Stát vyčistí obchodní rejstřík. Zaměří se na firmy bez výkazů

Veronika Hejná | rubrika: Co se děje | 28. 1. 2020 | 11 komentářů
Zpřísnění míří hlavně proti neaktivním společnostem, které existují jenom formálně.
Stát vyčistí obchodní rejstřík. Zaměří se na firmy bez výkazů

Víc než sto dvacet tisíc firem ani jednou za posledních sedm let nezveřejnilo své účetní výkazy ve sbírce listin, která je součástí obchodního rejstříku. Jde o čtvrtinu všech firem registrovaných v Česku, vyplývá z analýzy poradenské společnosti Bisnode.

Za nesplnění této povinnosti začne hrozit nová sankce: Pokud firma nezveřejní závěrku a je nekontaktní, soud ji může zrušit.

Zpřísnění je součástí novely zákona o obchodních korporacích, kterou už schválil Parlament a momentálně čeká na podpis prezidenta. Novela bude účinná od 1. ledna 2021.

Na druhou stranu stát chystá podnikatelům odlehčení od administrativy. Po spuštění projektu MoJe daně by mohli poslat závěrku do sbírky listin prostřednictvím finančního úřadu. Tentýž dokument tedy podnikatel bude státu posílat jenom jednou.

Co hrozí při nezveřejnění závěrky

Podle dosavadního zákona o účetnictví může firma, která nezveřejní účetní závěrku, dostat pokutu až do výše tří procent celkové hodnoty aktiv.

Sankce hrozí i ze strany rejstříkového soudu: Může uložit pořádkovou pokutu až sto tisíc korun, pokud se firma ke zveřejnění nemá ani na jeho výzvu. Pořádkovou pokutu může soud uložit i vícekrát.

I současná právní úprava umožňuje soudu zahájit řízení o zrušení společnosti. Není to jeho povinností, ale může k tomuto opatření přistoupit, jestliže společnost neplní výzvu soudu opakovaně. Ve výzvě soud firmu na možnost zrušení upozorní a dá jí poslední šanci napravit situaci v přiměřené lhůtě.

Novela teď zavádí do rejstříkového zákona přísnější pravidla: Pokud firma neuveřejní závěrku alespoň dva po sobě jdoucí roky, vyzve ji soud k založení do sbírky listin. Na doplnění bude mít firma jeden měsíc. V případě, že by se výzvu nedařilo doručit, zahájí soud automaticky řízení o zrušení společnosti.

Novinka míří proti neaktivním společnostem, které už nevyvíjí činnost a existují jen formálně. Podle zákonodárců je potřeba obchodní rejstřík vyčistit a zároveň docílit transparentnosti podnikatelského prostředí tím, že se sbírka listin naplní předepsanými dokumenty. Politici se také obávali, aby se z neaktivních společností v budoucnu nestaly „bílé koně“ k daňovým podvodům.

Ke zrušení ale nestačí, když firma nezveřejní účetní závěrku po dobu dvou let. Další podmínkou bude nemožnost firmu kontaktovat. Půjde tedy o situaci, kdy není možné doručit výzvu k doplnění chybějících závěrek.

Doručení by mělo proběhnout nejprve datovou schránkou. Pokud se do ní firma nepřihlásí do deseti dnů, nebude výzva považovat za doručenou. To by s ohledem na závažnost důsledků nebylo možné. Soud v takovém případě využije dalších způsobů doručování, především klasickou poštu.

Co se stane, když se výzvu od soudu sice podaří doručit, ale firma přesto neplní povinnost zakládat účetní závěrku do sbírky listin? Pak má soud primárně přistupovat k ukládání pořádkových pokut.

Výkaz by mohl zveřejnit i finanční úřad

Vláda opakovaně avizuje, že mezi její priority patří snížení administrativní zátěže podnikatelů. Snaží se proto i zamezit duplicitám – tedy aby podnikatel nepředával stejné formuláře státní správě vícekrát.

Jako příklad (v plánu do roku 2022) uvádí ministerstvo průmyslu a obchodu právě účetní závěrku, kterou má firma dosud posílat jednak finančnímu úřadu, jednak rejstříkovému soudu. O problému diskutují politici a úředníci už několik let.

Výkazy mají být nově vkládány do sbírky listin prostřednictvím finančních úřadů. Potřebné podklady jim totiž firmy předávají v rámci přiznání k dani z příjmů. Na takovém řešení se už shodla pracovní skupina tvořená ze zástupců ministerstev obchodu, spravedlnosti i financí, Generálního finančního ředitelství a Českého statistického úřadu.

Firma si bude moct vybrat, zda zveřejnění prostřednictvím finančního úřadu využije, anebo jestli účetní závěrku pošle rejstříkovému soudu přímo. „Koncept je založený na fakultativním a dobrovolném využití portálu Finanční správy ČR pro podávání účetní závěrek rejstříkovému soudu,“ potvrzuje Miluše Trefancová z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu.

Předpokládá, že podání proběhne v elektronické podobě ve strojově čitelném formátu a struktuře, která je přílohou daňového přiznání k dani z příjmů. „Podporujeme variantu, aby podávání účetních závěrek bylo řešeno prostřednictvím projektu MoJe daně, a to nejlépe již v první fázi realizace tohoto pojektu,“ dodává Trefancová.

Pod názvem MoJe daně (má jít o zkratku slov Moderní a Jednoduché) chystá ministerstvo financí vznik „online finančního úřadu“. Jeho první verze má začít fungovat ještě do konce letošního roku. Ministryně Alena Schillerová slibuje uživatelsky přívětivý systém podobný internetovému bankovnictví.

Aby mohla novinka fungovat, je kromě technologií potřeba vyřešit i právní stránku. Tu obsahuje novela daňového řádu, kterou teď v Poslanecké sněmovně čeká závěrečné třetí čtení. Přijetí novely mimo jiné umožní rozšíření daňové informační schránky (DIS), která už existuje, ale využívá ji jen malá část poplatníků.

K tomu, aby podnikatelé mohli prostřednictvím online finančního úřadu posílat i účetní závěrku pro sbírku listin, však bude ještě potřeba změnit další předpisy.

Veronika Hejná

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+54
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 1. 2020 8:50, Franta

pořád nerozumím tomu, proč musí malá firmička o pár lidech zveřejňovat své hospodaření. Stát její hospodaření zná, tak proč jsou nuceni k veřejnému zveřejňování?
Teď jim ještě budou hrozit zrušením, to je opravdu tak důležité, aby veřejnost znala hospodaření každé firmičky v zemi?

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 1. 2020 0:44, Libor

Konecne se zbavim neaktivních firem. Takhle bych do ted musel za zruseni zaplatit nemalou částku. Hold v ČR se uz nevyplatí podnikat. A tak krasne to šlo. Hold EET je likvidační

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

26. 2. 2024 | Petr Kučera

Změny v daňovém přiznání. Na co si dát letos pozor?

Které novinky se týkají už příjmů za rok 2023 a které se naplno projeví až za rok? Jedinou zásadnější změnou v aktuálním daňovém přiznání je zvýšení limitu, od něhož vzniká povinnost... celý článek

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

19. 2. 2024 | Petr Kučera

Daňové slevy. Tohle všechno vám může ušetřit peníze

Jaké slevy můžete využít v daňovém přiznání za rok 2023? Kolik dělá základní sleva na poplatníka nebo na dítě? Tady je aktuální návod.

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Partners Financial Services