Skoro 30 miliard v minusu. Rozpočet skončil nejhůř za čtyři roky

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 3. 1. 2020 14:38 aktualizováno 3. 1. 2020 15:50 | 5 komentářů

Stát loni hospodařil se schodkem ve výši 28,5 miliardy korun, informovala ministryně financí Alena Schillerová.

Jde o nejhorší výsledek státního rozpočtu za poslední čtyři roky. V roce 2018 stát hospodařil s přebytkem 2,9 miliardy korun, v roce 2017 se schodkem 6,2 miliardy a v roce 2016 s přebytkem 61,8 miliardy.

„Je to sice nejhorší výsledek rozpočtu za poslední čtyři roky, jde ale o úhel pohledu. Já říkám, že jde o čtvrtý nejlepší výsledek za posledních 20 let,“ řekla Schillerová. Vláda podle ní svými výdaji v loňském roce podpořila hospodářský růst, důvěru v ekonomiku i životní úroveň obyvatel.

Opozice výsledek rozpočtu za loňský rok kritizuje. Podle jejích zástupců není v době ekonomického růstu k rozpočtovému schodku důvod.

Analytici upozorňují, že na daních vláda vybrala méně než si pro rok 2019 naplánovala a výsledek loňského hospodaření vylepšila přes jednorázové operace (podrobně viz komentář Pavla Sobíška pod hlavním textem). Jednou byl převod 18 miliard z privatizačního účtu do rozpočtu (jde převážně o peníze z dividend od ČEZ), druhou byl převod skoro 19 miliard z přebytku důchodového účtu z roku 2018. 

Jaký byl?

Jaký byl minulý rok v ekonomice, politice i společnosti? Zeptali jsme se ekonomů, analytiků, politiků i lidí z neziskovek.

Co se loni nejvíc povedlo a co zklamalo? Rok 2019 očima expertů

Celkové příjmy státního rozpočtu loni stouply meziročně o 119 miliard na 1523 miliard korun. Celkové výdaje rozpočtu vzrostly o 151 miliard na 1552 miliard korun.

Na letošní rok vláda počítá s rozpočtovým schodkem 40 miliard korun. Rozpočet s tímto schodkem byl schválen i pro rok 2019. Celkové výdaje mají letos dělat 1618 miliard korun a příjmy 1578 miliard. Celkové příjmy i výdaje rozpočtu na rok 2020 vzrostly meziročně o zhruba 7,5 procenta.

Největší část výdajů jde na důchody. Ty letos vzrostou meziročně o 35 miliard na celkových 507 miliard korun. Největší část příjmů do státního rozpočtu má být z povinného důchodového pojištění, a to 525 miliard korun.

Komentář Pavla Sobíška, ekonoma UniCredit Bank

Loňské hospodaření vlády skončilo deficitem 28,5 miliardy Kč. Saldo bez příjmů a výdajů z EU dosáhlo podobného výsledku, a to minus 27,7 miliardy. Schodek rozpočtu byl oproti plánovanému nižší, přestože příjmy z daní a pojistného mírně zaostaly za plánem, zatímco výdaje byly vyšší. Rozdíl vykryl stát jednorázovými příjmy.

Z daní chybělo v rozpočtu centrální vlády na konci roku 6 miliard Kč, a to hlavně kvůli nižšímu výběru DPH. Pojistné snížilo příjmy vlády o dalších 5 miliard. Výrazně vyšší, o 34 miliard oproti plánu, byly naopak ostatní příjmy. Zčásti šlo o prostředky EU, zároveň si ale vláda pomohla přinejmenším dvěma jednorázovými operacemi. Jednou byl převod z privatizačního účtu do rozpočtu (18 miliard Kč), druhou byl převod z přebytku důchodového účtu z roku 2018 do rozpočtu (18,6 miliardy Kč).

Rozpočtové výdaje byly překročeny o 16 miliard Kč, z toho běžné o 13 miliard a kapitálové o 3 milirady. V rámci běžných výdajů byly hlavní položky jako platy a sociální transfery rozpočtovány velmi přesně. K neplánovanému zvýšení o 16 miliard Kč došlo u nerozlišené položky nazvané ostatní běžné výdaje. Toto navýšení nebylo ve zprávě Ministerstva financí komentováno. V rámci kapitálových výdajů byly překročeny především investiční transfery příspěvkovým organizacím.

Na výsledky rozpočtu je možné nahlížet dvěma způsoby. Pozitivní je skutečnost, že se vládě podařilo udržet deficit pod plánovaným limitem. Pomohla si k tomu ovšem jednorázovými operacemi, které se projevily v hotovostním vyjádření, na nějž je zaměřená pozornost médií a veřejnosti. V akruálním vyjádření za celý veřejný sektor ovšem zmíněné operace ke snížení schodku nepovedou. Až bude výsledné číslo na začátku dubna zveřejněno, uvidíme tedy citelné zhoršení bilance veřejných rozpočtů proti roku 2018, a to přes pravděpodobný přebytek u hospodaření měst a obcí. Na druhou stranu i tak zůstává stav veřejných financí v Česku lepší oproti řadě jiných zemí EU včetně Slovenska. 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

státní rozpočet

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Rozpočet skončil v minusu 289 miliard, na důchody chybí čím dál víc

4. 1. 2024 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Rozpočet skončil v minusu 289 miliard, na důchody chybí čím dál víc

Hospodaření státu loni skončilo s deficitem 288,5 miliardy korun. Informovalo o tom ministerstvo financí.

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

11. 12. 2023 | Kateřina Hovorková | 8 komentářů

Daň z nemovitostí stoupne. Experti řekli, jak ji dál vylepšit

Vládní balíček zvyšuje od Nového roku sazbu daně z nemovitosti. Lidé si připlatí v průměru několik stokorun ročně. Stačí to? Jak by měla vypadat ideální daň? Zeptali jsme se.

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

13. 10. 2023 | Petr Kučera, Kateřina Hovorková | 1 komentář

Vládní balíček má zelenou, prezident podepsal. Přehled změn

Desítky novel, které mají snížit zadlužení státu, jsou definitivně schválené. Projděte si, co konsolidační balíček obsahuje hlavně z pohledu osobních financí.

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

13. 10. 2023 | Kateřina Hovorková

DPH pod lupou. Politici milují snížené sazby, ale chudým moc nepomáhají

Poslanci dnes rozhodují o zjednodušení daně z přidané hodnoty. Místo tří sazeb budou jen dvě – základní a snížená. Ekonom Vít Hradil ale tvrdí, že by se vyplatilo radikálnější řešení:... celý článek

Důchody porostou pomaleji. Poslanci změnili pravidla valorizace

26. 7. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Důchody porostou pomaleji. Poslanci změnili pravidla valorizace

Zvyšování důchodů nebude tak rychlé jako v posledních letech. Od roku 2025 se změní pravidla pro řádnou valorizaci. Místo mimořádné valorizace by důchodci dostali dočasný příspěvek.... celý článek

Partners Financial Services