Systém D: když selhávají vlády, pouštějí se do práce dobrodruzi

Michal Kašpárek | rubrika: Co se děje | 23. 12. 2011 | 8 komentářů
Systém D: když selhávají vlády, pouštějí se do práce dobrodruzi
Co má společného nigerijský obchodník s naftovými generátory a český bezďák tlačící do sběru kolečko šrotu? Nepřátelé státu, kteří ho ale zároveň nahrazují tam, kde přestává fungovat.

Francouzština dává šmrnc slovům a frázím, ze kterých v jiných jazycích naskakuje vyrážka. Pomiňme vulgarity a vzpomeňme si třeba na „šedou ekonomiku“. Možná bychom si pro ni měli vypůjčit označení z bývalých francouzských kolonií, které má v sobě ukrytý rapový rytmus a punkerský drajv: „Système D“.

To D znamená buď débrouillard, poradit si, nebo démerder, doslova vytáhnout se z průseru. A nejen sebe, ale celou svou komunitu. Protože navzdory všem předsudkům, podnikání v šedé zóně může – občas – pomoci nejenom samotným hochštaplerům.

Sběrný dvůr jako podnikatelský inkubátor

Système D nefrancouzštinářům představil v říjnu novinář Robert Neuwirth. Ten po celém světě zaznamenává příběhy lidí, kteří ignorovali státní zákazy, úklady monopolů i kafrání, že něco nejde.

Jen s mobilním telefonem a příslibem peněz od svého strýce zvládl David Obi něco, o co se nigerijské vlády snaží už po dekády. Zjistil, jak v nejlidnatější africké zemi přinést elektřinu masám.“ Začal v Číně vyrábět malé dieselové generátory, které pak s úspěchem prodával domácnostem. „Jako skoro všechny obchody nigerijských podniků s čínskými továrnami, i tento byl tajný, mimo dosah radaru, z dohledu vládních úředníků. Byl částí nehlídaného alternativního ekonomického vesmíru, Systému D,“ píše Neuwirth v magazínu Foreign Policy.

A svoje nadšení pro svět šedých ekonomických vztahů podpírá hned dvěma studiemi: Podle OECD pracuje v Systému D polovina všech pracovníků světa. Analýza Deutsche Bank zase překvapivě tvrdí, že „země s velmi vysokým či velmi nízkým podílem šedé ekonomiky na všech aktivitách bývají mnohem méně zasaženy výkyvy růstu světové ekonomiky“ než ty státy, kde má systém D zastoupení kolem (pro vyspělé země) průměrných patnácti procent.

Jinými slovy: Rakousko, Nizozemí nebo Velká Británie si můžou mlaskat, jak se jim v krizi hodí poslušnost daňových poplatníků. Podobně ale Polsku, pobaltským zemím či dokonce Řecku pomáhá to, že je čtvrtina veškeré jejich ekonomické aktivity skoro nezávislá na státu a „velkých penězích“. (Našince nepotěší, že podle výzkumu VISA, ze kterého jsem čerpal tato srovnání, tvoří v Česku šedá ekonomika zhruba 16 procent aktivit. Což je právě to blbé „někde uprostřed“.)

A nakonec Neuwirthovo popíchnutí ke změně názoru pro ty, kteří se štítí bezdomovců vybírajících popelnice: „Jak se vlády po celém světě pokoušejí zprivatizovat některé své činnosti a opustit obor služeb, pouští se do nich systém D – obstarává svoz odpadu a jeho recyklaci, dopravu i údržbu techniky.

V systému D funguje sběrný dvůr jako podnikatelský inkubátor, skládka jako investiční banka a garáž jako technologický park.

Budiž světlo (nejen v chatrčích)

Od ledna ve svých článcích na Penězích (a na Finmagu) oslavuji kutily a improvizátory, pankáčskou ekonomiku, přístup „udělej si sám“, macgyvery a domácí pekařky, spolujízdu, wikinomiku, stánky s citronádou, startupy, crowdfunding, 3D tisk, mikrobrigády… a pak s lítostí a radostí zároveň zjistím, že pro to všechno má i rozvleklá francouzština jednoslovný výraz s jedním písmenkem navrch.

Système D.

