Výsledky nového penzijka: Lidí zvolna přibývá, výnosy zatím neoslní

Doplňkové penzijní spoření se snaží zařadit vyšší rychlost a získat víc klientů. Situace na finančních trzích ale nehraje penzijním společnostem do karet. Přečtěte si, jaké zhodnocení doteď účastnické fondy nabídly.
Výsledky nového penzijka: Lidí zvolna přibývá, výnosy zatím neoslní

Loňské výsledky klasického penzijka – penzijního připojištění – jsme přinesli minulý týden:

Čechů, kteří využívají třetí pilíř důchodového systému – tedy penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření –, už několik let ubývá. Na konci roku 2012 hlásily penzijní společnosti 5,15 milionu klientů, ke konci letošního dubna to bylo jen 4,59 milionu. Brzy by se ale prý mohl trend zastavit. Úbytek lidí z fondů penzijního připojištění, od prosince roku 2012 pro nové klienty uzavřených, zpomaluje. A klientů „nového penzijka“ už loni přibývalo skoro tolik, kolik „starému penzijku“ ubylo. „Celkový úbytek za první čtyři měsíce roku 2016 činil 31 907 účastníků, tedy jen 0,69% z původního celkového počtu,“ říká mluvčí Asociace penzijních společností ČR Jan Sedláček.

Kolik lidí jede ve starém a kolik v novém penzijku

Penzijní spoření mělo letos ke konci dubna bezmála o milion klientů míň než na vrcholu v roce 2012, „nové penzijko“ – doplňkové penzijní spoření mělo k témuž datu 430 tisíc smluv.

Rok

Penzijní připojištění

Doplňkové penzijní spoření

2010

4 595 342

Neexistovalo

2011

4 599 209

Neexistovalo

2012

5 150 415

Neexistovalo

2013

4 870 174

91 027

2014

4 557 812

228 812

2015

4 256 679

367 728

duben 2016

4 161 745

430 755

Zdroj: Asociace penzijních společností ČR

Je už nové penzijko víc sexy?

Za první roky své existence doplňkové penzijní spoření klienty zrovna nevábilo, Důchodová komise a Ministerstvo financí tedy vymyslely a prosadily úpravy, které by ho měly zatraktivnit:

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. To je: Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty. To bude asi tak nejjistější.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit!

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

  • Jedna ze změn, které mají národ přitáhnout k doplňkovému penzijnímu spoření, je nové určení věku, kdy bude mít člověk nárok na výplatu peněz bez sankce. Ještě loni platilo, že na jednorázovou výplatu si musel počkat do důchodového věku. Nově si můžete vybrat peníze v šedesáti letech, tedy stejně jako v penzijním připojištění.
  • Výrazně se zvýší limit daňových úlev pro zaměstnavatele přispívající zaměstnancům na pojištění a penzijní produkty. Teď si zaměstnavatel může odečíst z daní příspěvky na doplňkové penzijní spoření, penzijní připojištění, penzijní pojištění a soukromé životní pojištění svého zaměstnance do výše třiceti tisíc korun ročně. Hranice se posouvá na padesát tisíc korun. A na atraktivnější daňové odpočty můžou dosáhnout i samotní klienti penzijních společností. Zatím si můžou z daňového základu odčítat ročně maximálně dvanáct tisíc korun. Napříště to má být až dvakrát tolik. Pozor ale, vyšší úlevy budou v obou případech platit až od daní za rok 2017.
  • Od letoška se může doplňkové penzijní spoření sjednávat i dětem. Rodiče a prarodiče jim můžou posílat peníze do fondů podobně, jako jim je dnes běžně posílají na stavební spoření. S příchodem plnoletosti pak někdejší nezletilí budou moct až třetinu peněz vybrat. Podle zákona by přitom zřejmě měli přijít o poměrnou část státních podpor – nicméně autoři zákona už hlásí, že tak to nezamýšleli, že podpory se vracet nebudou a že než dojde k prvním výplatám v plnoletosti, zákon v tomto smyslu upraví: Penzijní spoření pro děti: Všechno je jinak.
    Komplikaci by naopak mohl přinést aktuální návrh Ministerstva financí, které chce u smluv pro děti, u nichž se využila možnost vybrat třetinu peněz, zrušit výhodu daňového odpočtu. Klienti by navíc museli každý rok danit příspěvky zaměstnavatele. Zjišťujeme podrobnosti.
  • Poslední změna pak má produkt zatraktivnit specifické skupině lidí: Finanční zprostředkovatelé a poradci dostanou za jeho zprostředkování vyšší provize. Zatím jim penzijní společnosti mohly nabídnout provizi maximálně 3,5 procenta průměrné mzdy (zhruba 880 korun), nyní je to procent sedm (zhruba 1760 korun).

Doplňkové penzijní spoření...

