Potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky vás vyjde i na stovku

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 8. 1. 2010 | 10 komentářů
Potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky vás vyjde i na stovku
Během ledna všem majitelům hypoték přijde od jejich hypoteční banky potvrzení o zaplacených úrocích. To lze přiložit k daňovému přiznání a úroky si odečíst z daňového základu. Jenže některé banky za tento papír vybírají tučný poplatek.

Odečíst si úroky z hypotéky z daní není v Česku zadarmo. Minimálně u některých českých bank. Za vystavení potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky, které musí daňový poplatník přiložit k daňovému přiznání, si účtují několik desítek korun. Jejich klienti přitom o tomto poplatku často nemají ani tušení.

Nejvyšší poplatky za jednoduché jednostránkové potvrzení klientům účtují všechny banky z finanční skupiny ČSOB. Vystavení potvrzení o zaplacených úrocích ve výši sto korun si účtuje jak Hypoteční banka, tak i ČSOB a Poštovní spořitelna. Podle Pavly Hávové z Hypoteční banky je v tomto poplatku zahrnuto zpracování potvrzení a následné zaslání. Shodně se vyjadřují i zástupci ČSOBa Poštovní spořitelny. O kolik více úsilí a nákladů ale stojí tyto banky automaticky vygenerované potvrzení oproti jiným konkurenčním bankám, Hávová ani další mluvčí ze skupiny ČSOB nevysvětlují. K možnosti snížení či zrušení poplatku se také nevyjadřují.

Padesátikorunový poplatek požaduje GE Money Bank , která všem klientům s účelovou hypotékou, odesílá potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky začátkem ledna. O zlevnění či zrušení poplatku banka podle své mluvčí Markéty Dvořáčkové neuvažuje.

Anketa

Odečítáte si z daní zaplacené úroky za úvěr na bydlení?

Klienti bezpoplatkové mBank, kteří se spokojí s elektronickým výpisem a vytisknou si jej následně sami, i nadále nebudou platit za vystavení potvrzení žádný poplatek. Kdo ale požádá mBank o papírový výpis, zaplatí za něj třicet korun. Mluvčí banky Pavla Renčínová to obhajuje: „Jsme hlavně internetová banka a téměř veškerá komunikace probíhá e-mailem, a výpisy tedy chodí zdarma. Poplatek za papírové vyhotovení jakýchkoliv výpisů je 30 korun, což považujeme za adekvátní.“

Komerční bankaautomaticky zasílané potvrzení o zaplacených úrocích k poskytnutému hypotečnímu úvěru nezpoplatňuje. Poplatek dvě stě korun plus 20 procent DPH zaplatí jedině ti, kdo si požádají o individuálně vystavené potvrzení. Nejčastěji se to podle mluvčího banky Michala Teubnera týká manželů, kteří si spolu vzali hypotéku a hodlají si každý nějakým dílem uplatnit část zaplacených úroků do svého daňového přiznání. Jestliže se pro tuto variantu manželé rozhodnou a určí si, jakou část bude každý z nich uplatňovat, zaplatí za každé, individuálně vystavené potvrzení k daňovému přiznání uvedený poplatek, tedy celkem 400 korun a DPH.

Jaké poplatky zaplatíte za potvrzení o zaplacených úrocích k úvěru

BankaPoplatky
Česká spořitelna 0 Kč
ČSOB100 Kč
GE Money Bank50 Kč
Hypoteční banka100 Kč
Komerční banka0 Kč, individuální výpis 200 Kč + DPH
LBBW0 Kč
mBank0 Kč, písemný výpis 30 Kč
Oberbank0 Kč
Poštovní spořitelna100 Kč
Raiffeisenbank0 Kč
UniCreditBank 0 Kč
Volksbank0 Kč
STAVEBNÍ SPOŘITELNY
Buřinka0 Kč
Liška0 Kč
Modrá pyramida 0 Kč
RSTS0 Kč, dodatečně 50 Kč

