Rána pod pás z ministerstva financí: sjednocení DPH na 19 %! A už od poloviny roku

Michal Chleboun | rubrika: Komentář | 5. 1. 2012 | 34 komentářů
Rána pod pás z ministerstva financí: sjednocení DPH na 19 %! A už od poloviny roku
Od navýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty uběhlo jen několik dní a už se otevřeně mluví o tom, že pro letošek nebude konečné! Voliče je totiž uprostřed volebního období třeba sedřít z kůže – možná do příštích voleb zapomenou, jaké kejkle „pravicová vláda“ prováděla za uplynulé čtyři roky.

Ministerstvo financí, jak informoval server iDnes, pilně vymýšlí, jak naplnit státní kasu. Mezi desíti nápady (například snížení daňových paušálů pro živnostníky, daň z finančních transakcí) je na čelném místě další změna daně z přidané hodnoty. Loni měla DPH sazbu 10 a 20 procent, prvního ledna se nižší sazba pohnula vzhůru na 14 procent a v roce 2013 se obě sazby měly potkat na 17,5 procenta a tam aspoň pár let vydržet. Nyní ministerstvo oprašuje cifru 19 procent, o kterou se hrálo už loni. Sazby DPH by se na ní mohly sjednotit prý už v polovině letošního roku!

Schodek státního rozpočtu byl v roce 2011 podle předběžných čísel, kterými se pochlubilo ministerstvo financí, o téměř 14 miliard vyšší, než úřad plánoval. Sloveso pochlubilo je přitom plně na místě. Doma totiž šlo všechno jako po drátkách a plán byl splněn, plácají se po ramenou ministerští úředníci. Jenom v rámci operačních programů nepřitekly všechny peníze z Evropské unie, se kterými už jsme počítali. Máme důvod k aplausu? Těžko při pohledu na detaily by nám nucený úsměv mohl na rtech snadno zamrznout.

Šlendrián za naše peníze

Pro zapomnětlivé hlavy

20, 17,5, 19 procent? Loni se odvolávalo, co se odvolalo, a slibovalo, co se slíbilo, o trochu víc než obvykle. Naprosto oprávněná tedy byla naše otázka:

Když během jediného dne vláda změnila svůj původní návrh sazby DPH, otázky měl taky Petr Šafránek. A ptal se takto: Když nás přesvědčovali, že sazba daně musí být dvacet procent, tvářili se, že mají všechno dobře propočítané. Kdo má sakra ve vládě tak mocnou kalkulačku, která během chvilky dokáže říct, že sedmnáct a půl procenta bude taky OK?

Už jenom skutečnost, že stát není s to zajistit čerpání unijních prostředků, na které bychom měli za běžných okolností nárok, je důvod k zamyšlení. Úředníci, kterých ve státních institucích opticky spíše přibývá, než že by je v informačním věku nahrazovaly sofistikované systémy dohlížející na rutinní agendu, a kteří mají čerpání dotací z Evropské unie na starost, prostě svou práci nedělají dobře. Jsou přitom placeni z našich daní a mělo by být jejich povinností odvádět maximum. Jenže stát je nejen špatný hospodář, ale také velmi nedůsledný zaměstnavatel, kterému na nějakém tom výkonu a produktivitě zase až tak nezáleží.

I když za průšvihy spojené se špatně odvedenou prací mohou jednotlivci, všechno se dá koneckonců svést jako vždy na systém. Nikoho tedy nelze jednoznačně potrestat za to, že udělal chybu. Život jde dál a bez ohledu na výsledek se peníze na prémie najdou vždy – jsou totiž, jak jinak, placeny z našich daní.

Rozpočet na vodě

I když bychom nad výsledkem loňského rozpočtu mohli mávnout rukou a říct si, že 14 miliard vlastně není zase až tak hrozný propad (tedy odhlédneme-li od už tak hrozivě nablýskané sekery, kterou do futer záchodu české čtvrté cenové Kalouskovi lidé zaťali), výhled na rok 2012 nevěstí nic dobrého. Na Ministerstvu financí sedí dnes tentýž ministr, který v roce 2009 všechny ujišťoval o tom, že Česko je bezpečný ostrov, jehož se tehdy začínající finanční krize nedotkne, a stejný odborník na státní finance, jenž loni před koncem roku předložil do Poslanecké sněmovny (a nakonec i legislativním procesem protlačil) rozpočet vycházející z nereálných odhadů vývoje ekonomiky.

