Nezvedejte nám daně, vzkazují Maláčové živnostníci

jih | rubrika: Aktuality | 10. 2. 2020 | 222 komentářů

Živnostníci sdružení v Hospodářské komoře České republiky se ozvali proti možnému navýšení odvodů na sociální pojištění. S tím počítá návrh důchodové reformy ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové.

Osoby samostatně výdělečně činné dnes odvádějí důchodové pojištění z poloviny zisku, tedy z rozdílu mezi příjmy a skutečnými výdaji nebo výdajovými paušály. Ministryně v zatím předběžném návrhu reformy chce, aby se pojištění počítalo ze 75 procent daňového základu. To by znamenalo růst minimální zálohy z dnešních zhruba 2500 na 4000 korun.

„To jinými slovy znamená zvýšení daní. Ačkoliv si živnostníci uvědomují nezbytnost důchodové reformy, pro OSVČ s nízkými příjmy by toto zvýšení odvodu bylo likvidační a vhánělo by je do šedé zóny,“ říká Irena Bartoňová Pálková, viceprezidentka Hospodářské komory.

Podnikáte?

Formulář má kolem 540 kolonek k vyplnění za každé čtvrtletí. Čeká na menší podnikatele, kteří se chtějí vyhnout elektronickému evidování tržeb.

Šílená byrokracie místo úlevy od EET. Tak vypadá nový formulář


Rovný důchod 10 500 korun pro každého, masivnější valorizace, vyšší odvody pro OSVČ či přehlednější systém, který umožní každý rok výpočet budoucího důchodu. Tak vypadá ideální reforma podle ministryně práce.

Důchodová reforma podle Maláčové. Projděte si návrh

„Tím by samozřejmě došlo k významnému snížení počtu OSVČ, a i pracovních míst, které tyto OSVČ vytvářejí, a též ke zpomalení tvorby HDP naší země,“ dodává Roman Pommer, viceprezident Hospodářské komory a prezident Cechu obkladačů ČR.

OSVČ odvádějí ze svých výdělků pojistné na důchodové pojištění se sazbou ve výši 28 procent. Základem pro výpočet výše pojistného je polovina rozdílu mezi dosaženými hrubými příjmy a vynaloženými výdaji.

Hospodářská komora upozorňuje, že tento výpočtový základ zahrnuje zisk i příjem z pracovní činnosti pro vlastní podnik. „Tak jako se pojistné neodvádí ze zisku zaměstnavatelů, tak se pojistné neplatí z podnikatelského zisku OSVČ, ale jen z peněz odpovídajících mzdě. Stávající rozdělení smíšeného důchodu půl na půl je výsledkem intenzivních politických a odborných diskuzí, vedených v minulosti,“ říká Bartoňová Pálková.

Ministryně Maláčová chce změnu u odvodů OSVČ, protože jejich důchody podle ní představují jeden z problémů v současném systému. Většina z nich platí jen minimální odvody a mají pak nízké důchody. Starobní důchod takových celoživotních OSVČ by byl v podmínkách roku 2019 ve výši 8400 korun měsíčně. To je o 30 procent pod hranicí příjmové chudoby pro jednotlivce a také to představuje jen zhruba 60 procent průměrného důchodu.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+330
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 222 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 2. 2020 20:42, Robert

Uvědomte si ale jaké pohodlí toto odvádění pro Vás znamená. Placené dovolené, neschopenky apod. jako OSVČ neuvidíte. Práci a příležitosti si taky musíte vyhledat sám. Narozdíl od zaměstnaců je u OSVČ, dle mého, i vyšší motivace skutečně pracovat: nepracuji, nežeru. Zaměstnanec si odsedí svoje hodiny a je v pohodě - není to paušální věc, ale hodně lidí takto uvažuje. Nějak ten den v práci doklepat a inkasovat výplatu. Je pravda že OSVČ budou mít kvůli nízkým odvodům také nižší důchody, ale o to mají možnost se lépe zabezpečit na svůj důchod oni sami. Nespoléhat se na stát. Dokonce bych i řekl že dnes si OSVČ uvědomují potřebu se zajišťovat mnohem lépe, než zaměstnanec.

Zobrazit celé vlákno

+1238
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 2. 2020 16:21, pag

Nezvedejte nám daně,vždyť už platíme skoro pětinu toho, co platí zaměstnanci!

-729
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (222 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services