Ostatní banky potvrzení o zaplacených úrocích vystavují klientům automaticky zdarma (viz tabulka). A stejně postupují rovněž stavební spořitelny. Ty jej obyčejně spolu s ročním výpisem posílají bez poplatku všem klientům, kteří o ně požádali už při sjednání žádosti o úvěr. Kdo tak tehdy neučinil, může stavební spořitelnu požádat o zasílání dodatečně. Musí ale podle Heleny Šebestové z Raiffeisen stavební spořitelny (RSTS)počítat s větší časovou rezervou: „Ten, kdo si tuto možnost nezvolil už při žádosti o úvěr, pošle krátkou písemnou žádost na centrálu. RSTS má sice na vyřízení korespondence zákonnou lhůtu 30 dnů, ale snaží se vyjít vždy klientům vstříc tak, aby potvrzení dostali včas. V případě pochybností nebo dotazů je klientům k dispozici infolinka RSTS.“

Klienti, kterým potvrzení o zaplacených úrocích od bankyči stavební spořitelnynedorazí včas nebo si třeba nevyzvedávají pravidelně poštu na korespondenční adrese, si o něj mohou požádat buď na pobočce, prostřednictvím obchodníka, u něhož si sjednali úvěr ze stavebního spoření, nebo přes call centrum. Je prozíravé kontaktovat banku či stavební spořitelnu, a to nejpozději začátkem února, aby klienti potvrzení dostali včas. Ne všude jej totiž připraví na počkání.

Potvrzení o zaplacení úroků tuzemské banky posílají každoročně většinou během ledna tak, aby měli plátci hypoték dostatek času pro podání daňového přiznání. Kdo podává přiznání sám, musí jej finančnímu úřadu stihnout odevzdat vždy k poslednímu březnovému dni. Zaměstnanci, kterým daňové přiznání zpracovává účtárna jejich zaměstnavatele, většinou musí odevzdat všechny podklady na daňové úlevy do poloviny února. Daňoví poplatníci, kterým přiznání zpracovává daňový poradce, mají termín odevzdání přiznání finančnímu úřadu k poslednímu červnovému dni.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 1. 2010 7:22, MoB

Ony banky vůbec chápou hypotéční úvěry jako zdroj peněz za nic. Viz vedení účtu za 150 Kč, mastné odměny za jakékoliv úkony, koukám i poplatky za roční výpisy... dost nechutné.

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 1. 2010 22:42, Petr

Akce na snížený úrok: od 18.ledna 2010 můžete dostat u nás akční úrok 4,89 % ! Garantujeme tedy, že 16 let Vám úroková sazba nepřevýší 5% (6 let 4,84%, 10 let 5%). Pro bližší informace nás kontaktujte: 604 989778, modra-pyramida@email.cz.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banky, daně, hypotéky, jistina, úroky

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nepovolené přečerpání účtu vás přijde pořádně draho

7. 1. 2010 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Nepovolené přečerpání účtu vás přijde pořádně draho

Jestliže se na běžném účtu dostanete do mínusu a nemáte zřízen kontokorent, může vás to přijít zbytečně draho. Počítejte s tím, že za svou nepozornost bance zaplatíte minimálně pár... celý článek

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

29. 12. 2009 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

Spořicí účty bank už nenabízejí zdaleka takové zhodnocení jako na začátku roku. Sazby klesly potichu téměř všude, nejvíce pak kolem Štědrého dne.

Co dělat, když nemáte na placení životní pojistky

30. 11. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Co dělat, když nemáte na placení životní pojistky

Zrušit životní pojistku jen proto, že nemáte na splátky, nemusí být ta nejlepší volba jak ušetřit. Naopak na tom proděláte. Možností, jak nepříjemnou situaci řešit, je několik. Záleží... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Změňte si banku. Je to konečně mnohem pohodlnější.

9. 11. 2009 | Věra Tůmová

PŘEHLEDNĚ: Změňte si banku. Je to konečně mnohem pohodlnější.

Změnit banku můžete nyní podstatně snadněji než dříve. A to minimálně u dvanácti tuzemských bank. Stačí si otevřít nový účet a říct nové bance, aby za vás převedla z původního účtu... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Máte účet v bance? Tady jsou změny, které byste měli znát.

3. 11. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

PŘEHLEDNĚ: Máte účet v bance? Tady jsou změny, které byste měli znát.

Od listopadu lze zrušit bankovní účet zdarma, trvá-li déle než jeden rok. To v Česku většina bank už umožňuje. Nově ale musí každý měsíc klienta zdarma informovat i o pohybech na účtu.... celý článek

Partners Financial Services