Penzijní spoření pro děti: Všechno je jinak

Aleš Tůma | rubrika: Komentář | 2. 5. 2016 | 10 komentářů
Pokud chcete mimískovi odkládat korunky, můžete zvolit i penzijní spoření. Novinka je, že stát mu při částečném výběru nesebere připsanou podporu, jak bylo původně v plánu.
Penzijní spoření pro děti: Všechno je jinak

Od začátku roku platí, že penzijní spoření můžete založit i nezletilému – teoreticky od okamžiku, kdy se narodí, prakticky zřejmě nejdřív ve chvíli, kdy vám na něj dají papíry. Tedy rodný list. V komentáři, který jsme novince věnovali, jsme nebyli právě přívětiví. Nové penzijko to tehdy schytalo zejména za to, že dítko sice může v osmnácti letech vybrat třetinu peněz, jenže tím taky přijde o poměrnou část státní podpory.

Tedy – takový byl v době vzniku komentáře převládající právní názor. Výslovně ho zmiňovalo i odůvodnění doprovázející poslanecký návrh změny v novele, kterou se penzijní spoření pro mimina dostalo do zákona. Podpora se má vrátit a basta.

Klíčová část našeho komentáře proto zněla doslova takto:

Z pohledu státu to dává smysl, snaží se vás přece motivovat ke spoření na penzi, ne na jiné cíle. Každopádně to znamená, že klíčová výhoda produktu při jeho sjednání pro dítě odpadá. Zůstává nízká likvidita, za kterou nedostanete téměř žádnou odměnu. Stát si může udělat čárku za na první pohled líbivé opatření, které ho ale nebude stát nic navíc z rozpočtu.

Investovat a šetřit!

Jasně – dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit!

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

A teď pozor, přijde vtip.

Po dvou měsících účinnosti novelizovaného zákona vydalo Ministerstvo financí stanovisko, které lze parafrázovat následovně: „My to tak nechtěli, my vám ty peníze necháme. Určitě. Ale děti jsou ještě malé, výběry peněz z penzijního spoření se budou řešit nejdřív za deset let, tak s opravou zákona nebudeme spěchat. Počkáme, až bude čas a příležitost.“

Kam se hrabe mexická telenovela nebo cimrmanovský vichr z hor na naše zákonodárce.

Vrabec v hrsti…

Dejme tomu, že si to za oněch dalších deset až osmnáct let někdo zase čtyřikrát nerozmyslí tam a zpátky. Měli byste rovnou z porodnice utíkat podepsat smlouvu?

Záleží na tom, co pro svoje dítě chcete. Málokdo asi uvažuje, jak se budou děti mít v penzi, prioritou je spíš zabezpečení vlastního důchodu. Pro děti chceme obvykle naspořit něco na studia a start do života. V takovém případě budete ale chtít k datu 18. narozenin mít co nejvyšší částku k volnému použití.

Zkusme si tedy vymodelovat příklad. Řekněme, že budete potomkovi měsíčně posílat tisícovku na penzijní spoření. Od narození do osmnácti. A řekněme, že zvolený fond vydělá tři procenta ročně. I se státní podporou bude mít junior v osmnácti letech zhruba 351 tisíc korun. Odečtěte státní podporu, vydělte třemi, odečtěte daň z výnosu – potomek dostane něco před 96 tisíc. A na rozdíl od ledna, kdy jsme tenhle příklad modelovali prvně, zůstává mu celá státní podpora. V osmnácti ovšem nedostupná

Když budete stejnou částku posílat do podílového fondu s úplně stejným výnosem, po 18 letech v něm budete mít zhruba 277 tisíc. Fond zkrátka nemá výhodu státní podpory, navíc obvykle zaplatíte vstupní poplatek (zde uvažujeme 3 % vkladů). Vybrat ale můžete sakumprásk celou částku a použít ji ve prospěch dítěte.

Anketa

Kdy se výrazně změní parametry doplňkového penzijního spoření?

… nebo holub v důchodu.

