Kolik vám vydělalo penzijko?

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 26. 5. 2016 | 22 komentářů
Výsledky fondů penzijního připojištění za loňský rok příjemně překvapily. Inflaci bez problémů překonaly všechny penzijní společnosti. Vyhlídky na další roky už ale nejsou tak růžové.
Kolik vám vydělalo penzijko?

Penzijní společnosti ohlásily výsledky transformovaných fondů penzijního připojištění za rok 2015. Zhodnocení je překvapivě dobré. V době minimálních úrokových sazeb na finančních trzích se podařilo všem osmi fondům překonat inflaci (která ovšem byla v loňském roce jen 0,3 procenta). Průměrné zhodnocení fondů bylo 1,15 procenta. Nejlépe si vedla Penzijní společnost České pojišťovny, která svým klientům připsala 1,4 procenta, nejhůř dopadla Conseq penzijní společnost se zhodnocením 0,4 procenta. Na konci dubna letošního roku mělo penzijní připojištění sjednáno 4 161 745 lidí, dohromady na svých účtech nashromáždili přes 349 miliard korun.

Zhodnocení transformovaných fondů v posledních letech

Penzijní společnosti

zhodnocení (%)

2015

2014

2013

2012

Allianz penzijní společnost

1,38

1,64

1,60

1,85

AXA penzijní společnost

1,10

1,46

2,29

1,23

Conseq penzijní společnost

0,40

0,70

2,17

2,21

Česká spořitelna – penzijní společnost

0,85

1,42

1,30

1,63

ČSOB penzijní společnost

1,20

1,40

1,70

1,84

KB Penzijní společnost

1,16

1,35

1,44

1,58

NN Penzijní společnost

0,88

1,13

1,41

1,75

Penzijní společnost České pojišťovny

1,40

1,70

2,10

2,20

Zdroj: Asociace penzijních společností ČR

Výnosy půjdou dolů

I když za loňský rok nabídly penzijní společnosti lepší zhodnocení, než se čekalo, je při porovnání výsledků z posledních let jednoznačně patrný postupný pokles. V příštích letech se na tom pravděpodobně nic moc nezmění, zhodnocení přesahující procento tak zřejmě bude u transformovaných fondů brzy jen pěknou vzpomínkou. „Výnosy konzervativních investic, do kterých ukládají transformované fondy většinu svých prostředků, jsou na historických minimech. A pokud se nezmění situace na finančních trzích, bude zhodnocení stále klesat,“ vysvětluje Tomáš Vystrčil, viceprezident Asociace penzijních společností ČR.

Průměrné zhodnocení fondů vs. inflace

Průměrné zhodnocení transformovaných penzijních fondů bylo za posledních 21 let – tedy po dobu, co penzijní připojištění existuje – 3,86 procenta ročně. Průměrná inflace ve stejném období byla 3,55 procenta. Hlavní zisk klientům tedy nepřineslo úsilí správců jejich investic, ale státní podpora. Ta dnes dosahuje při měsíční tisícikorunové úložce 230 korun měsíčně.

Nebude až tak zle

Uhraje penzijko nulu v době minusových sazeb?

Fondy penzijního připojištění nesmí klientům na konci kalendářního roku připsat ztrátu, podmínka je nula a víc. Investují proto extrémně opatrně. Objevují se ale hlasy, že penzijní společnosti budou kvůli bezprecedentnímu vývoji finančních trhů (přinesl záporné úrokové sazby centrálních bank i státních dluhopisů) jen těžko schopné „závazku neprodělku“ dostát. Předseda představenstva České spořitelny – penzijní společnosti Aleš Poklop ale odmítá, že by bylo až tak zle: „Je pravda, že pokud ‚nízkoúrokové prostředí‘ vydrží dlouhodobě, bude spolu se splatností dřív nakoupených dluhopisů postupně vyprchávat pozitivní efekt nákupů za vyšší výnosy, které penzijní společnosti učinily v minulosti. Přesto v nejbližších letech nečekáme, že bychom měli obtíže dosáhnout pro klienty transformovaného fondu kladného zhodnocení.“

Rozjezd nového penzijka

Úhelnou vlastností fondu penzijního připojištění je, že nesmí žádný rok dosáhnout záporného zhodnocení. Kdyby se nedařilo v investicích, ztrátu musí klientům doplatit fond. Proto fondy investují na jistotu, konzervativně – a proto jejich výnosy nijak nezáří. Jako nástroj k dlouhodobý, investicím na stáří je tedy penzijní připojištění nepříliš vhodné. To je v zásadě důvod, proč penzijní reforma Nečasovy vlády v roce 2012 penzijní připojištění zakonzervovala a uzavřela novým klientům. Místo něj připravila nový produkt – doplňkové penzijní spoření.

