Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku

Michal Kašpárek | rubrika: Komentář | 25. 2. 2011 | 42 komentářů
Michal Kašpárek: Jak jsem potkal vaši zdaněnou matku
Pravicové strany osolí daně tak moc, že Česko úrovní některých z nich předežene socialistické severské země. A mnoha voličům donedávna opakujícím mantry Vlastimila Tlustého se to líbí. Vysvětlení najdeme – v sitkomu.

Z komediálního seriálu Jak jsem potkal vaši matku, jsem si odnesl dvě dobré rady do života:

1. Po druhé hodině ráno už se nemůže stát nic dobrého.

2. Banální příběhy osvěžíte tím, že při jejich vyprávění prohodíte postavy. Posluchače dvacet minut vodíte na vařené nudli – a nakonec mu ukážete, že se to všechno přihodilo někomu jinému. Velká zábava.

Na tenhle scenáristický trik jsem si vzpomněl, když jsem si začal v posledních měsících všímat, jak daleko jsou vládní kroky od předvolebního liberálního tónu. A hlavně kolik voličů pravice v mém okolí uvítalo jedno z nejtvrdších porevolučních zvýšení daní úlevným: „No konečně se něco dělá!“

Nízké daně a modré balonky pro všechny

„Už každý student prvního ročníku Vysoké školy ekonomické ví, že zvýšení daní v době hospodářské krize podnikání spíše utlumí, pročež se zvýšeným výběrem daní prostřednictvím zvýšení daní vůbec nelze počítat,“ stojí doteď na webu ODS. To se to pravicově mluvilo, dokud ještě vládnul Fischer a blížily se volby. Co támhle mladá pani vzadu, má modrej balónek?

A jak se teprve rozjel Miroslav Kalousek, když se zakládala TOPka: „Jsem hluboce proti zvyšování daní, zejména za krize. Budeme se tomu bránit.“

Ještě chápu pravicový pohled, že když už daně, tak spíš nepřímé než přímé. Nikoho jsem ale před volbami neslyšel mluvit o tom, že bychom se měli dočkat nejvyšší DPH v Evropě hned po socialistickém Dánsku – kde ovšem zároveň platí řada úlev. Vlastně jsme se dočkali i dvou nových velkých levicových stran.

Stát, který chce víc, nemá nic (© ODS)

Zdají se vám poslední slova tvrdá? Kdepak: proveďte teď test záměny a představte si, že DPH sjednocuje na dvaceti procentech ministr financí Bohuslav Sobotka.

Předvolební ODS a TOP 09 liberálního ražení jsou rázem zpátky a opět varují, že hamižný stát, který chce stále víc, nebude mít nakonec nic. Vždyť přece:

● Když zvýšíte daně na dvojnásobek, lidé budou méně utrácet, ekonomika se bude méně hýbat, a kde to jen bude možné, zešedne.

● Miliony Čechů a Moravanů mají za kopcem sousední státy s pěti- až desetiprocentní DPH na potraviny. Pro tři stovky ušetřené na týdenním nákupu se vyplatí udělat si výlet do Hoferu. A když už tam budete, proč rovnou i nenatankovat, když je tam taky nižší spotřebka?

● Pokud máte rodinný penzion, dvacet procent odvedených z příjmů už je dobrý námět k přemýšlení, jestli dál jak blbec vystavovat paragony a nezačít si strkat bankovky do kapsy. Na víkendovém pobytu průměrné rodiny si takhle ulijete pětistovku a finanční úřad se o tom dozví jen stěží. Když zůstanete poctiví, konkurence takových vyčůránků vás může snadno položit – aneb jak udělat z plátce DPH příjemce sociálních podpor.

● A nakonec taková drobnost – tradiční pravicově-konzervativní recept na jistotu ve stáří, tedy koupit si dům nebo byt a vychovat děti, podraží o několik stovek tisíc. Argument údajně pravicového ministra financí? „Solidarita musí být.“ Rozuměj: solidarita nezaopatřených se zaopatřenými, tedy jeden z nejbizarnějších druhů solidarity.

Vajíčko v každém městě by nestačilo

Volič TOPky nebo ODS na to může reagovat dvěma způsoby. První možnost je plácnout se do čela, že byl zas jednou blbej – to jsem udělal já. Když jsem to napsal na Twitter, kdosi mě utěšil: „To my všichni.“ A z účtu TOP 09 přišla odpověď, kterou jsem doteď nepochopil: „To bychom se ale k žádné reformě nedobrali.“

Anketa

Kdo je nejpravicovějším politikem v ČR?

Druhá možnost je nepřipustit si nějaký rozpor a hladce přijmout nové názory. „Jak jinak tohle všechno chceš vyřešit než vyššíma daněma?“ ptal se mě před pár dny kamarád, který po Vladimíru Tlustém roky opakoval, že nejlepší daně jsou ty nejnižší, a hrozně se bál, že mu nenažranci z ČSSD o pár stovek zvednou odvody z toho jeho lehce nadprůměrného platu. Když to – skrz nepřímé daně – udělala pravice, chrochtá si, že ty „reformy aspoň zabolí“.

