiku ČSOB, ale součet "zbytku světa" je tristní. Nula celá nula nic.

Nemá tedy příliš smysl analyzovat situaci – téměř čtvrt miliardy korun, které investoři odkoupili z dluhopisových fondů, anulovalo všechny ostatní prodeje. Dluhopisy ale právě v uplynulém týdnu korigovaly poněkud předchozí propady a dluhopisové fondy si připsaly čtvrt až půl procenta výnosu. Přesto v roční výkonnosti jsou všechny již pod 5 % s výjimkou Conseq Invest Dluhopisového (profil, názory), který stále vykazuje neuvěřitelných 8,63 %.

Na smíšeném rozcestí

Peněžní trh již dávno není mocný čaroděj, ale jen paběrkuje na nerozhodných. Tentokrát sice ISČS Sporoinvest (profil, názory) opět získal 66 miliónů korun, ale ostatní v čele s IKS Peněžní trh (profil, názory, koupit) zase 36 miliónů ztratily. Přitom právě v období růstu úrokových sazeb by si peněžáky měly pomoci, dolů je ovšem zase táhne pokles cen dluhopisů, které mají v portfoliu.

Zajištěné fondy se drží stabilně a vlastně již převzaly jejich roli. ČS ESPA ZF 10 získal 36 miliónů, Max 5 skoro 40 miliónů a další si jistě také pomohly.
S více než 120 milióny jsou však už jasně na forhontě smíšené fondy. Budeme se jim muset víc věnovat, protože jejich investiční strategie může být doslova od Šumavy k Tatrám. Od velmi agresivních po silně konzervativní. Takže bezmála 30 miliónů korun do IKS Balancovaného (profil, názory, koupit) patří spíše na akciovou stranu spektra, kdežto 20 miliónů do ISČS Opatrného mixu FF (profil, názory) naopak. ISČS Řízených výnosů zase hraje na noty zajišťování.

Akciový výprodej

Jako celý fondbyznys, i akciové fondy dopadly uplynulý týden natvrdo, tedy na nulu. ISČS Sporotrend (profil, názory) ztratil "jen" 10 miliónů, za řeč stojí ING Invest Global High Dividend s 19 milióny korun. Trvalá přetahovaná s odkupy kolem 70 miliónů probíhá v ING českém akciovém (profil, názory, koupit), kde tentokrát o 5 miliónů zvítězily prodeje.

Burzovní týden začal jednoznačně: Hledá se kupec – vše je na prodej… Částečně šlo jistě o důsledek pondělního výprasku od oblíbeného časopisu investorů Barron´s, kde vyšel velmi kritický článek o nových zemí Evropské unie. Přestože šlo hlavně o makroekonomický obrázek (zejména fiskální politiku a schodky), který se prý výrazně pokazil, jistě mohl citelně zchladit nadšení investorů ze středoevropských akcií.
Úterý ztratilo další procento, a tak ještě, že se na náš svátek probudila Amerika. Nahoru tak stoupla nejen Evropa, ale i náš region. Přesto však ani bojovná středa s pátkem naše ztráty nedohnaly.

Pohled makroekonoma

Přestože průmyslová výroba není tím nejdůležitějším ukazatelem vyspělého hospodářství, ale přece jen: v eurozóně v září klesla o 0,4 % po zvýšení o 0,8 % v srpnu. Meziročně průmysl zaznamenal růst o 1,0 %. Stejný ukazatel v USA v říjnu vzrostl o 0,9 % po snížení o 1,5 % v září. Meziročně se objem produkce ovšem zvýšil o 1,9 %.
Celkově by hospodářství Evropské unie letos mělo podle prognózy EK růst o 1,5 %. Odhad na příští rok počítá s růstem HDP o 2,1 % a zrychlením na 2,4 % v roce 2007. Těžištěm růstu by měly zůstat nové členské země EU ze střední a východní Evropy.
Česká ekonomika by měla podle téže prognózy zpomalit tempo své expanze z letošních 4,8 % na 4,4 % v příštím roce a 4,3 % v roce 2007.
Pravidla pro rozpočtovou disciplínu poruší v příštím roce 11 z 25 členských zemí EU, odhaduje Evropská komise (stejný počet jich je i letos). Tři největší ekonomiky EU, Německo, Francie a Itálie, budou mít nadměrné rozpočtové schodky až do roku 2007.
Amerika brzdí a měnové restrikce konjunkturu nevěstí. Spotřebitelské ceny v USA se v říjnu zvýšily o 0,2 %. Ceny pohonných sice klesly, v růstu však pokračovaly ceny zemního plynu. Meziroční inflace klesla na 4,3 % ze zářijových 4,7 %.
Bude tedy 4% sazba Fedu stačit? Uvažuje se o růstu až na 5 %, což už je silné šlápnutí na brzdu. Růstu produktivity i zisků amerických firem to zatím, jak se zdá, tolik nevadí, ale jak se budou tvářit za rok?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: slabší, ale odvážný týden

14. 11. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: slabší, ale odvážný týden

Necelých 400 miliónů, nu takhle těch čtvrt bilionu korun letos nedotáhneme, soudruzi investoři, takhle ne! Jenže když tratí peněžáky i dluhopisové fondy, kdo by se divil, že v nich... celý článek

Fondy: návrat ztracených investorů

7. 11. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: návrat ztracených investorů

Jako čarovným proutkem většina změnila náladu, nenechala se zmámit Mikuláši v supermarketech a do fondů přinesla tři čtvrtě miliardy. Přitom do akciových více než do zajištěných! Smíšené... celý článek

Fondy: svátek zajištěných fondů

31. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: svátek zajištěných fondů

Aby zajištěné fondy od jediné banky shrábly čtvrt miliardy a ještě k tomu v týdnu o den kratším – to tu ještě nebylo. Na další polovinu se musely snažit všechny ostatní konzervativní.... celý článek

Fondy: přišly dietní časy

24. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: přišly dietní časy

Jak se dalo čekat, investoři po akciovém zemětřesení silně znervóznili, a jen málo přes půl miliardy korun tak mířilo převážně do klidných a zajištěných přístavů.

Fondy: nejistý týden, tratili všichni

17. 10. 2005 | Petr Fejtek

Fondy: nejistý týden, tratili všichni

Do fondů směřovalo tentokrát jen něco přes 700 miliónů korun, z toho více než polovina směřovala do fondů peněžního trhu a zajištěných. Zděšení ostatních však nekončí.

Partners Financial Services