Heslo pro ztracenou dekádu: „Vezmi, co máš, a udělej s tím to nejlepší, co můžeš“

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 11. 11. 2011 | 8 komentářů
Heslo pro ztracenou dekádu: „Vezmi, co máš, a udělej s tím to nejlepší, co můžeš“
Vzorem pro „desátá“ léta bude MacGyver. Seriálový hrdina, který si vystačil s tím, co našel po kapsách.

Potrvá desetiletí, než na tom budeme líp,“ předvedla minulý týden Angela Merkelová, že umí být upřímná.

Evropu teď pravděpodobně čeká ztracená dekáda. Škrty a stávky, propouštění a nenabírání, opatrnost firem i investorů, zvyšování daní, bolestivé umořování státních dluhů a pře o to, kdo to prožral a kdo to má platit. Nic veselého.

Pročež si připomeňme jednu praktickou radu, už si nevzpomenu, kde jsem k ní přišel: „Vezmi, co máš, a udělej s tím to nejlepší, co můžeš.“ Platí jak pro ministra financí, tak stařenku v poslední valašské chalupě. A hodit se teď bude víc než kdykoliv dřív.

Macarena dohrála

V posledních letech jsme se naučili přemýšlet úplně naopak: „Zjisti, co bys mohl mít, řekni si o to a udělej s tím, co se ti zamane.“ Vysokoškolští učitelé začali trávit víc času zavrtaní v podmínkách grantů než v odborných publikacích. Stavební firmy nemusely řešit, jak stavět efektivněji a líp – stačilo zjistit, kde se Evropská unie chystá prolít trochu betonu. Dostupné hypotéky v druhé půlce minulé dekády udělaly z nýmandů realitní magnáty a podnikatelské půjčky fungovaly ve firmách jako Red bull zdarma. A jak snadno se pak vybíraly daně a opravovala náměstí…

Šmytec.

Tak jako nikdo nevytáhne z hrobu Hendrixe a Šlitra a nevrátí šedesátky, neexistuje ani způsob, jak Evropu a Česko v dohledných letech vrátit do stavu, v jakém byly od roku devadesát do roku osm. Tedy zmámené extází a nalité tím Red bullem, navíc s vodkou.

Ale je tu naděje: „Vezmi, co máš, a udělej s tím to nejlepší, co můžeš.“

Štětec místo lopaty, propiska místo betonu

Takže: co má Česko? A co dobrého s tím může udělat?

  • Má skoro sto tisíc žen na rodičovské dovolené. I kdyby chtěly pár hodin v týdnu pracovat, většinou setřou: „Neexistence částečné rodičovské dovolené či využití částečných úvazků neumožňuje flexibilnější rozdělení rolí partnerů v péči o děti do šesti let jejich věku,“ skuhrá i Český statistický úřad. Marně. Z ambiciózních žen se po dvou dětech a pěti letech strávených na Mimibazaru stávají vyvrhelové. Netřeba investovat miliardy: stačí ostřeji bojovat proti diskriminaci na trhu práce, zvýhodňovat firmy nabízející půlúvazky a flexibilní pracovní dobu, a sociálka bude za několik kvartálů koukat, kolik jí naskakuje od těch, které doteď financovala.
  • Má slušné silnice a skoro čtyři tisíce dopravních policistů. Možná je to klam, ale policisty vídám hlavně na koncích obcí, kde čekají na nešťastníky řítící se pětapadesátkou. V Česku si tedy stačí hlídat tachometr – a pak už je skoro beztrestné neblikat, předjíždět na dálnici zprava, nedávat přednost, blokovat zipující se kolony a „vyškolovat“. Na těch slušných silnicích to pak vypadá neslušně, a dokud tekly peníze, zlepšovalo se to tak, že tekl onen beton. Přinuťte policisty hlídat něco jiného než rychlost a telefony. Z Prahy do Brna se pak dostanete po D1 s jistotou za dvě hodiny i bez nového povrchu a třetího pruhu za 24 miliard.
  • Má spoustu zapálených tvůrčích lidí se zkušenostmi ze světa. Když už jim nelze dát ranec peněz, dejme jim aspoň důvěru. V Praze, Brně a Bratislavě už několikátou sezónu běží Městské zásahy: mladí architekti v nich ukazují, jak chytře oživit městské prostory. Ošklivá místa, která už máme, jen doteď nikdo nevěděl, co s nimi. A hele: basketbalová hřiště pod silničními estakádami, pastviny pro ovce na tramvajových smyčkách, orientační šipky namalované na šedou dlažbu. Na první pohled blbiny. Na druhý mnohdy to nejlepší, co můžeme se svým prostředím udělat. Tím spíš, když nám nikdo nedá na víc.

