Partners chystají vlastní penzijní společnost, ve hře je i banka

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 14. 1. 2020 | 8 komentářů
Po loňském spuštění životní pojišťovny a nemovitostního fondu má skupina Partners další velké plány: novou penzijní společnost a možná i banku.
Partners chystají vlastní penzijní společnost, ve hře je i banka

Finanční skupina Partners chystá vlastní penzijní společnost. Měla by fungovat od začátku roku 2021.

Žádost o licenci firma podala České národní bance loni v prosinci, na konci letošního roku plánuje zahájit pilotní provoz s vybranou skupinou finančních poradců.

Nová penzijní společnost vzniká jako doplněk k životní pojišťovně Simplea, která odstartovala na začátku července 2019. „Životní pojištění pokrývá rizika a penzijní produkt zajistí investici na stáří. Důvodem je také nezávislost na jiných penzijních společnostech – snadněji se bude reagovat na podněty poradců a efektivněji spravovat klientský kmen,“ vypočítává výhody Martin Švec, ředitel pojišťovny Simplea a zároveň šéf projektu nové penzijní společnosti.

Od červencového startu získala Simplea 17 tisíc klientů a sjednané roční pojistné ve výši 157 milionů korun. Dvě třetiny klientů jsou lidé poprvé pojištění právě přes skupinu Partners. Podle Švece tak nová pojišťovna nefunguje primárně na přepojišťování, tedy na „přetahování“ klientů od konkurence.

Tři účastnické fondy

Nová penzijní společnost bude mít tři účastnické fondy: Povinný konzervativní fond, který je daný zákonem, a další dva fondy s vyváženou a dynamickou investiční strategií.

„Tak bychom měli nabídnout investování jak pro klienty s averzí k riziku, tak pro ty, kteří se rizika nebojí,“ říká Švec. V investování do fondů chce firma využít světových správců, jejichž nabídka je v Česku u současných osmi penzijních společností do značné míry omezena.

Celková investice do nové penzijní společnosti se pohybuje kolem 150 milionů korun. „Soustředíme se v ní na digitální procesy. Kde to bude možné, tam budou procesy automatizované,“ vysvětluje Švec vyšší počáteční investici, která by ale dlouhodobě měla znamenat nižší náklady na samotný provoz penzijní společnosti. „Žádné papíry, žádná pošta, žádné nadbytečné operace. Hlavní provozní činnost pak bude zaměřena na podporu poradců a klientů,“ dodává.

Možná přijde i banka

V rámci rozvoje skupiny Partners Financial Services zvažuje její generální ředitel Petr Borkovec také vlastní banku. Ta by mohla začít fungovat v roce 2023.

„Dnes máme téměř 600 tisíc klientů, 90 poboček a 1700 profesionálních poradců. Našim dlouhodobým cílem je zajistit pro naše klienty plné portfolio v oblasti osobních financí,“ říká Borkovec.

Projekt banky vyžaduje velmi vysoký kapitál, proto ho teď vedení Partners analyzuje. „Pro klienty chceme mít základní služby zdarma, což je u nových bank standardní. Definujeme si value proposition pro klienty ve spolupráci s klienty i poradci. Řešíme zkušené a nadšené bankéře do základního týmu, financování a celý byznys model,“ popisuje aktuální stav Borkovec.

Srovnejte si to s námi

Vizí je banka postavená na technologii 21. století. „Díky široké distribuční síti a pobočkám umíme dodat osobní vztah a osobní obslužnost. Budeme první banka, která za klientem umí fyzicky dojít tam, kam on potřebuje. Chceme banku, která propojí bankovnictví a finanční plánování pod jednou střechou – jde o aktivní práci s finanční bilancí, ochranou příjmů a majetku, s kumulací peněz a zároveň se jedná o transakční banku,“ říká Borkovec. Primárním zaměření banky podle něj nemá být zadlužení klienta.

Od loňského jara nabízejí Partners nemovitostní fond Trigea, do tří let plánuje nashromáždit pět miliard korun. Na konci roku měl 1915 klientů, kteří investovali 476 milionů korun. Předpokládaný roční výnos by měl dlouhodobě dosahovat čtyř až šesti procent. Od založení ke konci roku 2019 to bylo 4,4 procenta. V červenci Trigea koupila první nemovitost – kancelářskou budovu Louvre u stanice metra Radlická. Mezi hlavní nájemce patří Stadler, Lukoil Accounting and Finance Europe nebo Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR (VZP).

Partners patří mezi největší finančně poradenské společnosti v Česku. Vedle pojišťovny Simplea patří do skupiny také Partners investiční společnost, nemovitostní fond Trigea, Partners bankovní služby, Partners akademie a Partners media, která provozuje weby Peníze.cz, Finmag.cz a Heroine.cz.

Obrat finanční skupiny Partners v roce 2019 dělal 1,6 miliardy korun, o rok dříve to bylo 1,5 miliardy. V současnosti má téměř 600 tisíc klientů.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a neuniknou vám další aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory!

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 1. 2020 20:44

Partners, banda předělaných kuchařů a truhlářů bude zakládat banku. Tak určitěééé!

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 1. 2020 20:46, Pavel

To je ale závisti ??????

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

6. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Nová Partners Banka startuje. Má rodinný účet i atraktivní spoření

Zájemci mají na výběr ze tří balíčků. Účet si lze založit zatím jen přes poradce, od dubna také online přes aplikaci. Ve druhé polovině roku chce banka nabídnout i spotřebitelské úvěry... celý článek

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

1. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Soutěž Realiťák roku zná vítěze. Titul získal už potřetí

Vítězem šestého ročníku soutěže Realiťák roku, který každoročně oceňuje nejlepší realitní makléře v Česku, se letos stal Adam Šimoník z Olomouckého kraje. 

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

1. 2. 2024 | Kateřina Hovorková | 2 komentáře

Pětina Čechů tají před partnerem mimořádné příjmy i výdaje

Nadpoloviční většina Čechů považuje veškeré příjmy i výdaje domácnosti za společné, nicméně pětina lidí před svými partnery některé tají. Ukázal to Index prosperity a finančního zdraví,... celý článek

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

31. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 4 komentáře

Moneta končí se zprostředkovateli. Produkty nabídne sama a online

Moneta Money Bank se rozhodla ukončit spolupráci s externími finančními zprostředkovateli. Webu Peníze.cz to potvrdila mluvčí banky Zuzana Filipová s tím, že Moneta chce soustředit... celý článek

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

30. 1. 2024 | Finparáda | 2 komentáře

Finanční produkty roku 2023. Výsledky soutěže webu Finparáda

Hledáte nejlepší bankovní účet, spoření, pojištění nebo třeba hypotéku? Inspiraci můžete najít ve výsledcích 13. ročníku soutěže Finanční produkt roku. Tu pořádá analytická společnost... celý článek

Partners Financial Services