Jsou to důchodkyně, které si na českém venkově přilepšují prodejem vajíček u silnice. Bezdomovci, co u vstupu do metra za pár drobných poradí s dopravou líp než IDOS. Obecní kutilové, studentští všeumělové, hurástěhováci, podnikaví majitelé starých dodávek. Jasně, taky drobní dealeři trávy, zloději poklopů z kanálů a vendulky utěšitelky z vysokoškolských kolejí. Kladní i záporní obyvatelé paralelního světa, ve kterém neplatí český živnostenský zákon a evropské regulace. Ve kterém se dá z ničeho uplácat něco.

Anketa

Pracovali jste někdy alespoň jeden den v systému D, za peníze na ruku?

Můžete jim vyčítat, že parazitují na nedokonalém „systému A“ a že zhoršují situaci těm, kteří se snaží mít všechny papíry v pořádku. Zároveň ale překvapivě fungují jako stabilizační prvek, záložní dvouválec dvoutakt, na který můžeme přepnout ve chvíli, kdy by se zasekl příliš složitý čtyřiadvacetiválec globální ekonomiky.

Je to dvoutakt překvapivě silný: podle OECD uveze dvě miliardy lidí.

Na začátku prosince americký ekonom Umair Haque na svém Twitteru vzkázal: „Vážené vlády zemí po celém světě. Čím těžší to uděláte šikovným lidem, tím méně bude pravděpodobné, že se vašemu národu bude dařit.“

Krásná výzva. Ale jak se ukazuje, národy po celém světě si nakonec poradí i bez svých vlád. Ty můžou dál bezzubě kafrat o reformách, inovacích a boji proti krizi. Nakonec se ale objeví David Obi, který přiveze pár generátorů a po letech slibů se v afrických chatrčích rozsvítí světlo.

Nechť se z tohohle příběhu téměř vánočního podobně rozsvítí i v hlavách těch, kteří si ještě pořád myslí, že v rukou drží řídítka.

Redakce radí: každý týden Kašpárka

Michal Kašpárek

A Kašpárek radí: udělej/urob si sám:

Další komentáře a dobré rady Michala Kašpárka

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 12. 2011 18:55, KarelT

Souhlas, to je právě ta hlavní výhoda. Ono to jde i u služeb, ale spíš na lokální úrovni kde se lidi znají, mají důvěru a musí být obě strany schopny navzájem něco poskytnout.

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 12. 2011 9:33, krakra

"Země s velmi vysokým či velmi nízkým podílem šedé ekonomiky na všech aktivitách bývají mnohem méně zasaženy výkyvy růstu světové ekonomiky"

Tak jak ? - Píše se zde že země buď s velmi vysokým nebo velmi níkým !!!
To si jako máme vybrat co se nám hodí ?

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Heslo pro ztracenou dekádu: „Vezmi, co máš, a udělej s tím to nejlepší, co můžeš“

11. 11. 2011 | Michal Kašpárek | 8 komentářů

Heslo pro ztracenou dekádu: „Vezmi, co máš, a udělej s tím to nejlepší, co můžeš“

Vzorem pro „desátá“ léta bude MacGyver. Seriálový hrdina, který si vystačil s tím, co našel po kapsách.

Spolujízda je dvakrát rychlejší a levnější než vlaky. Málokdo o ní ale ví

14. 10. 2011 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Spolujízda je dvakrát rychlejší a levnější než vlaky. Málokdo o ní ale ví

Jak z auta udělat jeden z nejlevnějších a k přírodě nejšetrnějších dopravních prostředků? Nacpat ho spolujezdci. Na českém internetu s tím pomáhá hned několik služeb.

Lekce pro dětské podnikatele: když po vás život hází samé citrony, připravte citronádu!

19. 8. 2011 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Lekce pro dětské podnikatele: když po vás život hází samé citrony, připravte citronádu!

Děti prodávající na dvorku limonádu čelí ve Spojených státech občasné policejní šikaně. V Česku by zákonů a vyhlášek porušily pravděpodobně ještě více. Za to riziko to přitom stojí... celý článek

Není buchta jako buchtička

25. 3. 2011 | Michal Kašpárek | 19 komentářů

Není buchta jako buchtička

Renesance českých buchet a zákusků ukazuje, jak absurdní jsou některé regulace podnikání. Prodat legálně doma pečenou buchtu je složitější než prodávat osmnáctky na videochatu.

Michal Kašpárek: Co uděláte za stovku?

11. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 13 komentářů

Michal Kašpárek: Co uděláte za stovku?

Weby, na kterých lidé nabízejí své služby za pár drobných, vypadají chvíli po svém vzniku komicky, až bizarně. Bacha ale na ně: může jít o jeden z nejvýraznějších trendů nové dekády. celý článek

Partners Financial Services