Malá firma stráví papírováním 226 hodin ročně, ukazuje index

jih | rubrika: Aktuality | 30. 9. 2019

Průměrná malá firma v České republice vynaloží na účely byrokracie a papírování 226 hodin ročně. Ukazují to výsledky Indexu byrokracie, který potřetí vypočítal Liberální institut ve spolupráci se slovenským think tankem INESS.

Index byrokracie znázorňuje všechny známé povinnosti, které má typická malá firma během jednoho roku provozu v České republice.

„Jedná se o zlepšení o sedm hodin vůči loňskému roku. Za to lze Českou republiku pochválit. Výsledek 226 hodin je ale stále příliš vysoký,“ říká Pavel Peterka, analytik Centra ekonomických a tržních analýz, který se na výpočtu indexu podílí.

Největší porci času podnikatelé stráví s administrací provozu a administrací zaměstnanců. Podrobně to ukazuje následující graf.

Index byrokracie 2019

Index byrokracie 2019

Index začal před čtyřmi lety počítat slovenský think tank INESS pro Slovensko. Dnes se počítá i v dalších třech zemích. Česko se v tomto minižebříčku umístilo na druhém místě za vítězným Slovenskem, kde průměrný malý podnikatel tráví byrokracií 221 hodin. Třetí je Litva s 244 hodinami a poslední Španělsko s 363 hodinami, tam pouze kategorie administrace provozu zabírá 256 hodin.

Index byrokracie pracuje při výpočtu s takzvaným testem trhu. To znamená, že pokud stát ukládá podnikateli povinnost, kterou by podnikatel velice pravděpodobně plnil i bez existence zákona, není tato činnost považována za byrokracii. Příkladem je vedení účetnictví.

„Každý rozumný podnikatel by si vedl jistou formu účetnictví, které mj. slouží k zjištění stavu hospodaření, zásob nebo změn majetků. Náklady spojené s takovými činnostmi mají pramálo společného s náklady na mnohdy zbytečnou byrokracii. Proto s nimi Index byrokracie nepočítá.“ vysvětluje Peterka.

Jak to bude s indexem za rok? Rozšíření EET neuteče skoro nikdo. Projděte si, co schválili poslanci

„Státní byrokracie, která požaduje úkony nad rámec toho, co by vyžadoval trh, zvyšuje takzvané náklady mrtvé váhy. Jde o zdroje vynaložené ve prospěch aktivit, které nikomu nic nepřinášejí, ale společnost jako celek o ně stejně přichází,“ říká Jiří Nohejl, hlavní ekonom Liberálního institutu.

„Digitální technologie dnes uvnitř firem snižují administrativní náklady rychleji než kdykoli v minulosti a odstraňují tím neefektivitu. Není důvod proč by stát nemohl využít tyto technologie ke snížení státní byrokracie podobným způsobem,“ radí Nohejl.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

4. 4. 2024 | Hynek Just

Podvody s falešnými fakturami se množí. Ale projde jich minimum

Jak to funguje? „Dodavatel se většinou pokusí vystavit podvodnou fakturu nebo se cizí člověk vydává za odběratele a pak se obrátí na nás, jestli jsme schopni zakázku financovat,“ popisuje... celý článek

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

4. 4. 2024 | PR text

Začněte podnikat s největší sítí školních bister

Spousta lidí by chtěla začít podnikat, nebýt na nikom závislý a pracovat sám na sebe. Málokdo ale přijde s originálním nápadem, který má šanci uspět. Dobrá zpráva je, že takový nápad... celý článek

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

2. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Nový žebříček nejbohatších lidí světa. Je v něm i 11 Čechů

Nejbohatším člověkem světa zůstává Francouz Bernard Arnault, vlastník podniku s luxusním zbožím LVHM. Časopis Forbes spočítal jeho jmění na 233 miliard dolarů – v přepočtu asi 5,5 bilionu... celý článek

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

22. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

V polovině neotevřených datovek je vzkaz od exekutora či finančního úřadu

V každé druhé dosud neotevřené datové schránce se nachází dopis od finančního úřadu nebo exekutora. Vyplývá to ze statistik odesílatelů zpráv do datovek, které zveřejnila Digitální... celý článek

Partners Financial Services