Kdopak to mluví?

Tomáš Prouza | rubrika: Komentář | 27. 12. 2011 | 7 komentářů
Kdopak to mluví?
Noviny v posledních dnech plní přehledy toho, co příští rok zdraží a co bude pro občany složitější. A nechybí ani řada komentářů o zklamání z vlády, do které tolik lidí vkládalo naději na změnu.

Pomiňme to, že vládu, která měla díky pohodlné většině ve sněmovně největší šanci změnit Českou republiku v její historii, zatím provází mnohem víc skandálů, než je i při nízkém standardu v Česku zvykem. Mnohem horší totiž je, že se z vlády, která měla postavit českou ekonomiku na nohy a pořádně posílit její základy, stala ve vnímání lidí vláda, která jen zdražuje a bere těm, kteří mají nejmíň.

Rychlá a čitelná akce nepřišla

Přitom co jiného by v dnešní moderní době měli lidé umět než dobře komunikovat? A i když navržené reformy často zůstaly na polovině cesty a zklamaly téměř každého, přece jen je šlo vysvětlit výrazně lépe. Způsob nekomunikace a nesmyslného propojování nesouvisejících věcí (například zvyšování DPH ještě před zahájením penzijní reformy nebo úprava sociálních dávek s podivným tendrem na jejich výplatu prostřednictvím jediné banky) dokázal vyvolat jen naštvání a pochyby o tom, jak to vlastně vláda se změnami systému myslí.

Tomáš Prouza on-line

Tomáš Prouza

Články Tomáše Prouzy najdete také na webu www.prouza.cz. Jeho postřehy a tipy můžete sledovat na Twitteru @prouzatomas.

Nejčerstvější tweety:

  • Jsou pohádky výchovné, nebo učí děti pasivitě a čekání na štěstí místo vlastní práce? Hezké téma v LN.
  • Britové opět v akci: report o tom, jak utajené poplatky penzijních fondů seberou penzistům všechem výnos.
  • V evropské kolébce tržní ekonomiky tvrdě zasahují proti lichvářům. Co by asi odpovědělo české ministerstvo průmyslu a obchodu?

Našlápnuto přitom měla vláda dobře. Hra řeckou kartou během volební kampaně fungovala velmi účinně, a pokud by vláda jasně vysvětlovala, co a jak dělá, přijala by velká část voličů reformy s mnohem větším pochopením. Místo rychlé akce ovšem přišly skandály a důvěra ve vládu – což je klíčová podmínka úspěšných reforem – vymizela mnohem rychleji než u jakékoliv jiné předchozí vlády.

Příležitost, která se nebude opakovat

Bohužel selhal i pokus odclonit negativní politické dopady reforem pomocí NERVu. Původní myšlenka – mějme skupinu odborníků, která nám připraví reformy, které my pouze zavedeme, ale podepsáni pod nimi budou oni, takže ponesou vinu – byla velmi chytrá, spory mezi některými členy vlády a NERVu a velmi pomalé převádění nápadů NERVu do praxe ale způsobily, že ani tato strategie nefungovala.

Anketa

Polepší se vláda v novém roce?

Může být rok 2012 lepší a může se vládě podařit lépe vysvětlit změny, které přicházejí? Rád bych byl optimistou, ovšem je zde několik podmínek: musela by existovat jednotná komunikační strategie – ovšem každé ministerstvo si komunikaci „svých“ reforem plánuje samo a s jinými lidmi. Reformy a jejich ekonomický prospěch by se měly zdůrazňovat při každé příležitosti – ovšem ekonomické dopady v řadě případů nikdo ani nevyčíslil, natož aby ukázal, co přinesou občanům. Měla by se jasně vysvětlovat nutnost reforem – ovšem je pohodlnější schovat se za nutnost reformy zavést, podobně jako se v minulosti nepopulární opatření schovávala za příkazy z Bruselu. Mělo by být jasně vidět, že břemeno reforem nesou především ti, kteří si to mohou dovolit – ovšem většina dosavadních změn dopadá především na ty nejslabší. A především by měla vláda vystupovat jednotně – ovšem to v dnešní situaci patří spíše do kategorie nesplnitelných přání. Bohužel, protože tato příležitost se opakovat nebude.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 12. 2011 15:28, eďa

V tomhle Českorupsku je úplně jedno, kdo je zrovna ve vládě, zda modrý či oranžový tlučhuba. Každý jeden si stejně dělá i říká, jen co chce a za co zrovna dostal zaplaceno a voliči, to jsou pro ně jen dojné či vydojené krávy.

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

27. 12. 2011 10:51, KYSOŇ

Naprostý souhlas ,co dokázal Sobotka,jako ministr financí a jeho soc .partaj prošustrovat,to se ještě nikomu v tomto státě dokázat . Proto obdivuji jeho drzost ,že vůbec má odvahu tyto své "názory" pronášet. Asi ta facka,kterou dostal v Brně ,byla málo.

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Konec společenské smlouvy?

15. 11. 2011 | Tomáš Prouza | 10 komentářů

Konec společenské smlouvy?

Poslední dvě desetiletí byla ve vyspělých zemích velmi poklidná, od podzimu je ale všechno jinak. A zdá se, že protesty na Wall Streetu jsou jen špičkou ledovce.

Odpouštět se má. Platí to i pro dluhy?

18. 10. 2011 | Tomáš Prouza | 9 komentářů

Odpouštět se má. Platí to i pro dluhy?

Ať už to přiznáme rádi, nebo bychom to naopak nejraději popřeli, základem naší civilizace je křesťanská ochota odpouštět. Škoda, že na to zapomínáme, když jde o hloupé dluhy a obírání... celý článek

Škrty, škrty – a co dál?

6. 9. 2011 | Tomáš Prouza | 16 komentářů

Škrty, škrty – a co dál?

Poslední týdny přinášejí jednu negativní ekonomickou zprávu za druhou a zdá se, že se svět řítí do další recese. Většina odhadů dnes pracuje s nižšími předpoklady růstu než před létem... celý článek

Vláda má dluhy ráda. „Bojem“ s nimi může ospravedlnit cokoli

9. 8. 2011 | Tomáš Prouza | 17 komentářů

Vláda má dluhy ráda. „Bojem“ s nimi může ospravedlnit cokoli

Poslední týdny plní média jeden článek o zadlužených ekonomikách za druhým. Příběh o snaze rychleji omezit zadlužování české ekonomiky dokonce nedávno vyvolal další koaliční bouři ve... celý článek

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

17. 5. 2011 | Tomáš Prouza | 5 komentářů

S čerty nejsou žerty! Tak proč s nimi vládnout?

Výsledky loňských voleb řada lidí oslavovala, protože Česká republika měla konečně silnou vládu s atraktivním programem úspor a boje proti korupci a dostatečná většina v parlamentu... celý článek

Partners Financial Services