Účtenkovka vylučovala kvůli podvodu. Účast je nejslabší od startu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 17. 1. 2020 | 19 komentářů

Ministerstvo financí vyřadilo při nejnovějším losování Účtenkovky 24 643 účtenek z případného nároku na výhru. „U nich jsme přesvědčeni, že vykazují znaky podvodných tržeb. Podali jsme také trestní oznámení,“ říká mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

„Jednalo se o desítky osob,“ upřesňuje Zdeněk Vojtěch z tiskového oddělení úřadu. „Znovu apelujeme na soutěžící, aby účtenky, které nezískali od standardního obchodníka za reálné plnění, vůbec neregistrovali,“ dodává.

Ministerstvo také „důrazně doporučuje“ využívat k registraci účtenek výhradně oficiální aplikaci Účtenkovka, nikoliv alternativní aplikace třetích stran. Účtenky, které nebyly zaregistrovány prostřednictvím oficiální aplikace či formuláře na webu uctenkovka.cz, mohou být pode ministerstva také vyřazeny ze slosování.

Ze zneužívání loterie podezírá ministerstvo dvě firmy. Přihlašují velké množství účtenek, přestože tak vysoké množství dokladů není v jejich oboru pravděpodobné. Do konce loňského roku prověřilo ministerstvo přes třicet firem, které vykazují znaky fiktivních tržeb, především kvůli velkému množství haléřových účtenek. Kromě dvou se ale ukázalo, že tyto společnosti mají „naprosto relevantní obchodní modely“.

Anketa

Hrajete Účtenkovku?

Jak už v květnu upozornil web Peníze.cz, nejaktivnější hráč zaregistroval během dubna víc než 12 tisíc účtenek. Každý den tak musel zadat do systému v průměru 416 účtenek. Od jednoho obchodníka lze přitom zadat jenom jednu účtenku denně, přičemž třeba jednotlivé prodejny velkých řetězců se pořád počítají jako jediný obchodník.

Podle ministerských statistik přinejmenším desítky hráčů registrovaly tolik účtenek, že by každý den musely udělat stovky nákupů, což je nereálné.

Od prosince proto může jeden hráč zaregistrovat maximálně 500 účtenek měsíčně. Teoreticky ale nic nebrání založit si víc anonymních účtů, protože uvést konkrétní údaje o jeho majiteli stačí až při případné výhře. „Jestliže zjistíme porušení pravidla, že každý hráč může mít jenom jeden účet, přistupujeme ke slučování nebo rušení hráčských účtů,“ varuje však ministerstvo.

O poslední losování byl zatím nejnižší zájem v historii soutěže. Počet hráčů klesl na 327 073, což je o 11 tisíc méně než v dosud nejslabším září. Za poslední rok a půl se počet účastníků pohybuje kolem 350 tisíc.

Rekordní zájem zaznamenala Účtenkovka ve druhém měsíci po startu – za listopad 2017 se přihlásilo skoro 478 tisíc hráčů. Od té doby jich ubývalo, loni se propad trochu zastavil (přesnou statistiku najdete tady).

Počet registrovaných účtenek zatím výrazněji neklesal. Kritéria pro zařazení do slosování až do prosincového zpřísnění pravidelně splňovalo kolem 14 milionů účtenek, což je srovnatelné s prvními měsíci po spuštění loterie.

V prosinci klesl počet účtenek na 13,3 milionu. Na každého účastníka dál připadá v průměru skoro 41 „platných“ účtenek. Dalších zhruba dva milionu účtenek pak každý měsíc nesplňuje základní podmínku, podle níž lze se stejným datem nákupu zaregistrovat jenom jeden doklad od stejného obchodníka.

Od prosince zavedlo ministerstvo i další změnu: Počet výher i šance uspět sice stouply, atraktivních cen je ale méně.

Počet výher, které jsou každý měsíc rozdělovány, stoupl z dosavadních 21 025 na 30 215, tedy o třetinu. „Při průměrném počtu zaregistrovaných účtenek 45 měsíčně se šance na výhru v případě středně aktivního hráče zvýší z 1:15 na 1:10,“ říká mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Celková hodnota výher se nezměnila – tedy v součtu pět milionů korun plus věcná cena v podobě automobilu v hodnotě kolem 400 000 Kč. Stejně jako doteď zůstávají jedna výhra v hodnotě milion korun, jedna za 300 000 Kč, jedna za 200 000 Kč a jedna za 100 000 Kč.

Na polovinu ale klesl počet výher v hodnotě 20 000 Kč. Dřív se jich losovalo dvacet, od prosince jenom deset. Snížil se i počet výher v hodnotě 1000 Kč – z dosavadního tisíce na dvě stě.

Kompenzací má být vyšší počet výher v nejnižší hodnotě 100 Kč – dřív jich bylo dvacet tisíc, od prosince to je třicet tisíc.

„Ministerstvo nově může uspořádat i mimořádné slosování o speciální výhry, pokud se rozhodne soutěžící překvapit dalším slosováním, a to například o ceny z prostředků za dosud nakumulované nevyzvednuté výhry,“ dodává Žurovec.

A nic vám neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám zajímavé rozhovory, aktuality ani praktické tipy! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+89
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 1. 2020 17:22, vl. macura

ministerstvo mělo už několik měsíců po zahájení této státní loterie podněty o těchto podvodech - dělalo ale stále, že je vše OK. teprve něco málo podniklo až na medializaci vloni. ty dnešní výhry už za moc nestojí, jen důchodci mají alespoň nějakou zábavu ...

+60
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 1. 2020 22:00, PepaJa

Citace - vodovod / 17.01.2020 14:41

... Je to prostě podvod na lidi. Ti, kteří poctivě registrují účtenky za nákupy nemají nikdy šanci vyhrát a podle mne jde o ztrátu času při jejich registraci. Prostě nápad se zvrhl.
Každá loterie je svým způsobem podvod. Vždy vyhrává jen provozovatel. Každá loterie má svá pravidla, která buď přijmete a hrajete, nebo nepřijmete a nehrajete. Já např. hraji Účtenkovku od začátku a vyhrávám každý měsíc, i když jen stovky a občas tisícovku. V anketě bych i hlasoval pro odmítání EET, ale to na věci nic nezmění, tak proč toho nevyužít a něco z EET nemít?

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services