Důchody byly loni v plusu, státní rozpočet i tak v minusu

jih | rubrika: Aktuality | 17. 2. 2020

Důchodový systém v Česku skončil loni třetí rok v řadě v přebytku. Na penze se vybralo o 19,8 miliardy korun víc, než se vyplatilo. Částka je ale o 2,2 miliardy korun nižší než v roce 2018. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení, které zveřejnila agentura ČTK.

ČSSZ loni na důchodových odvodech vybrala 480,29 miliardy korun a na starobní, invalidní a pozůstalostí penze vydala 460,51 miliardy korun.

Předloni byl rozdíl příjmů a výdajů vyšší než v minulém roce. Přebytek činil 22,01 miliardy. V roce 2017 dosahoval 900 milionů korun. Ještě v roce 2016 ale vyplacená suma převyšovala tu vybranou o 16,3 miliardy korun. Nejvyšší byl deficit v letech 2012 a 2013, kdy se každý rok blížil 50 miliardám korun.

Důchodový systém není nikterak oddělen od státního rozpočtu. Důchody stát musí vyplácet podle zákona. I pokud je tedy systém ve schodku, musí se důchody vyplácet. Stejně tak platí, že když je systém v přebytku, spotřebují se peníze navíc na jiné účely a nepřevádí se na nějaký speciální důchodový rezervní fond. I když loni tedy důchodový účet byl v přebytku, státní rozpočet skončil skoro 30 miliard korun v minusu.

Důchody v Česku na konci loňského roku od ČSSZ dostávalo 2,9 milionu lidí. Úřad posílal přes 2,4 milionu starobních a téměř 419 tisíc invalidních penzí. Dalších 63 730 lidí pobíralo pozůstalostní důchod.

Naopak do minusu se loni poprvé po deseti letech propadlo nemocenské pojištění. Schodek dosáhl podle dat ČSSZ tří miliard korun. Na nemocenských odvodech úřad vybral 35,86 miliardy korun a na nemocenských dávkách vyplatil 38,89 miliardy. Nejvyšší přebytek nemocenského pojištění byl v roce 2012, kdy dosahoval 5,6 miliardy korun. Od té doby postupně klesal až na předloňských 630 milionů korun. Z nemocneského pojištění se kromě nemocenské vyplácí i mateřská, otcovská a dlouhodobé ošetřovné.


Čtěte více:

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

A tohle už jste četli?

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

30. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Důchodová reforma má zelenou. Dvanáct změn, které schválila vláda

Věk odchodu do důchodu se zvýší. Růst penzí zpomalí, ale stoupne minimální důchod. Manželé budou moci sdílet odvody na sociální pojištění. Důchodová reforma, kterou teď vláda posílá... celý článek

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

25. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Kdy půjdete do důchodu? Ve hře jsou tři návrhy

Důchodový věk poroste. Otázkou je, jak přesně. K původnímu návrhu ministerstva práce a sociálních věcí teď přibyly další dva.

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

24. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Práce v důchodu. Jaká jsou pravidla a na co si dát pozor

Jak si zvýšit důchod, když při jeho čerpání pracujete? Jak funguje takzvaná práce na procenta? A jaká jsou omezení pro přivýdělek v předčasném důchodu? Tady je přehled.

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Dopis ke zvýšení důchodu už nepřijde všem. Stát chce šetřit

Za papírové oznámení o valorizaci důchodů si zájemci zaplatí. A pro informační osobní list důchodového pojištění si budou muset dojít osobně. Elektronická oznámení budou zdarma. S koncem... celý článek

Partners Financial Services