Lichváři se peníze vracet nemusí. V Británii.

Jan Stuchlík | rubrika: Když se řekne | 7. 1. 2010 | 4 komentáře
Lichváři se peníze vracet nemusí. V Británii.
Každý, kdo chce ve Velké Británii poskytovat půjčky, musí prokázat, že je k takové činnosti způsobilý. Pak dostane licenci. Bez ní půjčovat nesmí. V Česku se o takto přísné regulaci zatím neuvažuje.

„Je mi jasné, že jste bezohledný člověk, který vykazuje vysoký stupeň kriminální důmyslnosti,“ pravil manchesterský soudce Adrian Smith. Stál před ním šestatřicetiletý John Kiely ze středoanglického hrabství Derbyshire, který čelil obvinění z lichvy a dalších zločinů spojených s nelegálním poskytováním úvěrů. Na klientech vydělal za pět let tři miliony liber, když jim běžně účtoval úroky 2 437 procent, napsal britský server BBC.

Kvůli splácení předražených půjček posílal na dlužníky nevybíravé vymahače. Donna Ockerbyová musela kvůli nim dokonce utéct z bytu a před Keilyho muži se ukrýt. Půjčila si od něj tři sta liber na svatební šaty. Jednou jí po telefonátu od Keilyho vymahačů proletěl oknem kus betonu. „Byla jsem zoufalá,“ vypověděla Ockerbyová před soudem.

Soudce Smith k těmto činům připočetl i to, že Keily půjčoval peníze od roku 2003 bez licence, kterou musí mít ve Velké Británii všichni, kteří chtějí poskytovat úvěry. Půjčovat bez licence je v Británii zločin. Takový, který Keilymu spolu s ostatními obviněními vynesl pět roků za mřížemi.

Licence poskytovatelům úvěrů uděluje Office for Fair Trading (OFT). Ten zkoumá, zda je žadatel způsobilý poskytovat úvěry, vybírat splátky úvěrů či radit klientům ohledně půjček. Každý rok se na OFT obrátí zhruba deset tisíc žadatelů o licenci. „Ta představuje minimální standardy chování všech poskytovatelů úvěrů a spotřebitelům říká, že u takového poskytovatele jim nehrozí nefér praktiky jako hrozby, zastrašování či násilí,“ řekl serveru Peníze.cz John Fearn z OFT.

Při posuzování způsobilosti OFT zkoumá, zda se žadatel dříve nedopustil nějakých prohřešků proti zákonům. Dál se zajímá o dovednosti a znalosti, které žadatel a případní spolupracovníci v oblasti půjčování peněz mají. Zároveň musí žadatel ukázat, jaké postupy chce při poskytování úvěrů používat. Smůlu mají například ti žadatelé, které dříve soud usvědčil z podvodu, násilného činu či nekalých obchodních praktik. Přitížit může žadateli i to, že dříve on nebo jeho firma prošly konkurzem.

Anketa

Považujete britský systém licencí za užitečný?

Teoreticky by se tedy nemělo stát to, co je například zatím běžné v Česku, že úřady udělí poskytovateli pokutu za nekalé praktiky, ten na sebe vyhlásí konkurz, ale obratem si vytvoří novou firmu a v půjčování pokračuje dál.

Zvlášť přísnou prověrkou musí projít ti, kteří chtějí působit v takzvaných vysoce rizikových činnostech. Mezi ně patří poskytování půjček v domácnostech, vybírání splátek přímo u dlužníka doma či dluhové poradenství. Takoví žadatelé musí prokázat, že budou půjčovat zodpovědně. „Výběrčí splátek zase musí doložit, že znají pravidla pro vybírání dlužných částek. Třeba, že nesmí kvůli splátce kontaktovat dlužníkovy sousedy, přátele či zaměstnavatele. Nesmí rovněž dlužníkovi vyhrožovat soudem v případech, kdy by se kauza k soudu nemohla dostat,“ vysvětluje Fearn.

OFT může licenci poskytovateli odebrat, pokud zjistí, že při půjčování peněz porušuje předpisy. Nebo může licenci omezit jen na některé činnosti. Spotřebitelé jsou tak chráněni před lichváři. Pokud si chtějí půjčit od nebankovního poskytovatele úvěrů, mohou si ve veřejném registru ověřit, zda má licenci.

Britský zákon o spotřebitelském úvěru klienty úvěrových firem chrání i proti nesrozumitelným či neférovým smlouvám. Pokud má klient podezření, že podmínky úvěru nejsou spravedlivé, může se obrátit na soud, který následně může změnit podmínky půjčky, snížit splátku, přimět věřitele, aby dlužníkovi vrátil část peněz či zprostil klienta placení různých poplatků spojených s úvěrem.

„Těchto sporů však soudy zatím řešily velmi málo. Samotné OFT dává přednost dohodě s věřitelem o změně smluvních podmínek,“ dodává Fearn.

Britové, kteří přece jen narazí na lichváře, který půjčuje bez licence, by ho měli co nejrychleji udat místnímu Úřadu pro obchodní standardy. Půjčené peníze přitom takovému člověku nemusí podle britských zákonů vrátit. I když lichváři budou dlužníkům vyhrožovat vězením, dlužníci se bát nemusí. Minimálně od okamžiku, kdy policie lichváře zatkne. Do té doby jim bude hrozit, že lichvářovi vymahači jim budou vyhrožovat násilím a do bytů jim budou létat kusy betonu. Tak jako paní Ockerbyové z jednoho manchesterského sídliště.

Jak by se podle vás mělo v Česku regulovat poskytování nebankovních úvěrů? Podělte se o názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Poskytovat „lichvářské“ půjčky bude moci v Česku i nadále kdokoli

12. 11. 2009 | Jan Stuchlík | 14 komentářů

Poskytovat „lichvářské“ půjčky bude moci v Česku i nadále kdokoli

V Česku se řeší, zda nastavit strop pro úroky a poplatky u spotřebitelských úvěrů. Jenže nikdo se nezabývá tím, jak je možné, že firmy, které záměrně klienta sedřou z kůže, vůbec mohou... celý článek

Přibývá firem, které z vás kvůli půjčce vysají krev

4. 11. 2009 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Přibývá firem, které z vás kvůli půjčce vysají krev

Mezi nebankovními poskytovateli půjček přibývá firem, které sází na to, že klienti úvěry nebudou moci splácet. Pak se snadno dostanou k jejich majetku.

Kauzu s úvěry od Finpomoci odložil soud na říjen

19. 6. 2008 | Eva Sovová | 7 komentářů

Kauzu s úvěry od Finpomoci odložil soud na říjen

Žalobu na úvěrovou společnost Finpomoc.cz pro podezření z podvodu a lichvy pražský soud odročil letos už podruhé. Sdružení obrany spotřebitelů v ní mimo jiné chce, aby soud zakázal... celý článek

V kauze Finpomoc se bude lichva prokazovat těžko

18. 5. 2007 | Milan K. Osvaag | 12 komentářů

V kauze Finpomoc se bude lichva prokazovat těžko

Už čtyři desítky klientů úvěrové společnosti Finpomoc.cz se chystají připojit k trestnímu oznámení, které na firmu podalo Sdružení obrany spotřebitelů pro podezření z podvodu a lichvy.... celý článek

Partners Financial Services