Spát na vavřínech se nevyplácí. Pomůže Česku „strategie pro 21. století“?

František Mašek | rubrika: Co se děje | 25. 1. 2011
Spát na vavřínech se nevyplácí. Pomůže Česku „strategie pro 21. století“?
Psát na webu, zaměřeném především na osobní finance, o chystané strategii konkurenceschopnosti ČR, působí na první pohled odtažitě. Jenže pozor! Zmíněné téma se týká i nezaměstnanosti, tedy třeba vašich financí, stejně jako důchodů.

Roky vysokého růstu české ekonomiky, založeného hlavně na automobilovém průmyslu a exportu do Německa, jsou zjevně pryč. Ministerstvo průmyslu a obchodunyní chystá Strategii konkurenceschopnosti ČR. Má přispět k tomu, aby Česko a zejména české firmy přestaly ztrácet své pozice na mezinárodním kolbišti.

Zmíněná strategie má být podle ministra Martina Kocourka připravena do poloviny roku a má zlepšit postavení naší země v globálním měřítku. Česká ekonomikaby sice měla dál růst rychleji než hospodářství většiny členů Evropské unie, je ovšem příliš závislá na (sub)dodávkách pro německého souseda a na automobilovém průmyslu, což přináší výhody i řadu problémů. Potvrzují to ostatně různé žebříčky, v nich se ČR posouvá stále níže a níže.

Ze zpětného pohledu je zřejmé, že Česko usnulo na vavřínech. Nejspíš i proto, že vysoký růst ekonomikyv době před recesí málokoho přinutil přemýšlet o nezbytných změnách. Naznačuje to i řada mezinárodních přehledů. V loňském žebříčku Světového ekonomického fóra (WEF) například klesla konkurenceschopnost ČR o pět příček. Místo 31. tak zaujala v uvedeném hodnocení až 36. příčku. Podobný trend vidíme i u řady jiných hodnocení Česka od různých zahraničních i domácích institucí.

Čím více se přitom dokážou české firmy uplatnit doma i v zahraničí se svými službami a výrobky, včetně technologicky vysoce náročných (high-tech), tím větší je logicky šance na snížení nezaměstnanosti a spolu s tím i na více peněz pro lidi i pro stát. Včetně financování školství, zdravotnictví, nebo  důchodů

Anketa

Má mít ČR vytipovány obory, které bude přednostně podporovat?

Být „pupkem Evropy“ nestačí

Příznivá geografická poloha a potenciál jednotného evropského trhu ČR dávno nestačí. Mj. i proto, že svou konkurenceschopnost v posledních 10 letech ztrácí podle Kocourka celá Evropská unie.

Pohled na silné a slabé stránky analýzy, kterou si MPO při přípravě chystané strategie připravilo, nepřináší nic objevného. Ukazuje, že největší problémy má Česko v oblasti institucí, zejména ve veřejné správě, jejíž konkurenceschopnost klesla loni z 62. na 72. místo. Nijak povzbudivě (viz tabulka) nepůsobí ale ani další zkoumané ukazatele, například efektivita trhu práce, kvalita podnikatelského, ale také investičního prostředí.

Samotná strategie má mít meziresortní přesah a obsahovat „dlouhodobé cíle pro jednotlivé pilíře ekonomiky a nastavit dlouhodobé nástroje a jednotlivé politiky, jak jich dosáhnout.“

Konkurenceschopnost ČR v posledních dvou letech

2009 (pořadí)2010 (pořadí)Změna
Konkurenceschopnost celkem3136-5
1. Fáze rozvoje: Základní4544+1
Pilíře: 1. Instituce6272-10
2. Infrastruktura4839+9
3. Makroekonomická stabilita 4348-5
4. Zdraví a základní vzdělání3343-10
II. Fáze rozvoje: efektivita2428-4
Pilíře: 5. odborná kvalifikace 24240
6. Efektivita trhu práce 2033-13
7. Efektivita finančních trhů 4248-6
8. Technologické prostředí 3032-2
III. Fáze rozvoje: Inovace2630-4
Pilíře: 9. Inovace 2527-2
10. Podnikatelské prostředí2534-9
11. Investiční prostředí2838-10
Pramen: Ministerstvo průmyslu a obchodu

Přesná podoba strategie konkurenceschopnosti není zatím známa. Podle Kocourka má ale hrát důležitou roli agentura Czech Trade, která bude spolu s obchodním či ekonomickým zastoupením jednotlivých českých velvyslanectví firmám pomáhat se sběrem informací a analýzami toho, co svět požaduje. Využít je možné především nový nástroj Czech Trade Trade Intelligence, založený na analýze dat z téměř všech zemí světa. Na jejich základě je pak možné zjistit, jaké je konkurenční prostředí v zemi, kam chtějí české firmy vyvážet a jakou mají šanci na úspěch.

