Kdo jde do důchodu po 30. září, nemusí se prý bát nižší penze

František Mašek | rubrika: Co se děje | 23. 2. 2011 | 7 komentářů
Kdo jde do důchodu po 30. září, nemusí se prý bát nižší penze
Návrh důchodové reformy, schválený minulý týden, se již v zásadě nemá měnit, říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Řada detailů ovšem stále není zcela jasná, což vyvolává spekulace. Kdo půjde do důchodu letos v říjnu, neměl by mít podle Drábka kvůli změně pravidel o něco nižší důchod, jak se původně předpokládalo.

Vláda se má dnes znovu zabývat návrhem důchodové reformy, ale také změnou penzijního systému, kterou si vynutilo loňské rozhodnutí Ústavního soudu. V reformním návrhu se již podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka žádné zásadní změny nečekají. Podle Drábka je ale ještě třeba projednat návrhy jedné z koaličních stran (Věcí veřejných), které se týkají mezigenerační solidarity, tedy možnosti, aby děti přispívaly na důchod rodičů, a zabývat se také možným zvýhodnění rodin s dětmi.

Pokud návrh reformy schválí Parlament, budou moci od ledna 2013 lidé spořit na penzi tři procenta, která dosud dávali do státního důchodového systému a dvě procenta ze svého v soukromých penzijních fondech. Drábek se snaží konzultovat chystanou podobu penzijní reformy s opozicí. Podaří se ale překonat všechny rozpory, aby se nestalo, že když vyhraje příští volby opozice, bude s reformou ámen, nebo dostane zcela jinou podobu?

Spoření na penzi má být nakonec dobrovolné. Možnost vyvést v rámci reformy část svých peněz ze státního důchodového systému do soukromých penzijních fondů má mít do konce příštího roku každý. Je to ale rozhodnutí, které již nepůjde změnit. Ti, kterým bude v době zahájení reformy méně než 35 let, mají na rozhodnutí, zda spořit  v soukromých penzijních fondech daleko více času - až do okamžiku, kdy dovrší tento věk.

Soukromé penzijní fondy pro důchodovou reformu vzniknou transformací stávajících penzijních fondů a klientům nabídnou tři různě rizikové strategie. Čtvrtou představuje penzijní fond, který bude investovat do státních dluhopisů.

Anketa

Hodláte investovat na penzi přes soukromé penzijní fondy?

DPH nezaplatí jen penzijní reformu

Reforma bude něco stát, podle Drábka však rozhodně nikoliv 20-30 bilionů korun, jak tvrdí představitelé některých odborových svazů. Zatím se předpokládá, že ji uhradí sjednocení daně z přidané hodnoty z 10 na 20 % (kromě výjimek, k nimž patří hlavně základní potraviny). 

Příští rok má sjednocení  daně z přidané hodnoty vynést 58 miliard korun. Růst DPH zdraží potraviny a další zboží, výdaje jedné domácnosti se podle analýzy Institutu pro demokracii analýzu (IDEA), vedeného Janem Švejnarem, zvýší o 425 korun měsíčně.

Jednotnou DHP máme mít ovšem zřejmě už příští rok a reforma vlastně začne až v roce 2013. Vláda chce podle Drábka využít 20 miliard z celkových 58 milliard, které má vynést sjednocení DHP, k prorůstovým opatřením, která mají snížit vedlejší náklady na práci a zvýšit tak konkurenceschopnost ČR. Vyšší výnosy z DPH mají přitom nahradit příjmy, spojené se zrušením příspěvku na státní politiku zaměstnanosti u mezd (1,2 %) a povinného příspěvku na úrazové pojištění (0,6 %). 

Další výnosy z DPH mají pomoci vyrovnat schodek penzijního systému,  budou použity k valorizaci důchodů a životního minima či na zvýšení daňových slev na děti. Vláda totiž hodlá příští rok zvednout měsíční slevy rodin na dani na jedno dítě z 967 korun o 250 Kč a kompenzovat jim tak růst cen vyvolaný právě vyšší daní z přidané hodnoty.

Nadále ovšem zůstávají nezodpovězeny další otázky, spojené s reformou penzí, například o kolik se zvýší inflace, proč není možné spořit na stáří jinak než přes penzijní fondy, jaké budou poplatky za jejich správu aj. (viz článek Penzijní reforma: Máme slavit nebo plakat?). 

Můžeme také spekulovat o tom, co chystá Ministerstvo financí v rámci daňové reformy. Pokud chce zrušit tzv. časový test, tedy osvobození od daně ze výnosů u investic delších než půl roku, není to pro občany, kteří si chtějí spořit na důchod i sami, dobrá zpráva. A znovu se tak objevuje otázka proč.

Nové důchody prý od října neklesnou

Zatímco důchodová reforma má tedy de facto začít 1. ledna 2013, do 30. září letošního roku musí vláda vyhovět Ústavnímu soudu a změnit penzijní systém tak, aby nebyli lidé s vyššími příjmy diskriminováni. Jinak řečeno, aby se zvýšil poměr jejich důchodu ke mzdě, která jim byla v minulosti vyplácena.

