Není buchta jako buchtička

Renesance českých buchet a zákusků ukazuje, jak absurdní jsou některé regulace podnikání. Prodat legálně doma pečenou buchtu je složitější než prodávat osmnáctky na videochatu.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 3. 2011 21:59, Roman Řípa

Co třeba takto:

1. Založíme web www.domacimoucniky.cz resp. něco obdobného jen s "nábojem".

2. Seženeme jednoho cukráře s požadovaným vzděláním a certifikovanou troubou.

3. S pečeníchtícími studenty/kami a matkami/otci na rodičovské dovolené podepíšeme smlouvu o provedení práce á 15% paušál bez soc. zdrav.

4. Pomůžeme jim s akvizicí zákazníků, ježto často umějí péct, ale ne tak často prodávat - kavárny, večerky, nově farmářské trhy, www.nalok.cz , vylepování letáků v okolí jejich bydliště, inzerce na www.cuketka.cz a spol. atd. atd.

5. Aktivně shánět je budeme na maminkovských fórech a brigádních nástěnkách Vysokých škol.

Přehlédl jsem něco podstatného? Jde do toho někdo se mnou :-)?

+20
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 19 komentářů)

12. 2. 2015 13:31 | Magda

.....je vidět, že český KOCOURKOV se více rozpíná, než aby mizel....
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 2. 2013 8:08 | KLára

na tenhle článek jsem padla právě proto, že hledám informace o tom, jak prodávat v kavárně podomácku vyrobebné koláče. vím, že se bez bumážky oficiálně vyrábět nesmí (mám kamarádku, která doma dělá snové dorty, jen pro známé a přátele, protože nezvládne překonat všechny popsané bariéry). Ale nevím, jestli se smí bez bumážky o původu prodávat. Jakpak to dělají ti kavárníci? Ti jsou taky punkoví?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 12. 2011 18:48 | KarelT

Ono někdy nejde jen o výmysly ouřadů, často jsou taky přiblblé buzerující normy a certifikáty úmyslně díky lobbingu velkých hráčů na trhu, pokud se jim zdá že ti malí ukrádají z "jejich" koláče. Tak se jich tímhle dokáží zbavit.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 12. 2011 19:23 | vb

Potíže nejsou ani tak s byrokraty, jako s pitomci na obou stranách barikády. Rozumný úředník dokáže rozumně pracovat i s debilními předpisy, protože ví, kde se dá udělat vyjímka, kde přimhouřit oko a kde ne, kde mají předpisy díry. Nebojí se rozhodnout a za rozhodnutím stát. Ale blbý cukrář Vám dá třeba do něčeho syrová kachní vejce a skolí půl města salmonelózou. Prostě problém je s blbci. Za posledních 20 let se předpisy o podnikání výrazně zlepšily a zjednodušily. První živnosťák 1.3.1990 jsem vyřizoval 14 dní ve frontách, dnes je na počkání.
Bude-li chtít děvče mít svoji cukrárnu, vyběhá si ji. Jde hlavně o klienty, zda to budou kupovat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 9. 2011 14:35 | Olda

Jen pro upresneni, jsou benzínky s padesátkou stojanů, Buc-ee v Texasu. Hned prvni fotka: http://debikirksey.blogspot.com/2011/08/taste-of-texas.html
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 4. 2011 1:26 | Iveta Vágnerová

Až zjistíte, co to je HACCP, a hlavně, až si tenhle "bič" na sebe pěkně ušijete a pak ho budete muset dodržovat celý den a ještě to všechno zapisovat, to vás přejde chuť na domácí buchtičku.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 3. 2011 22:11 | František Pašingr

Obávám se, že i kdyby se stal zázrak a odpadly všechny administrativní překážky domácího pečení, tak by to pro ni stejně bylo nezajímavé, pokud by musela zaplatit daně, sociální a zdravotní pojištění ze svého zisku.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 3. 2011 22:01 | František Pašingr

Háček vidím. Nestačí vyučený cukrář, ale musíte mít k němu zkolaudovanou a hygieniky schválenou provozovnu (to jste asi myslel tou certifikovanou troubou ?), ten cukrář je odpovědný zástupce řemeslné živnosti, takže pokud není dobrodruh, nebude souhlasit, aby pekl kdokoliv a kdekoliv. Každý průšvih (např salmonela) padá na jeho hlavu, tak to asi bude chtít mít pod kontrolou. Když to všechno budete mít, máte vlastně normální pekárničku, kam můžete na dohodu o provedení práce samozřejmě najmout tu studentku nebo maminu, jestliže bude mít zdravotní (potravinářský) průkaz. Navrhuji rovnou do Vašeho business plánu zahrnout již funkční pekárnu, které budete shánět receptury a případně dodávat brigádníky. Kdysi jsem o tom mluvil s jedním majitelem pekárny a mám takový dojem, že než něco šlo do prodeje, tak to muselo být někým schváleno (potravinářskou inspekcí ? nevím přesně).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 3. 2011 21:59 | Roman Řípa

Co třeba takto:
1. Založíme web www.domacimoucniky.cz resp. něco obdobného jen s "nábojem".
2. Seženeme jednoho cukráře s požadovaným vzděláním a certifikovanou troubou.
3. S pečeníchtícími studenty/kami a matkami/otci na rodičovské dovolené podepíšeme smlouvu o provedení práce á 15% paušál bez soc. zdrav.
4. Pomůžeme jim s akvizicí zákazníků, ježto často umějí péct, ale ne tak často prodávat - kavárny, večerky, nově farmářské trhy, www.nalok.cz , vylepování letáků v okolí jejich bydliště, inzerce na www.cuketka.cz a spol. atd. atd.
5. Aktivně shánět je budeme na maminkovských fórech a brigádních nástěnkách Vysokých škol.
Přehlédl jsem něco podstatného? Jde do toho někdo se mnou :-)?
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 3. 2011 5:13 | Radim

