Sazby hypoték by měly vzrůst až ve druhé polovině roku

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 14. 1. 2010 | 3 komentáře
Sazby hypoték by měly vzrůst až ve druhé polovině roku
Rok 2010 by měl podle expertů přinést větší prodeje hypoték než předchozí „krizový“ rok 2009. Lidé už přestávají čekat a začínají nakupovat byty a domy. Vyšší sazby hypoték hrozí nejspíše až v druhém pololetí roku.

Letošním odhadům vývoje na tuzemském trhu hypoték dominuje opatrnost. Většina bankovních a hypotečních expertů, až na výjimky, se obává podrobněji nastínit, jakým směrem se letos budou ubírat prodeje úvěrů na bydlení. Nejvíce se shodují na tom, že úrokové sazby bank už asi nepoklesnou. Ostatně podobně se vyjádřil v nedávném rozhovoru pro idnes.cz i viceguvernér České národní banky (ČNB)Miroslav Singer, když uvedl, že nevidí moc důvodů, proč by se měly komerční sazby měnit tím či oním směrem.

„Na výši úrokových sazeb u hypoték má vliv několik významných faktorů, jako je úroková sazba na mezibankovním trhu, vývoj míry rizika, ale také například konkurence mezi poskytovateli hypoték,“ vysvětluje, Radko Belada, šéf marketingu pro retailové bankovnictví Komerční bankya dále dodává, že odhadnout vzájemné působení těchto různých faktorů na celý rok dopředu je velmi obtížné. „Předpokládáme spíše relativní stabilitu úrokových sazeb než jejich dramatické pohyby,“ říká Belada. O určitém „ustrnutí“ úrokových sazeb hovoří rovněž Michal Tuček, manažer hypoték GE Money Bank. Také podle něj se dá v první polovině letošního roku očekávat buď stagnace, nebo jen velmi mírný pokles sazeb a teprve druhé pololetí roku 2010 by mohlo přinést v úrokových sazbách mírné zvýšení.

Čísla z hypotečního trhu

2009:

  • Počty hypoték: cca 44 000
  • Objem: cca 70 miliard
  • Průměrná hypotéka: mírný pokles

2010 odhad:

  • Počty hypoték: > 50 000
  • Objem : cca 85 miliard
  • Průměrná hypotéka: růst na úroveň 2008

Zdroj: Hyposervis

Letos by se měl zvýšit počet i objem uzavřených  hypotečních smluv. Loňský téměř čtyřicetiprocentní meziroční pokles v prodejích hypoték se tak už opakovat nebude. Nejhorší výkyv vloni nastal hned z počátku roku. Zatímco v roce 2008 se v lednu prodalo podle ředitele HyposervisuMilana Ročka přes 4500 hypoték, vloni za stejnou dobu to bylo jen 2500 smluv. Za loňským poklesem hypotečního trhu přitom byla podle Belady z Komerční banky především nestabilní ekonomická situace a z ní plynoucí nejistota klientů, zda budou schopni úvěr splácet. Řada lidí, kteří původně plánovali na loňský rok koupi vlastního bydlení,tyto plány prozatím odsunula na pozdější dobu. A to ať už kvůli nejistotě v zaměstnání či kvůli masivnímu zpřísnění podmínek bank pro poskytování úvěrů.

Negativní psychologický efekt na situaci na trhu s bydlením měly vloni také každoměsíční zprávy o tom, jak prodeje klesají, což zájemce o hypotéky také brzdilo od pořízení úvěru na bydlení. „Lidé si řekli, že počkají, zda ještě klesnou sazby hypoték a případně i ceny nemovitostí. Tento „čekací efekt“ pak vyvolal další pokles,“ podotýká Roček. Letos by to ovšem mělo být podle něj už jiné. Jen za první měsíc tohoto roku by se podle Ročka mělo prodat zhruba 3200 hypoték, což je o několik desítek procent meziročně více. Popisovaná oddálená spotřeba by se tak měla začít projevovat už v letošních prodejích hypotečních úvěrů.

Co by se letos mělo změnit na trhu bydlení a hypoték

  • Chování zájemců o vlastní bydlení – přestávají čekat
  • Znovu se rozjíždějí nové bytové projekty
  • Banky budou obezřetnější ve výběru zájemců o hypotéky
  • Na trh by se měly vrátit hypotéky na vyšší % z ceny zástavy
  • Sazby v 1.pol. roku budou zhruba na stejné hranici jako nyní
  • Letos bude refinancovat nejspíše o něco méně lidí než v r. 2009
  • I přes snahu bank se posílí pozice některých zprostředkovatelů hypoték

Zdroj: Hyposervis, Milan Roček

„Chování lidí se totiž mění. Už přestávají čekat, jak lze vidět na statistikách od poloviny října 2009. Lidé začínají zase dělat zásadní rozhodnutí typu - zda zůstat v nájmu či jít do vlastního,“ upozorňuje Roček. Promítá se do toho i fakt, že vzrostly nájmy, poklesly naopak ceny nemovitostí a úrokové sazby zatím zůstávají relativně stejné. Letos by proto měl být podle Ročka trh s hypotékami stabilní, ale bez enormních růstů.

