Na úřad přes internet. Akreditaci získala první banka

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 22. 10. 2020
Na úřad přes internet. Akreditaci získala první banka

Zdroj: Shutterstock

Československá obchodní banka (ČSOB) získala od ministerstva vnitra akreditaci pro správu kvalifikovaného systému elektronické identifikace. Je vůbec první bankou, která tuto akreditaci získala.

„Klienti ČSOB s internetovým bankovnictvím budou mít od příštího roku možnost využívat služby eGovernmentu bez nutnosti jakékoliv další registrace. Postačí jim k tomu přihlašovací údaje do internetového bankovnictví,“ říká Klára Dlubalová z tiskového oddělení ministerstva.

„Mimo jiné získají možnost přístupu ke 130 službám Portálu občana, jako je výpis z bodového registru řidičů, z trestního rejstříku, výpis z insolvence, živnostenské oprávnění nebo informaci o konci platnosti řidičského či občanského průkazu,“ dodává Dlubalová.

Portál občana funguje jako vstupní brána k elektronickým službám státu. Je navíc propojený s portály šesti desítek úřadů, z toho zhruba polovinu tvoří portály obcí. Zprostředkovává také přístup například ke službě eRecept.

O akreditaci usilují i další tuzemské banky. Tři největší – Česká spořitelna, ČSOB a Komerční banka – letos vytvořily společný podnik nazvaný Bankovní identita, k němuž se mohou přidat i ostatní. Cílem je vytvořit jednotnou platformu pro celý trh. Na webu Peníze.cz jsme před měsícem přinesli rozhovor s Filipem Haeringem, šéfem společného podniku.

První banky plánují nabídnout klientům snadné připojení ke službám veřejné správy už od začátku příštího roku, kdy to umožní zákon. K ověření totožnosti poslouží údaje do internetového bankovnictví – takzvaná bankovní identita. Zájemci se tedy nemusí učit nic nového, nemusí si nic stahovat ani kupovat.

Portál občana spustilo ministerstvo vnitra v polovině roku 2018. K přístupu do něj je zatím potřeba elektronický občanský průkaz s čipem (a k němu si za několik stovek koupit čtečku) nebo si zřídit datovou schránku (což může mít nechtěné vedlejší dopady, především při komunikaci s finančními úřady). Od bankovní identity se teď čeká, že portál masově zpřístupní milionům klientů bank.

Portál občana funguje jako vstupní brána k elektronickým službám státu. Jeho nabídka se sice postupně rozšiřuje, mnoho základních věcí však stále neumožňuje. Například: Ani lidé s datovou schránkou, e-občanskou nebo novou bankovní identitou například si přes něj zatím nemohou jednoduše vyměnit řidičský průkaz – kvůli tomu je potřeba dvakrát osobně zajít na úřad.

V roce 2021 by se nabídka státu měla rozšířit především o službu MojeDaně, která slibuje snadné podání daňového přiznání nebo získání přehledných informací o daňových povinnostech.

„Akreditace pro ČSOB je sice první v projektu bankovní identity, nicméně akreditace pro správu kvalifikovaného systému elektronické identifikace udělilo ministerstvo vnitra v předchozích měsících také dalším společnostem. Historicky první byla společnost První certifikační autorita, druhá akreditace byla pro sdružení CZ.NIC,“ připomíná Dlubalová.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na úřad jako do internetového bankovnictví. Snadno už dokážete, že jste to vy

23. 9. 2020 | Petr Kučera | 17 komentářů

Na úřad jako do internetového bankovnictví. Snadno už dokážete, že jste to vy

Od ledna 2021 dostanete jednoduchou možnost, jak se prokazovat při online komunikaci s úřady a později i se soukromými společnostmi. Stačí přihlašovací údaje do vaší banky. O aktuálním... celý článek

Smlouvu potvrdíte jako heslo do banky. Startuje MůjPodpis

24. 8. 2020 | Petr Kučera

Smlouvu potvrdíte jako heslo do banky. Startuje MůjPodpis

Novinka od KB láká hlavně na jednoduchost, dostupná je pro všechny. Oproti klasickému digitálnímu podpisu (certifikátu) má i nevýhody. Už v příštím roce přijde univerzálnější řešení. celý článek

Daně konečně vyřídíte online. Schillerové vlajková loď proplula

11. 6. 2020 | Petr Kučera | 7 komentářů

Daně konečně vyřídíte online. Schillerové vlajková loď proplula

Novelu daňového řádu, která umožní vznik online finančního úřadu a projektu Moje daně, definitivně schválil Parlament. Už bez trojského koně, kterého do něj vláda původně umístila.

Partners Financial Services