Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 21. 2. 2011 | 10 komentářů
Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty
Vláda se rozhodla zvýšit DPH na naprostou většinu potravin - problém penzí tím bude jednou pro vždy vyřešen!

Reforma penzí bude stát něco stát. Je proto potřeba pokrýt výpadek příjmů způsobený nižšími sociálními odvody, které nově nepoplynou pouze do státní kasy, ale také do soukromého pilíře. Kde na to vzít? Místo aby vláda zrušila zbytečná ministerstva a úřady, kterých máme přinejmenším několik desítek, a prodala ve veřejných dražbách jejich vysoce lukrativní nemovitosti, rozhodla se zdražit potraviny…

Výjimku dostalo sedm potravin - mléko, brambory, chléb, nezpracované ryby, nezpracovaná zelenina, dětská výživa a potraviny pro diabetiky, fenylketonuriky a celiaky. Těch se zvyšování DPH netýká!

To je ale obrovská příležitost například pro výrobce uzenin. Stačí přestat nastavovat salám moukou, díky čemuž jej bude možné označit nálepkou „bezlepkový“, uplatnit nižší sazbu DPH a porazit konkurenci. Chtělo by se zajásat - hurá, už žádné moučné salámy, od teď jen čistočisté masíčko! Jenže maso je jaksi draží než mouka, proto lze v bezlepkovém junioru do budoucna čekat ještě více vody a koření a hlavně něčeho, co všechny ingredience udrží pěkně pohromadě.

Jako bezlepkové by přitom šla hned nebo po malé úpravě složení označit celá řada dalších potravin, vláda tedy zřejmě má v rukávu nějaké protiopatření. Podobně jako když se zakázané žárovky začaly prodávat coby tepelné zdroje a stát přispěchal s vysvětlením, že jde o klamání spotřebitele, protože žárovky nejsou jako tepelné zdroje schválené, tudíž zákaz platí.

Anketa

V jakých uzeninách bude podle vás po zvýšení DPH nejvíce mouky?

Každopádně výrobcům potravin se do zdražování moc chtít nebude. Podle každé učebnice ekonomie je sice poptávka po potravinách neelastická, neboli málo pružná v reakci na změny cen, protože jíst musí každý. V praxi ale pro většinu potravin s výjimkou těch skutečně nejzákladnějších elastická je.

Komu se podaří nabídnout potraviny o něco levněji, vydělá. Na úkor kvality, protože na kvalitu zatím jak známo v Česku moc nehledíme.

Zvýšení podílu náhražek a ropných derivátů v jídle má ovšem z hlediska důchodové reformy jednu podstatnou výhodu: když si všichni budeme pochutnávat na masokostní moučce ochucené glutamátem, nikdo se důchodu nedožije a státní rozpočet bude zachráněn.

Autor je analytik společnosti Partners

P. S.: Toto není seriózní ekonomická analýza poptávkových a nabídkových efektů nepřímých daní. Ovšem vláda si z daňového poplatníka dělá legraci permanentně, proč jí tedy neoplatit stejnou mincí.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 2. 2011 7:55, Pavel

Tak diskusi na toto téma si právě mistr Kalousek přeje. Nebavit se na téma zdražování pod hlavičkou DPH, ale plamenná diskuse na téma jak s námi obchodníci vydrbou. Copak vážně nechápete, že jsme v pozici bitého psa, který "pánovi" po každé ráně olízne ruku? Copak neplatí že jsme sice zvolili vládu, která nestojí za nic, ale máme křepčit radostí, že by mohlo být ještě hůř, valná většina krade, ale ti druzí by kradli ještě víc, rozkradli jsme všechno, ale přece chápejte, že někdo ten státní dluh uhradit musí, zdvihneme Vám DPH, ale jsme zase takoví lidumilové, že mlíko zůstane ve snížené atd. atd. Volby vyhrála současná koalice pod hesly zatočíme s korupcí a strašidlem řecké cesty. Bárta se honosí úsporami při výstavbě dálnic - ale je to jen potěmkinova vesnice. Veškeré dosažené úspory spočívají v tom, že se některé práce neprovedou teď, ale MOŽNÁ někdy v budoucnu. Řecká cesta - kolik z Vás si vzpomene na způsob, jakým se podílel na prožrání státního rozpočtu? Řeci dle zpráv si fakt žili nad poměry - kdo z normálních pracujících si tady žil nad poměry? Na rozdíl od Řecka náš rozpočet nebyl prožrán, ale rozkraden, což je podstatný rozdíl. Ale i tak by se asi národ uskromnil, kdyby ovšem viděl zástup pozavíraných politiků, jejichž rodiny disponují majetkem, který by nevydělaly ani za pět generací, kdyby do dražby přicházel zabavený majetek a obstavené účty. Nám ale zůstala jen ta zodpovědnost za státní dluh a vskutku dojemná starost o to jak tento dluh uhrdí naše děti. Tento dluh nemají hradit naše děti, ale ti, co jej udělali. Jak je možné, že předsednictví v unii měl na starosti Saša křivohubý, který jak se zdá neměl ponětí o tom, co se děje? Ale nezoufejte, už se připravuje megatunel, před kterým ustoupí do zapomění všechny dosavadní levárny - formou důchodového pojištění se všichni budeme skládat na pár tunelářů.

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Penzijní reforma: máme slavit, nebo plakat?

18. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 56 komentářů

Penzijní reforma: máme slavit, nebo plakat?

Vládní koalice se včera večer dohodla na podobě penzijní reformy, která má udržet stabilitu penzijního systému. Máme slavit, nebo jde o nesmyslné rozhodnutí?

Tomáš Prouza: Chystá se tunel na penze?

15. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 34 komentářů

Tomáš Prouza: Chystá se tunel na penze?

Minulý týden se objevilo pár opatrně pozitivních zpráv na téma důchodové reformy a podle optimistů se koaliční debata již blíží dohodě. Je ale smutné, že navrhovaná důchodová reforma... celý článek

Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?

6. 10. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Penzijní reforma: Budeme chudí důchodci?

Když bude dosažen politický konsensus, může být zahájena penzijní reforma v lednu 2012, jak se plánovalo. Na fóru Zlatá koruna: Budem chudí důchodci?, to řekl ministr práce a sociálních... celý článek

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

6. 9. 2010 | František Mašek | 29 komentářů

Jak spořit na důchod, abyste byli za vodou

Většina Čechů prý vystačí s důchodem 15-20 tisíc korun měsíčně. Na tuto penzi však dosáhne jen málokdo. Vždyť průměrný důchod od státu mírně převyšuje 10 tisíc korun a 71 procent české... celý článek

Důchodová reforma: Více důchodců bude živit nižší pojistné a vyšší DPH

11. 6. 2010 | František Mašek | 18 komentářů

Důchodová reforma: Více důchodců bude živit nižší pojistné a vyšší DPH

Lidé budou platit státu na důchod méně, musí si ale sami spořit na penzi. Zejména ti, kterým je méně než 40 let. Vyplývá to z návrhu reformy penzí, připravené expertní skupinou v čele... celý článek

Partners Financial Services