Jak se stát MacGyverem

Tolik rady pro správce veřejného majetku. Co s námi ostatními? Krize je dobrá příležitost připomenout si, co všechno máme nebo umíme. A i když se blíží Vánoce, pořád mluvím o kapitálu, ne zdraví a rodině:

Anketa

Krize je hlavně...

  • Jedete někam autem a máte v něm místo? Nabídněte ho spolujezdcům.
  • Umíte něco legračního, užitečného, něco, co není na velké podnikání, ale občas to někoho potěší? Hrát na klavír legrační písničky, kreslit karikatury nebo vyplňovat složité úřední formuláře? Nabídněte to za sto korun nebo pět dolarů na internetu.
  • Máte v kůlně spoustu vercajku? Půjčujte ho za peníze, nebo výměnou za vercajk jiný. Spoluspotřebitelství za krize bují. Česká služba k tomu zatím není, ale papír na domovní nástěnce a sloupu osvětlení za rohem taky funguje.
  • Umíte dobře péct? Doneste své koláče dopoledne ochutnat nejbližšímu kavárníkovi a odpoledne máte byznys na přilepšenou.

Vzorem pro desátá léta bude Angus MacGyver, který své seriálové nepřátele nelikviduje s pomocí drahých superzbraní, ale tím, co najde po kapsách.

Schválně, co v nich teď máte vy? A co nejlepšího s tím můžete udělat?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 11. 2011 18:38, Martin

Citace - eďa / 11.11.2011 18:30

Každý den, který se probudím je plný hojnosti, legrace a lásky.


Souhlasím éďo:) :) stáváš se tím na co myslíš - Buddha
MoB to evidentně nepochoil....

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Spolujízda je dvakrát rychlejší a levnější než vlaky. Málokdo o ní ale ví

14. 10. 2011 | Michal Kašpárek | 9 komentářů

Spolujízda je dvakrát rychlejší a levnější než vlaky. Málokdo o ní ale ví

Jak z auta udělat jeden z nejlevnějších a k přírodě nejšetrnějších dopravních prostředků? Nacpat ho spolujezdci. Na českém internetu s tím pomáhá hned několik služeb.

Lekce pro dětské podnikatele: když po vás život hází samé citrony, připravte citronádu!

19. 8. 2011 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Lekce pro dětské podnikatele: když po vás život hází samé citrony, připravte citronádu!

Děti prodávající na dvorku limonádu čelí ve Spojených státech občasné policejní šikaně. V Česku by zákonů a vyhlášek porušily pravděpodobně ještě více. Za to riziko to přitom stojí... celý článek

Není buchta jako buchtička

25. 3. 2011 | Michal Kašpárek | 19 komentářů

Není buchta jako buchtička

Renesance českých buchet a zákusků ukazuje, jak absurdní jsou některé regulace podnikání. Prodat legálně doma pečenou buchtu je složitější než prodávat osmnáctky na videochatu.

Co je moje, je i tvoje aneb o spoluspotřebitelství

19. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 12 komentářů

Co je moje, je i tvoje aneb o spoluspotřebitelství

„Když všichni všechněm všechno dáme, tak budem všichni všechno mít dohromady,“ ozývá se nikoliv už ze strhaných hrdel českého proletariátu, ale z distingovaných úst americké střední... celý článek

Michal Kašpárek: Co uděláte za stovku?

11. 2. 2011 | Michal Kašpárek | 13 komentářů

Michal Kašpárek: Co uděláte za stovku?

Weby, na kterých lidé nabízejí své služby za pár drobných, vypadají chvíli po svém vzniku komicky, až bizarně. Bacha ale na ně: může jít o jeden z nejvýraznějších trendů nové dekády. celý článek

Partners Financial Services