... v číslech

  • Počet účastníků: 430 755
  • Z toho nezletilých: 5574
  • Ve fondech je: 12,449 miliardy korun
  • Příspěvek zaměstnavatele dostává: 83 411 lidí
  • Zaměstnavatel průměrně přispívá: 823 korun
  • Počet vyplácených předdůchodů: 1197

Zdroj: Asociace penzijních společností, čísla k 30. 4. 2016 

Rozhodnou výsledky

Rozhodující pro přitažlivost doplňkového penzijního spoření ale nakonec budou stejně především průběžné výsledky jednotlivých fondů. Na vyšší zhodnocení by totiž klienti určitě slyšeli, jakkoli jim nikdo nemůže dát záruku, že se v dalších letech bude opakovat. Některým fondům s dynamičtější investiční strategií se sice podařilo dosáhnout skvělých výsledků, jedná se ale spíš o výjimky. Zhodnocení většiny za posledních tři a půl roku nijak přesvědčivé není. A do karet penzijním společnostem nehraje ani aktuální situace na finančních trzích.

„Konzervativní účastnické fondy budou mít nepochybně problémy dosahovat atraktivních výnosů. Žijeme bohužel v období nízkých úrokových sazeb, průměrný výnos do splatnosti většiny českých státních dluhopisů je kolem nuly. K tomu je ale třeba dodat, že fond státních dluhopisů obecně není pro spoření na penzi ideální. Hodí se pro klienta nedlouho před penzí, na krátkém horizontu ale hlavní část celkového výnosu pro klienta tvoří státní podpora,“ vysvětluje finanční analytik společnosti Partners Aleš Tůma. Právě konzervativní investiční strategii ale většina lidí v doplňkovém penzijním spoření zvolila.

Výnosy transformovaných fondů doplňkového penzijního spoření

Allianz penzijní společnost
AXA Penzijní společnost
Conseq Penzijní společnost
Česká spořitelna Penzijní společnost

Zhodnocení za jednotlivé roky a celkem, v procentech

Účastnický fond

Od založení do 31. 3. 2016

za 2015 

za 2014

za 2013

Povinný konzervativní

4,01

1,22 

1,31

1,44

Vyvážený

5,25

3,18

2,12

1,67

Dynamický

4,12

4,98

2,78

1,76

ČSOB Penzijní společnost
KB Penzijní společnost
NN Penzijní společnost
Penzijní společnost České pojišťovny

Zhodnocení za jednotlivé roky a celkem, v procentech

Účastnický fond

Od založení do 31. 3. 2016

za 2015

za 2014

za 2013

Povinný konzervativní

4,6

1,35

2,68

0,94

Vyvážený

6,19

3,55

3,77

0,7

Dynamický

6,99

7,66

3,28

0,66

Garantovaný

3,17

0,87

1,65

1,1

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 6. 2016 13:51, Pavel

No, u nás také byly penzijní fondy už za císaře pána. Jenže pak přišel Hitler a nařídil převést prostředky na nich na Říšské marky v brutálně nevýhodném kurzu a posléze jejich likvidaci dokonali komunisté v roce 1953. To, že některé státy měly štěstí a podobným dějiným zvratům se vyhnuly neznaméná, že to je obecně platné pravidlo. A zvláště ve střední Evropě nás historická skutečnost učí, že spořit něco 30+ let znamená jistotu o to přijít.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 6. 2016 9:26, Škodolibka domácí

A já jsem přesvědčena, že pokud bych 8 letému dítěti udělala penzijko s vyváženou strategií, tak ve srovnání se stavebkem nebo přímými pravidelnými nákupy bude po 10 letech zhodnocení v penzijku nejvyšší a to o tolik, že na čistém to i po zdanění zisku 15% vyjde lépe, než ve fondu napřímo nebo na stavebku. SP mě v tomto případě nezajímá ...dítě si to v 18 celé vybere.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Analýza: Kolik bych si měl spořit na důchod?

2. 6. 2016 | Jan Traxler | 54 komentářů

Analýza: Kolik bych si měl spořit na důchod?

Obecně se doporučuje spořit si na důchod minimálně deset procent příjmů. A začít hned od první výplaty. Ukažme si na modelovém příkladu, jak dosáhnout renty deset tisíc korun měsíčně.... celý článek

Kolik vám vydělalo penzijko?

26. 5. 2016 | Ondřej Tůma | 22 komentářů

Kolik vám vydělalo penzijko?

Výsledky fondů penzijního připojištění za loňský rok příjemně překvapily. Inflaci bez problémů překonaly všechny penzijní společnosti. Vyhlídky na další roky už ale nejsou tak růžové. celý článek

Jak dál reformovat penze

18. 5. 2016 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Jak dál reformovat penze

Reforma penzí byla jednou z priorit současné vlády. Sestavila si mohutnou důchodovou komisi. Minulý týden jsme provedli inventuru toho, co komise politikům předložila a v jakém stavu... celý článek

Penzijní spoření pro děti: Všechno je jinak

2. 5. 2016 | Aleš Tůma | 10 komentářů

Penzijní spoření pro děti: Všechno je jinak

Pokud chcete mimískovi odkládat korunky, můžete zvolit i penzijní spoření. Novinka je, že stát mu při částečném výběru nesebere připsanou podporu, jak bylo původně v plánu.

Nový třetí pilíř: Proč ho nikdo nechce

5. 4. 2016 | Ilona Němečková | 30 komentářů

Nový třetí pilíř: Proč ho nikdo nechce

Doplňkové penzijní spoření, které mělo nahradit populární penzijní připojištění, si zatím příliš příznivců nenašlo. Čím to je?

Partners Financial Services