Údaje z tohoto i dalších zdrojů by pak mohly podle Kocourkových slov pomoci vytipovat prioritní sektory, na které by se měla ČR zaměřit.

Zaměstnavatelé: chceme konsensus a střednědobou stabilitu

Co tedy bude přesně obsahem nové strategie, zatím není známo. V případě MPO a řady polistopadových vlád lze ale hovořit o změně postoje. Hlavně první vlády se stanovení podobné strategie, s odkazem na rozhodující roli trhu, bránily. Členové Svazu průmyslu a dopravy (SPD), zastupující zaměstnavatele, naopak po podobném materiálu dlouho volali a proto jej vítají.

Jak řekl serveru Peníze.cz šéf sekce hospodářské politiky SPD Boris Vostrý, toto řešení koresponduje s programovým prohlášenímvlády. Za velmi důležité označil analýzu konkurenční výkonnosti ekonomiky a podmínek, které jsou potřeba při pronikání na jiné trhy, což dosud nebylo v centru pozornosti. Podle jeho slov je ale potřeba, aby chystaná strategie přesahovala funkční období jedné vlády, a zajistila společnostem stabilní podmínky. Časté změny podnikatelského prostředí jim totiž neprospívají. Proto je při tvorbě strategie potřeba dosáhnout politického konsensu i s rozhodující částí opozice.

Vostrý upozornil, že Svaz průmyslu a dopravy loni na jaře prezentoval Agendu 2010, která obsahuje 10 priorit Svazu. Neoficiálně byl přijaty velmi pozitivně. Pokud jde o ministerskou iniciativu a možnou spolupráci, SPD zatím nikdo v souvislosti s možná spoluprací neoslovil.

V ČR bylo po listopadu slovo plán takříkajíc na indexu. Plánuje ale prakticky každý (otázkou je způsob plánování a kvalita plánu). Důležitá bude samozřejmě konečná podoba strategie. Z té, kterou kdysi prezentoval někdejší ministr průmysl a obchodu Miroslav Grégr pod zlidovělým názvem „velký třesk“ s očekávanými výdaji zhruba čtvrt bilionu korun, toho nakonec příliš nezbylo. Pokud by mělo nyní jít, jak uvedl ministr Kocourek, o strategii 21. století, rozhodně by ji neměl potkat stejný osud.   

Co si o prioritách českého průmyslu a ekonomiky myslíte vy? Napište nám o tom!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Šoky podle Saxo Bank: Bude příští rok zlato za 1800 dolarů?

23. 12. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Šoky podle Saxo Bank: Bude příští rok zlato za 1800 dolarů?

Šokující prognózy dánské Saxo Bank na příští rok nenabízejí politické předpovědi. Je to proto, že ty předchozí často nevyšly? Investory ale jistě zajímá, že cena troyské unce zlata... celý článek

Česko a svět po krizi: existuje vize, jak dál?

26. 11. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Česko a svět po krizi: existuje vize, jak dál?

Svět, a hlavně malé země, jako Česká republika, čelí po finanční krizi a globální recesi řadě výzev. Česko však na ně není podle účastníků 1. ekonomické konference Rádia Česko příliš... celý článek

Jaký bude svět, Evropa a ČR v roce 2030?

15. 11. 2010 | František Mašek | 5 komentářů

Jaký bude svět, Evropa a ČR v roce 2030?

Varovné prognózy vznikají proto, aby se nesplnily. Jaký osud budou mít scénáře vývoje světa, Evropy a ČR do roku 2030, prezentované Střediskem bezpečnostní politiky při Univerzitě Karlově?... celý článek

Mühlfeit: Bez reforem budou naše děti platit 80procentní daně

14. 6. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Mühlfeit: Bez reforem budou naše děti platit 80procentní daně

Česko udělalo v rozvoji ekonomiky velký krok dopředu, nyní jsme ale na rozcestí. Bez dlouhodobé vize, co dál a konsensu rozhodujících politických stran to nepůjde, říká šéf evropské... celý článek

Partners Financial Services