O tom, že prognózy jsou zcela mimo mísu v oné čtvrté cenové, a že se proto nepodaří dodržet plán příjmů, si tehdy cvrlikali i vrabci na střeše, a to nejen budovy v pražské Letenské ulici, kde ministerstvo financí sídlí. Věděli to všichni a vláda návrh zákona o státním rozpočtu předkládala s komentářem, že po prvních upřesněních odhadů v roce 2012 předloží rozpočet upravený.

Jde do tuhého

Už teď je leccos jasné a úředníci z ministerstva podle nejnovějších zpráv odtamtud konečně prozřeli. Jsou připraveni na to, že pokud nezačnou konat, bude díra ve státní kase tak velká, že v ní nakonec nezbydou ani myši, neboť z posledních sil, ještě než úplně padnou hlady, odejdou za jistějším. To, že prozřeli, je přitom docela potěšující a veskrze sympatický krok – zejména proto, že k němu došlo relativně brzy. Začít lepit díry v září by bylo jako nést kříž na hřbitov už dávno poté, co se pozůstalí svlékli ze svých smutečních rouch a plni odhodlání se vydali směrem k světlejším zítřkům. Optimistům ale vezměme argumenty ve prospěch financiérů z úst ještě dříve, než je vůbec stačí napadnout a nervovými synapsemi urazit dlouhou cestu mezi šedou kůrou mozkovou a mimickými svaly: i v lednu je pozdě.

Státní rozpočet je totiž obr, kterého je těžké jen tak uřídit, navíc žije setrvačností tak mohutnou, že jen málokteré položky mohou doznat významných změn. A způsob jeho sestavování, kdy se z roku na rok dělají v podstatě jen kosmetické změny na základě prognóz ekonomického vývoje, by možná slušel Marii Terezii nebo nanejvýš Františku Josefu II., ne však moderní civilizaci, která staví na plánování příjmů a výdajů, efektivním využívání prostředků, podpoře růstu a smysluplném projektování.

Raději brát než nedávat

A ta nejdůležitější věc, když už si dovolíme nenechat na hybatelích státních financí jedinou nit suchou, je ještě někde jinde. Úředníci z ministerstva v Letenské totiž nespekulují o tom, jak ucpat ohromné díry, jimiž unikají naprosto nehorázně promrhané miliardy, aby vzápětí přistály u kamarádů, co mají jachty na Seychelách, rezidence na Panenských ostrovech a právní kanceláře na Václaváku, ale jak drobnými, takřka vlásečnicovými dírečkami nalít do rozpočtu další peníze. Kde nic není, ani smrt nebere, ale státní úředník je v této věci poměrně kreativní (jde mu ostatně o denní chleba a další prebendy), takže – musíme říct, že vcelku prozíravě, všechna čest – ho napadne, že je lepší brát než nedávat. Rozumějte – je lepší ještě víc podusit obyčejného smrtelníka, protože přerušit toky peněz směrem k vítězům předražených státních zakázek by nemuselo dopadnout dobře. Franta, co kamarádí s Tondou, se totiž na rozdíl od obyčejného smrtelníka umí bránit.

Pomazané hlavy spravující erár tedy napadlo, že se bude zvyšovat daň z přidané hodnoty. Možná už letos, jen za několik měsíců, až se tenhle nápad hodný nějaké ceny pro ekonomickou superstar stihne prohnat politickou mašinerií. Sjednocení sazeb DPH na 19 procent, tedy zvýšení té snížené a jen symbolické snížení základní sazby ze současných 20 procent, ačkoli se na příští rok plánovalo její snížení (a sjednocení obou na 17,5 procent), by za půl roku mohlo vynést nějakých 25 miliard.

Slepý na laně

Jenže zvyšování DPH za účelem snížení deficitu státního rozpočtu je ta největší zbabělost, jakou může kterýkoli ministr financí (potažmo vláda a parlament) předvést, a ve vztahu k daňovým poplatníkům jde o medvědí službu, která se dříve nebo později musí někde projevit. DPH se totiž státu inkasuje velmi snadno – pro její vybírání nemusí prakticky hnout prstem (ačkoli berní úředníci předstírají opak), platí se prakticky ze všech transakcí bez ohledu na to, jak obchod dopadne, vybírají ji plátci a ti také ručí za její vyúčtování a řádné odvedení.