Počet prodaných hypotečních úvěrů bude letos vyšší než v roce 2009, zhruba okolo 50 až 60 tisíc hypoték. A zvýší se i objem a průměrná výše hypotéky. Ta vloni klesla především kvůli tomu, že se téměř přestaly prodávat nové dražší byty a celkově klesly ceny bytů a domů. Nyní se změnil i poměr typu prodávaných nemovitostí na trhu,“ uvádí Roček. Podle výkonného ředitele Realitní společnosti České spořitelnyMilana Pitína by se letos měly méně prodávat luxusní byty a domy a developeři se v nové výstavbě zaměří na menší a levnější byty. „Ceny nemovitostí budou dále stagnovat a u těch, které se neprodaly šest a více měsíců, klesne cena o 10 až 30 procent,“ tvrdí Pitín.

Na vyšších prodejích hypoték by se mělo podílet i očekávané oživení tuzemské ekonomiky ve druhém letošním pololetí a s tím i zvýšený zájem lidí o koupi bydlení. „V letošním roce, zejména v jeho druhé polovině očekáváme mírné zvýšení poptávky, které by mělo zvýšit počty hypoték oproti roku 2009, a to zhruba o 10 procent, především díky realizaci poptávky odložené v minulém roce,“ domnívá se Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank. Deseti až patnáctiprocentní růst hypotečního trhu (v objemu hypoték) předpokládá taktéž Michal Tuček z GE Money Bank.

Anketa

Jak budete letos řešit bydlení?

Další zostření pravidel pro poskytování úvěrů na bydlení pro letošek zatím banky, ani stavební spořitelny neočekávají. „Banky již zpřísnily kritéria pro poskytování úvěrů a nyní přihlížejí více k bonitě i kvalitě zajištění úvěru,“ říká Rostislav Trávníček z Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS).

To potvrzuje také Tomáš Kofroň: „Požadavky na bonitu klientů neměníme, neměl by se tak výrazně změnit ani okruh klientů, kteří na hypotéku mohou dosáhnout.“ Složitěji mohou podle Jiřího Škroba z Volksbankletos získat hypotéku všichni, kdo jsou nově zaevidováni v úvěrových registrech a také živnostníci. Některé banky, jako například mBank, letos uvažují i o tom, že vloni zpřísněné podmínky pro poskytnutí hypotečního úvěru začnou nyní uvolňovat.

Znáte také někoho ve svém okolí, kdo se rozhodl vzít si hypotéku raději až letos. Víte, co jej k tomuto rozhodnutí vedlo?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky vás vyjde i na stovku

8. 1. 2010 | Věra Tůmová | 10 komentářů

Potvrzení o zaplacených úrocích z hypotéky vás vyjde i na stovku

Během ledna všem majitelům hypoték přijde od jejich hypoteční banky potvrzení o zaplacených úrocích. To lze přiložit k daňovému přiznání a úroky si odečíst z daňového základu. Jenže... celý článek

Nepovolené přečerpání účtu vás přijde pořádně draho

7. 1. 2010 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Nepovolené přečerpání účtu vás přijde pořádně draho

Jestliže se na běžném účtu dostanete do mínusu a nemáte zřízen kontokorent, může vás to přijít zbytečně draho. Počítejte s tím, že za svou nepozornost bance zaplatíte minimálně pár... celý článek

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

29. 12. 2009 | Věra Tůmová | 12 komentářů

Sazby na spořicích účtech zase potichu klesly

Spořicí účty bank už nenabízejí zdaleka takové zhodnocení jako na začátku roku. Sazby klesly potichu téměř všude, nejvíce pak kolem Štědrého dne.

Co dělat, když nemáte na placení životní pojistky

30. 11. 2009 | Věra Tůmová | 5 komentářů

Co dělat, když nemáte na placení životní pojistky

Zrušit životní pojistku jen proto, že nemáte na splátky, nemusí být ta nejlepší volba jak ušetřit. Naopak na tom proděláte. Možností, jak nepříjemnou situaci řešit, je několik. Záleží... celý článek

Co lze čekat od banky, když přestanete splácet úvěr

15. 9. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Co lze čekat od banky, když přestanete splácet úvěr

Recese dlužníkům nepřeje. I ti poctiví, kteří se nyní mohou dostat do potíží se splácením kvůli ztrátě zaměstnání či nemoci. Banky navíc přestávají být benevolentní a s vymáháním neotálejí.... celý článek

Partners Financial Services