Na úspory v doplňkovém penzijním spoření navíc nelze před dovršením plnoletosti sáhnout vůbec, v podílových fondech jsou v případě nouze snadno dostupné. (Ovšem – pokud napíšete smlouvu přímo na dítě, výběr musí schválit opatrovnický soud.)

Sjednání doplňkového penzijního spoření pro dítě má jeden světlý bod: výchovu ke spořivosti a dlouhodobému plánování. Pokud bude dítě svědomitě pokračovat ve spoření až do svojí penze a částečné odbytné v osmnácti letech nevyužije, potom je jednoznačně výhodné uzavřít pro něj smlouvu už teď. Státní podpora je státní podpora a doplňkové penzijní spoření za tisícikorunu měsíčně díky ní porazí všechny ostatní nástroje.

Tedy za předpokladu, že stát bude na výplatu podpory mít celých dalších šedesát let peníze.

Sada důchodových kalkulaček

Některé věci si sami rozumně nespočítáte – výpočet pravděpodobné (nebo chvilku před důchodem už i přesné) výše důchodu vlastními silami... to je práce pro masochistu. Trpělivého a pozorného masochistu. Ten čas se dá strávit líp, proto nechejte počty důchodovým kalkulátorům od Peníze.cz:

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 5. 2016 9:35, kodiak medvěd

Opravdu absurdní. Za těch sedmdesát let, než se to dítě dožije důchodu, může přijít nejen několik penzijních, ale i měnových reforem, několik státních převratů a změn režimu a nevylučoval bych ani islámskou revoluci. Tedy víc než dost příležitostí, jak o naspořené peníze buď úplně přijít, nebo jak je alespoň důkladně znehodnotit.

Jako smysluplné vidím spíš investovat do dítěte formou vzdělání a rozvíjení schopností, aby si na ten důchod bylo jednou schopné samo vydělat a aby bylo v dospělosti co nejvíce nezávislé.

Největší absurditou ale je, že jsme si po těch necelých třech dekádách "svobody" a "tržní ekonomiky" nechali vnutit a už zřejmě zcela přijali za svou myšlenku, že je v pořádku, že nás stát celý život obírá o většinu toho, co vyděláme a nakonec se o nás ve stáří nedovede postarat.

+29
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dětské penzijko s otazníky

20. 6. 2016 | Ondřej Tůma | 8 komentářů

Dětské penzijko s otazníky

Finanční produkt, u kterého se každou chvíli mění podmínky, těžko získá větší důvěru klientů. Přesně s tímto problémem se nyní potýká doplňkové penzijní spoření pro děti. Sotva vyletělo... celý článek

Nový třetí pilíř: Proč ho nikdo nechce

5. 4. 2016 | Ilona Němečková | 30 komentářů

Nový třetí pilíř: Proč ho nikdo nechce

Doplňkové penzijní spoření, které mělo nahradit populární penzijní připojištění, si zatím příliš příznivců nenašlo. Čím to je?

Novinka z důchodové komise: Garance v novém penzijku

10. 3. 2016 | Gabriel Pleska | 12 komentářů

Novinka z důchodové komise: Garance v novém penzijku

Máme důchodovou komisi. Pracuje na reformě penzijního systému, ale chybí jí jasné zadání. Od politiků se ho zřejmě jen tak nedočká. Přesto její činnost někomu prospívá: někteří její... celý článek

Velké srovnání výsledků fondů doplňkového penzijního spoření za rok 2015

1. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 6 komentářů

Velké srovnání výsledků fondů doplňkového penzijního spoření za rok 2015

Jak se loni vedlo fondům nového penzijka? Která penzijní společnost dosáhla nejvyššího zhodnocení a která naopak úspory klientů znehodnotila? Kdo má dlouhodobě nejlepší výsledky? A... celý článek

Penzijní spoření pro děti: Pohádka o princezně Koloběžce

12. 1. 2016 | Aleš Tůma | 41 komentářů

Penzijní spoření pro děti: Pohádka o princezně Koloběžce

Od začátku roku můžete nové penzijko, tedy doplňkové penzijní spoření, založit i dětem, hned po narození, pokud na to máte myšlenky a čas. Má to být jeden z trháků, kterým chce stát... celý článek

Partners Financial Services