Od nového roku platí novela zákona, která zavádí povinnost ručit za zaplacení DPH těmi, kterým byla naúčtována. Když pan Novák coby plátce naúčtuje DPH panu Procházkovi, ale finančnímu úřadu daň neodvede, bude ji místo něho muset zaplatit pan Procházka. Ten tedy daň zaplatí dvakrát. A už dávno platí, že když pan Novák panu Procházkovi DPH naúčtuje, ale pan Procházka zkrachuje, neuvidí od něho nejen peníze za službu nebo výrobek, ale ještě bude muset DPH zaplatit, protože stát ji prostě chce.

Ne Česko, ale DPH je totiž bezpečným přístavem, jistotou pro každého ministra financí, ať už je ověnčený prestižními cenami pro nejlepší šéfy svých resortů na zeměkouli, nebo jde o prosťáčka, který v pracovní době popíjí, mluví sprostě a plive na zem.

Efekt buldoka

Anketa

Prosadí Kalousek zvýšení DPH od polovice roku?

Jaký to bude mít efekt? Daňovým plátcům (těm, co daň vybírají) i daňovým poplatníkům (těm, co ji v konečném důsledku platí, aniž by se mohli bránit), tedy panu Novákovi i panu Procházkovi, dojde trpělivost. Někteří z těch prvních odejdou do daňových rájů, někteří z těch druhých začnou jezdit nakupovat tam, kde na DPH ušetří nebo si ji odečtou. Když si při tom ještě nakoupí benzin či naftu, na které Česká republika uvaluje jednu z nejvyšších spotřebních daní široko daleko, ušetří dvojnásob. A ministrovi i jeho úředníkům přestanou na erárních účtech přibývat čísla, takže se bude fňukat, jak je strašně zle a že jsme malá otevřená ekonomika, která se prostě krizi nevyhne, když je všude kolem nás.

Režim B a systém D

Dvojí označení téhož. Název systém D pochází z francouzského débrouillard, poradit si, nebo démerder, doslova vyhrabat se ze sraček.

Jde o jednoduchou věc: pokud stát komplikuje život šikovným a podnikavým, najdou si prostě cestičku za jeho zády. A šedá ekonomika paradoxně může sloužit jako stabilizační systém: „záložní dvouválec dvoutakt, na který můžeme přepnout ve chvíli, kdy by se zasekl příliš složitý čtyřiadvacetiválec globální ekonomiky,“ říká metaforou Michal Kašpárek.

A přidává citát ekonoma Umaira Haquea: „Vážené vlády zemí po celém světě. Čím těžší to uděláte šikovným lidem, tím méně bude pravděpodobné, že se vašemu národu bude dařit.“

Ale i ti, kteří zůstanou, na své řešení přijdou. Až nenažranost státní pokladny přeroste únosnou mez, začnou spolu obchodovat, firma nefirma, občan neobčan, v režimu „B“. Na ten je možné už dnes narazit takřka všude, stačí se jen poptat nebo být dostatečně asertivní. Kromě velkých firem typu ČEZu, telekomunikačních operátorů a obchodních řetězců si ho mohou dovolit prakticky všichni, kdo poskytují služby nebo prodávají zboží konečným spotřebitelům. Tomu, kdo o tajemném písmenku B nikdy neslyšel (možná i tací tu jsou), prozradíme, že se jedná o režim bez papírů. Platí se pěkně na ruku a bez daně.

Občas je to trochu riskantní a dobrodružné, protože pak se těžko můžete soudit, ale výhodné je to pro obě strany. Kupující ušetří na DPH, takže cena zakázky rázem klesne o oněch až 20 procent, prodávající nemusí zbytečně papírovat a přijaté peníze si strčí do kapsy. (Pokud vás napadlo, že tím stát přijde i o daň z příjmu, máte malou jedničku z ekonomie navíc. Neradujte se ale příliš, jakmile prodávající z režimu B vyskočí a půjde si něco koupit, přece jenom nějaké peníze – na DPH – odvede.) A ještě budou mít radost z toho, že nemuseli přispět do rozpočtu, který je tak děravý, nehospodárný a nevkusně buldočí.