Řešení má přinést vrácení maximálního vyměřovacího základu na úroveň čtyřnásobku průměrné mzdy. V této souvislosti se chystají další změny, zejména jiné redukční hranice pro výpočet důchodu. První má činit místo dosavadních 11 tisíc korun 44 procent průměrné mzdy (aktuálně je to 10 866 korun). Do této částky se na pojištění na důchod dál započítává 100 % platu. Současnou druhou redukční hranici 28 200 korun nahradí čtyřnásobek průměrné mzdy, což je nyní téměř 100 tisíc korun. Z těchto částek by se mělo od 30. září do důchodu započítávat 26 procent, nad zmíněný čtyřnásobek již ovšem nic.

Kdo půjde do důchodu po 30. září, nemusí se bát, že bude (po pětileté přechodné období) jeho penze nižší, jak se původně předpokládalo. Podle propočtů Ministerstva práce a sociálních věcí má totiž klesat průměrný důchod za rok o 60 korun, tento výpadek ale nahradí jeho valorizace. Letos činí 360 korun.

Důchody mají být přitom nadále valorizovány podle stejných pravidel jako dosud, tedy o 100 % růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Toto nepsané pravidlo má ale nově posvětit zákon, aby je vláda nemohla - třeba před volbami - svévolně porušit.

Předpokládá se také, že věk pro odchod do důchodu poroste i po roce 2030, kdy dosáhne 65 let u mužů a u žen podle počtu vychovaných dětí 62-65 let. V kolika letech půjdete do důchodu si můžete zjistit zde.

U žen, které se narodily v roce 1956 a později, se má zvyšovat důchodový věk nikoliv o čtyři, ale o šest měsíců za rok. V roce 2041 by se měl věk pro odchod do důchodu u mužů i žen sjednotit. Následně by se měl všem zvyšovat stejným tempem, tedy každý rok o dva měsíce.

Výpočet důchoduVěk odchodu do důchodu

Orientační výše starobního důchodu

+

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 2. 2011 17:26, znopa

Souhlasím s tím, že několikeré DPH je věcně blbost. Bohužel však nejsme pupkem světa a musíme se tedy řídit okolím. A pokud vím, tak jednotnou DPH má snad jen Dánsko. A ti maj kolem sebe moře. Hlupák nikdy nepochopí, že tímto sjednocením DPH může v pohraničí zhroutit třeba celý obchod s potravinami. Jako by se už dnes nejezdilo nakupovat ven, když je to levnější. A výrok, že zvýšení DPH o 10% povede ke zvýšení cen max o 5% ? Pokud někde existuje anketa o nejpitomější výrok roku, přihlašuji tam tento.

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 2. 2011 13:21, eďa

Máte oba pravdu. Zvýšením DPH nejenže poklasne poptávka, ale akceleruje inflace u každého spotřebitele podle jeho obratu. U těch, co si pořizují nové bydlení mohou v příštím roce zaplatit i půl milionovou inflační daň. Tahle srandavláda nevydrží ani do žní.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tomáš Prouza: Reforma postavená na lži

22. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 34 komentářů

Tomáš Prouza: Reforma postavená na lži

Zatímco někteří slaví, že po letech diskusí konečně máme na stole větší úpravu penzijního systému (i když do skutečné reformy mají navržené změny ještě hodně daleko), jiní se ptají,... celý článek

Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty

21. 2. 2011 | Aleš Tůma | 10 komentářů

Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty

Vláda se rozhodla zvýšit DPH na naprostou většinu potravin - problém penzí tím bude jednou pro vždy vyřešen!

Penzijní reforma: máme slavit, nebo plakat?

18. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 56 komentářů

Penzijní reforma: máme slavit, nebo plakat?

Vládní koalice se včera večer dohodla na podobě penzijní reformy, která má udržet stabilitu penzijního systému. Máme slavit, nebo jde o nesmyslné rozhodnutí?

Tomáš Prouza: Chystá se tunel na penze?

15. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 34 komentářů

Tomáš Prouza: Chystá se tunel na penze?

Minulý týden se objevilo pár opatrně pozitivních zpráv na téma důchodové reformy a podle optimistů se koaliční debata již blíží dohodě. Je ale smutné, že navrhovaná důchodová reforma... celý článek

Tomáš Prouza: Jak poškodit mladé důchodovou reformou

25. 1. 2011 | Tomáš Prouza | 34 komentářů

Tomáš Prouza: Jak poškodit mladé důchodovou reformou

Největším rizikem dnešní debaty o důchodové reformě je fetiš garantovaných fondů. Garance jsou ale velmi drahé – a pokud stát půjde tou cestou, jakou zatím naznačuje (tedy bojíš-li... celý článek

Partners Financial Services