Chce to prostě tlačit na rozšíření prodeje ze dvora vedle nezpracovávaných produktů, jako je ovoce, zelenina, brambory, med atd i na jednodušší doma zpracovávané výrobky. V nějakém rozumně malém množství. Co vím, zatím mají legální prodej ze dvora doma zpracovávaného produktu povolený pouze vinaři pro hroznová vína.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 3. 2011 16:53 | Michal Kára

benzin: Opravdu si umíte ohlídat, že ve výrobku nejsou nějaké nebezpečné chemikálie, které se projeví až po nějaké době?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 3. 2011 10:57 | benzin

Tak jedte to Ameriky. Tam tohle nemaji, nicmene Evropa je proste znama svymi cechy, profesnima komorama, odborama a spoustou omezeni. Vsechno je to v jadru to same. Jedna se o omzeni, ktere maji slouzit k zabraneni vstupu dalsiho subjektu na trh.
vsechny zivnosti vazane, tripi stejnym probleme. Napriklad ani vlastni holicstvi si neotevre vyucena kadernice bez maturity. Do prace neprijmou nekoho kdo by chtel pracovat za nizsi mzdu, protoze to odbory nedovoli atd. Proste Evropa byla, je a bude ochranarska.
P.S.: Ani dum si dneska nemuzete navrhnout, zamerit a postavit uplne sami, ale na kazdou kravinu tam potrebujete vyucene remeslnika resp. projektanta. A nakonec vam to jeste musi urednik ostemplovat (skolaudovat). Proc se tomu samemu divite u jakehokoli typu pohostinstvi, kde se jedna o zdravi obyvatel? Proc se vubec snazit o kontrolu hygieny, nebo kvality, kdyz si to umime stejne dobre holidat sami? Preci pozname jestli je hospoda cista. Jestli nase dite na tabore prezije. A i dobreho doktora pozname. i kdyz nevystudoval medicinu. A nakonec i ten aspirin si umime vzit sami kdyz je nam spatne. Ale proste takova je Evropa, smirte se s tim.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 3. 2011 10:37 | jezevec

kdyby jenom mlíko. ono je na tu jednu kozenku taky potřeba evidence chovatele, registrační číslo, státní veterinární dozor, . . . .
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 3. 2011 10:30 | Mirek

A není to náhodou celé o tom, že pánové nahoře se řídí heslem "podle sebe soudím tebe"?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 3. 2011 8:01 | olly

Osobně jsem poznala muže žijícího v jednom státě EU, který se živí celý život pasením koz a ovcí. Vyrábí doma sýry, které od něho odebírají místní restaurace takřka 50 let. Dokonce je negramotný. Nepoznala jsem většího kliďase a pohodáře. Nikdy se k němu nepřivláčela žádná kontrola, kdo by se do těch kopců také plazil a stejně by ho doma nikdo nemašel, protože přes den pase stádo...O dodávce sýrů má s majiteli restaurací dohodu. Ústní. Z našeho pohledu to není žádný nuzák, jen nepotřebuje k životu tolik věcí. Kliďas a pohodář.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 3. 2011 8:00 | Milda

Souhlasím s článkem i diskutujícími. Důvod je jednoduchý. Pánové nahoře se musí cítit být potřební a hlavně nás všechny chtějí "ochránit" před těmi, kteří by se nás snažili okrást, podvést, prostě nám uškodit. Ale nedělá tohle samotný trh? Proč má někdo regulovat mého souseda, kterého nezná, ale já jo a vím, že mi prodá kvalitní mléko? Zeleninu? Zákusek? Jsou to tam nahoře hovádka. A na chov těchto hovádek žádná pořádná fungující regulace zatím není.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 3. 2011 6:58 | MoB

Sdílím smutný pocit autora článku... zdá se, jako by rozum byl ve válce s byrokracií. A i když fandím rozumu, na vítěze bych si nevsadil: (
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 3. 2011 1:18

Ano. Nebo si pořídíte kozu, seká trávu, je inteligentní, milá... a vůbec. A ona mrcha dojí a dojí. Lít to prasatům do koryta je škoda. Tak děláte sýry, ale musíte je rozdávat či prodávat ilegálně, protože na výstavbu závoda mléčných výrobků jaksi nemáte. A bylo by to absurdní, když máte jednu milou, inteligentní kozenku.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 3. 2011 1:01 | Jan Grmela

To mi připadá podobné jako když má domácí vařič piva platit spotřební daň a DPH z toho, co vyrobí nad 200 litrů ročně nebo prodá (už bez spodní hranice). Kamarádovi dá pivo za dvacku aby mu to pokrylo náklady a hned páchá krácení daně. Byrokracie v tomto státě je někdy opravdu neuvěřitelná...
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

l / 100km
l / 100km
Kč / l
Kč / l
km

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Takhle vám vysajou účet. Podívejte se na triky podvodníků

Takhle vám vysajou účet. Podívejte se na triky podvodníků

Přijde e-mail, SMS, zpráva na Facebooku. Píše banka, doručovací služba nebo i finanční...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Mojmír Hampl

viceguvernér ČNB

Milan Jančík

politik a podnikatel

Mojmír Hampl
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Milan Jančík
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services