Michal Kašpárek: Co uděláte za stovku?

Michal Kašpárek: Co uděláte za stovku?
Weby, na kterých lidé nabízejí své služby za pár drobných, vypadají chvíli po svém vzniku komicky, až bizarně. Bacha ale na ně: může jít o jeden z nejvýraznějších trendů nové dekády.

Mám rád jeden přisprostlý vtip o tom, jak na E55 zastaví před nevzhlednou prostitutkou auto:
„Co uděláš za pětistovku?“
„Za pětistovku? Ježišmarijá, všechno!“
„Tak nasedej, jedeme betonovat!“
Ten fórek došel svého naplnění až na to, že lidé nenabízí práce všeho druhu na E55, ale na internetu, a nikoliv za pětistovku, ale za pouhou stokorunu.

Pohled z Vatikánu i přilákání lásky

Co všechno dokáže znuděný člověk s připojením k internetu udělat za pět babek (vlastně jen za čtyři, provize totiž činí jeden dolar), to už rok můžete zjistit na americkém webu Fiverr.

Podle – ne zcela průhledné – statistiky jsou zatím se svými nabídkami nejúspěšnější spammeři všeho druhu. Napíšou o vás heslo na Wikipedii, odkážou na vaše stránky ze svých vlastních a všelijak jinak budou kvůli vám zabordelovat internet.

Když se budete nabídkami chvíli prohrabovat, narazíte na učiněné poklady. Fiverr už poměrně obstojně filtruje hanbaté mikroslužby, takže z něj zmizela například znepokojivá nabídka člověka, který by na vás za pět dolarů ochotně myslel při masturbaci. To ale neznamená, že se tu nepobavíte. Jakýsi Ital pošle na libovolnou adresu pohlednici z Říma, podepsanou papežem. Někdo z Kostariky zase napíše libovolný vzkaz do písku na pláži a vyfotí vám jej. A abyste viděli, že dobrý člověk ještě žije – jeden takový si za vás bude celou hodinu dělat starost s vašimi problémy. Pravda, zadarmo to nebude, ale i tak je to od něj milé.

Anketa

Dokázali byste za stovku udělat všechno?

Zkrátka: bizarní „mikroslužby“ se tu míchají s těmi, které můžete objednat jako vtipný narozeninový dárek nebo páteční rozptýlení pro demoralizovanou kancelář.

Obdobně divoké začátky prožívá česká obdoba Fiverru, Stománie. Necháte tu stovku, a mravenečkové vás za to naučí rituál na přílákání lásky, napíší eňo něňo reklamní články, opěvující vaši firmu, anebo rovnou slibují, že za kilo pro vás udělají cokoli. Zatímco na Fiverru lze potkat třeskutě vtipné mikropodnikatele, nabídka služeb na Stománii zatím odpovídá okresním inzertním novinám – a smutné to je občas jak jejich seznamovací rubrika. Narazil jsem na jedinou službu, u které si dovedu představit, že bych ji využil: prohlídku Chebu s průvodcem.

Ve stopách eBaye a Etsy

Přes to všechno bych si vsadil i víc než stovku nebo pět dolarů na to, že můžeme pozorovat začátky něčeho ohromně slibného. Vlastně to není ani nový trend, ale rovnou nový trh – díky jednoduchému platebnímu systému se podařilo vytvořit místo, kde mohou lidé nabízet služby, o kterých by se dřív nikomu nesnilo.

V devadesátých letech se z eBaye navzdory docela racionálním argumentům – „Co když bude v balíku místo telefonu cihla?“ – stala firma s hodnotou přes deset miliard dolarů. Jak? eBay vytvořil právě takový nový trh. Od roku 2005 prošel neuvěřitelným růstem web Etsy, na kterém amatérští a poloprofesionální řemeslníci a umělci nabízejí své výtvory, které dřív mohli střelit leda na vánočních trzích. V Česku se řada lidí dobře živí prodejem zboží přes lokální alternativy Aukro a Fler – nemluvě o tom, že mají dobré živobytí i samotní provozovatelé takových webů.

Fiverr a jeho klony mají oproti zmíněným službám jednu nevýhodu – prodávají se přes ně jen úkony za pár šušňů, tedy kdepak tučné provize z drahé elektroniky a sběratelských extrašpeků.

Na druhou stranu jde o ten typ webové služby, se kterou provozovatelé nemusí mít příliš velké starosti, a pro uživatele-prodejce může i ta stovka znamenat velký rozdíl v životní úrovni – tím spíš, když se jim jejich službu podaří prodávat několikrát do týdne, natož denně.

Nový trh přitom stále čeká na dobytí. Pevně doufám, že za pět dolarů nebo sto korun budou brzy ke koupení i smysluplné služby. Ačkoliv na druhou stranu: aspoň že se pro tu nesmyslnou a samolibou karikaturu už člověk nemusí trmácet s pětistovkou kapse na Karlův most. Stačí elektronicky poslat pět dolarů spolu s fotkou – a hele, Kašpárek jak malovanej:

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 2. 2011 7:47, Honza

Já jsem takhle předloni něco dělal přes oDesk.com. Sice ne za pár babek, ale za pár tisíc, ale i tak to bylo v přepočtu na hodinu práce velmi mizerně placené (byla tam hrozná konkurence Číňanů, Indů a Sovětů). Ale naučil jsem se tak programovat pro Android, takže jsem pak díky tomu pak našel dobrou práci.

+5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Platím, abych mohl krást

4. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 20 komentářů

Platím, abych mohl krást

Rok 2010 byl rokem, kdy řada českých domácností začala vedle vodného a stočného platit i “pirátné” - dobrovolný poplatek za používání webů, kde lze počítač nakrmit kradenou hudbou a... celý článek

Prodej mobilních telefonů se dál zvyšuje

16. 11. 2010 | Ondřej Tůma

Prodej mobilních telefonů se dál zvyšuje

Ve třetím čtvrtletí roku 2010 se prodalo o 35 procent mobilů více než ve stejném období loňského roku. První tři příčky prodejnosti uhájily společnosti Nokia, Samsung a LG, avšak jejich... celý článek

Hledáte dobrý internetový obchod? Podívejte se, zda má spotřebitelský audit

31. 5. 2010 | František Mašek

Hledáte dobrý internetový obchod? Podívejte se, zda má spotřebitelský audit

Nenaletět podvodníkům, nebo vyhnout se zbytečným potížím, může být, hlavně u obchodů přes internet, obtížné. Jedno z vodítek, jak si mezi nimi správně vybrat, nabízí Spotřebitelský... celý článek

Nakupujete v zahraničí online? Máte stejná práva jako při nákupech doma.

12. 4. 2010 | František Mašek

Nakupujete v zahraničí online? Máte stejná práva jako při nákupech doma.

Řadu věcí koupíte levněji v zahraničí. Od loňska máte i při těchto nákupech přes internet stejná práva, jako byste nakupovali v Česku. Pokud se při reklamaci dostanete do potíží, pomůže... celý článek

Nákupy na internetu: Kdy lze vrátit zboží bez udání důvodu

15. 5. 2009 | Věra Tůmová | 59 komentářů

Nákupy na internetu: Kdy lze vrátit zboží bez udání důvodu

Nákupy na internetu bývají pro zákazníky výhodné, a to nejen kvůli ceně. E-shopy mají i další výhody. Snadno lze vrátit nechtěné zboží či reklamovat poškozené. Odstoupit od smlouvy... celý článek

Partners Financial Services