Netušil jsem, co mu na to říct. Až později jsem si vzpomněl na seriál Jak jsem potkal vaši matku a oblíbených trik jeho scenáristů. A tak si představuju, jak by ti samí lidé, kteří s mávátky KREV-POT-A-SLZY vítají tvrdou reformu, reagovali, kdyby jim teď scénáristé odhalili, že volby ve skutečnosti vyhrála levice. A že své experimenty v posledních měsících provádí v převleku za populárního sucharského premiéra a roztomilého knížete, co spí, když se kecají blbosti.

Tuším, že by si zase vyrazili zaházet vajíčky. O to lépe mířenými, že od roku 2012 na každé z nich budou pracovat o deset procent času déle. A o to, jestli si dobře pamatuju, šlo tehdy na náměstích především.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+64
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 42 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

28. 2. 2011 13:02, Jalumin

Od pravice je to rána pod pás, ale jestli si nekdo myslí, že levice by jednala jinak, tak je na velkým omylu. Všechny strany jsou banda šašku, co leze do zadku Americe a kouká, co ješte není rozkradené (zprivatizované), co ješte zbylo, aby se to dalo ukrást. Až už stát zloděje není schopen finančně unést, je nutné přistoupit ke zvýšení daní, ev. zdražení benzínu, atd.

+14
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 2. 2011 6:13, Fany

Blahopřeji k dobré socialistické propagandě. Ale proč ne, teď se to samozřejmě hodí. Naivní čecháčkové se budou čertit, média jim budou podkuřovat a revoluce je za humny. Tak jsme to myslel? Já vím, nabádání k vajíčkometání není pokus o revoluci, ale zní to tak nějak budovatelsky...
1) Kde a kdy jste u nás viděl vládnout liberální stranu? Pokud myslíte ODS, tak to je, na poměry vyspělých demokracií, sociální demokracie s liberálním programem. Obdoba Labour party v UK. TOP09 je jakýsi pokus o nějakou pravici, ale spíše si na ni jen hraje. A VV nazvat pravicí je velmi směšné.
2) Sloučení sazeb DPH je správná cesta. Nejvíce podvodů v daních je právě kvůli těmto sazbám a výjimkám. Debata by měla spíše směřovat k její výši. Proč 20%? A proč ne třeba 18, či dokonce 15%. Proč neznáme přesné podklady a výpočty, jak k tomu vláda přišla? Kvůli důchodové reformě to asi nebude, neboť výpadek pojistného se odhaduje někde kolem 5 miliard a s přimhouřením obou očí snad 10 miliard. Ale to by se musela velká část mladé generace zbláznit a souhlasit s tím, že je lepší finanční žralok, než erár. Výsledek bude sice stejný, ale alespoň si někdo namastí kapsy.
3) Když už je nutné zvyšovat daně, tak ať je to ze spotřeby, než trestat práci a odvahu, jak to mají v plánu soudruzi z Lidového domu. Žijeme si nad poměry a dobrá třetina potravin končí v popelnicích. Takto se snad i zamyslíme nad tím, co kupujeme. Nehledě na to, že ceny potravin prý vzrostou maximálně o 3 až 4% a to pozná málo kdo. Ovšem naše žumpařská novinářská elita to podá tak, že od ledna příštího roku bude konec světa....

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (42 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kdo jde do důchodu po 30. září, nemusí se prý bát nižší penze

23. 2. 2011 | František Mašek | 7 komentářů

Kdo jde do důchodu po 30. září, nemusí se prý bát nižší penze

Návrh důchodové reformy, schválený minulý týden, se již v zásadě nemá měnit, říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Řada detailů ovšem stále není zcela jasná, což vyvolává... celý článek

Tomáš Prouza: Reforma postavená na lži

22. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 34 komentářů

Tomáš Prouza: Reforma postavená na lži

Zatímco někteří slaví, že po letech diskusí konečně máme na stole větší úpravu penzijního systému (i když do skutečné reformy mají navržené změny ještě hodně daleko), jiní se ptají,... celý článek

Slovenská penzijní reforma a český patvar

21. 2. 2011 | Luboš Palata | 6 komentářů

Slovenská penzijní reforma a český patvar

Česká atmosféra kolem penzijní reformy v ničem nepřipomíná nadšení a naděje, s nimiž se před pěti lety pustilo do změny svého penzijního systému Slovensko.

Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty

21. 2. 2011 | Aleš Tůma | 10 komentářů

Aleš Tůma: Důchodová reforma přes buřty

Vláda se rozhodla zvýšit DPH na naprostou většinu potravin - problém penzí tím bude jednou pro vždy vyřešen!

Penzijní reforma: máme slavit, nebo plakat?

18. 2. 2011 | Tomáš Prouza | 56 komentářů

Penzijní reforma: máme slavit, nebo plakat?

Vládní koalice se včera večer dohodla na podobě penzijní reformy, která má udržet stabilitu penzijního systému. Máme slavit, nebo jde o nesmyslné rozhodnutí?

Partners Financial Services