Placení daní je totiž také o motivaci. A není důvod, aby jí přibylo. Jenže dojde tohle i některé z těch pomazaných hlav?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 34 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 1. 2012 0:37, Danndys

Hodně lidí bude daně obcházet. Nedokážu odhladnout, nakolik jsou kontroly finančních úřadů dostatečné a důsledné. Jestli dokážou odhalit všechny neodvedené peníze. Možná tady bude více platit "risk je zisk" a lidé s příjmy občas něco nepřiznají. Stát prodělá ještě více, protože mnoho lidí bude např. řemeslníkům platit hotově, aby ušetřili. Je to sice tak trochu risk, protože práce může být neodvedena kvalitně. Podle mého názoru čím budou vyšší daně, tím méně stát vybere.

+23
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 1. 2012 10:02, Frank

Podle mne je jedna věc jistá. Peněz bude muset stát vydávat jen tolik, kolik do státní kasy přiteče. Musí platit buď : do kasy chce stát od občanů méně z jejich výplaty a lidem nechám víc peněz na utrácení, aby si mohli koupit za více peněz více zboží a utratit a tím dát státu daň DPH. Nebo zaplním státní kasu tím, že seberu lidem peníze z výplat na dani z příjmu, nechám jim méně na utrácení a tím mi odvedou méně na DPH. V tomto případě zůstává státu více peněz, aby měl na rozhazování a prozdávání opilcům a ostatním, kteří pracovat nechtějí a nikdy nepůjdou a aby stát lidově řečeno vše prožral v tzv. sociálních dávkách a to ještě více než vydělá. Tak to dělala dříve soc. demokracie a pokud se dostane do vlády tak nepochybuji o tom, že lidem budou přímo z výplat více brát, aby mohli všem těm nemakačenkům zase více dát. Náš stát se pomalu, ale jistě dostává z minulých rozhazovačných letargií, kde za nereálné sliby všem občanům se nechali politici soc. dem. volit, aby prožrali náš minulý vysoký až 6%ní růst každý jejich rok vládnutí až do dluhu. A dodnes nezapomenu na předvolební diskuzi s Paroubkem, kde se vyjádřil s jeho panoačným ksichtem do televize, že dluhy, které vytváří vláda soc. dem. se stejně neplatí, že je to zajetá praxe a že je potřeba vydělat jen na úroky....přesně sociálně demokratická socialistická myšlenka, prožrat, rozdat komukoliv kdo mne zvolí,zadlužit a neplatit dluhy.....doufám, že prozření lidí nebude až v momentě, kdy budeme ležet na zádech jako dříve socialistické PAPANDREOVSKÉ Řecko. Teď Řekové za jejich dřívější podvodné socany platí tvrdou daň!!!!!!!!

-11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (34 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Systém D: když selhávají vlády, pouštějí se do práce dobrodruzi

23. 12. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Systém D: když selhávají vlády, pouštějí se do práce dobrodruzi

Co má společného nigerijský obchodník s naftovými generátory a český bezďák tlačící do sběru kolečko šrotu? Nepřátelé státu, kteří ho ale zároveň nahrazují tam, kde přestává fungovat. celý článek

Další veletoče! Znamená zkratka DPH daň pro hlupáky?

21. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 23 komentářů

Další veletoče! Znamená zkratka DPH daň pro hlupáky?

Ministerstva dramaticky lomí rukama, jak za rok nevyjdou s penězi. Snaha ministra financí Miroslava Kalouska o zvýšení rozpočtových příjmů sjednocením DPH na 19 % ztroskotala na nesouhlasu... celý článek

Zvýšení DPH a penzijní reforma: mnoho povyku pro nic

10. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 6 komentářů

Zvýšení DPH a penzijní reforma: mnoho povyku pro nic

Když vláda oznamovala zvýšení daně z přidané hodnoty, ospravedlňovala ho důchodovou reformou. Navýšení DPH prý mělo financovat výpadek příjmů průběžného důchodového systému. Celkově... celý článek

Sazby DPH – tažená čísla jsou platná (do příštího losování)

11. 3. 2011 | Petr Šafránek | 12 komentářů

Sazby DPH – tažená čísla jsou platná (do příštího losování)

Osudí se točí, publikum tají dech, osudí se zastavuje. Jeden z koaličních kouzelníků si vysouká rukáv a šátrá v losovacím bubnu: Dámy a pánové, nová sazba DPH bude – chvilka napětí... celý článek

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

25. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 42 komentářů

Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

Pravicové strany osolí daně tak moc, že Česko úrovní některých z nich předežene socialistické severské země. A mnoha voličům donedávna opakujícím mantry Vlastimila Tlustého se to líbí.... celý článek

Partners Financial Services