Doplňkovému penzijnímu spoření se zatím příliš nedaří: v prvním roce do něj vstoupilo 91 tisíc klientů, o rok později mělo 229 tisíc klientů a letos na konci dubna penzijní společnosti hlásily 431 tisíc účastníků. Ve srovnání s víc než čtyřmi miliony klientů starého penzijka je to dost málo.

Loňské – a vlastně dosavadní – výsledky fondů doplňkového penzijního spoření: 

Výsledky nového penzijka: Lidí přibývá, výnosy neoslní

Investovat a šetřit!

Jasně – dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit!

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat:

Důchodová komise a Ministerstvo financí proto vymyslely a prosadily úpravy doplňkového penzijního spoření, která mají jednak nalákat nové klienty a jednak přesvědčit lidi s penzijním připojištěním k přestupu. Skokový nárůst přestupů ale po změnách rozhodně nepřišel. „Zájem o převody penzijního připojištění na doplňkové spoření je spíše setrvalý. Pozitivní je, že se sjednotil věk, kdy klient může vybrat naspořené peníze z penzijního připojištění a doplňkového spoření. Při rozmýšlení převodu je třeba zvážit i další aspekty, například jestli klient bude chtít vybírat výsluhovou penzi, která je v penzijním připojištění, nebo zda hodlá využít možností investování a předdůchodu, což je naopak výhodou doplňkového spoření,“ říká předseda České spořitelny – penzijní společnosti a prezident Asociace penzijních společností Aleš Poklop. Ten zároveň připouští, že penzijní společnosti dnes nejsou nijak zvlášť aktivní v přesvědčování klientů k přestupu. A právě v tom by mohla být hlavní potíž. „Samotní klienti parametrické úpravy, které produkt zatraktivnily, vůbec nevnímají. Přestup jim musí někdo vysvětlit, motivovat je k tomu. Poradci to nedělají, banky to nedělají. Možná si to klienti uvědomí, až se podaří dynamickým účastnickým fondům nějak oslnit výnosem, což se loni bohužel v průměru nijak nezdařilo,“ upozorňuje šéfredaktor časopisu Profi Poradenství & Finance Petr Fejtek. Počty účastníků penzijního připojištění a doplňkového penzijního připojištění

Penzijní společnosti

penzijní připojištění

doplňkové penzijní připojištění

Allianz penzijní společnost

443 034

18 708

AXA penzijní společnost

347 555

19 392

Conseq penzijní společnost

89 050

6 609

Česká spořitelna – penzijní společnost

812 689

125 360

ČSOB penzijní společnost

579 371

64 753

KB Penzijní společnost

467 276

70 989

NN Penzijní společnost

341 012

11 152

Penzijní společnost České pojišťovny

1 102 628

99 066

údaje ke konci prvního čtvrtletí 2016

přihrávka

Vláda pomohla penzijním společnostem

Od začátku letošního roku si můžou penzijní společnosti z prostředků svých klientů strhnout víc peněz. Poplatek za správu majetku ve fondech penzijního připojištění se zvýší z 0,6 na 0,8 procenta, naopak odměna z podílu na zisku klesne penzijní společnosti z patnácti na deset procent. Návrh v Parlamentu prosadilo Ministerstvo financí i přes námitky důchodové komise, které se navýšení poplatků nezamlouvalo. Další podobné změny se týkaly doplňkového penzijního spoření.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 5. 2016 7:08, TVK

U takových článků je vždy klíčový výběr zveřejněných faktů. Je sice pěkné, že průměrné zhodnocení fondů za 21 let je 3,86%, ale průměrná inflace dle údajů ČSÚ za tuto dobu je 3,61%. Tudíž reálné zhodnocení naprosto zanedbatelných 0,25% ročně v průměru (což je za 21 let 5,38%).

Penzijko tudíž funguje maximálně jako uchovavatel hodnoty peněz a nějaké "zhodnocení" je postaveno na státním příspěvku, jehož význam ovšem s časem limitně klesá k nule.

Reálně má toto uzavřené "staré" penzijko význam pouze pro 2 skupiny:

1) Lidi krátce před důchodem, kteří při využití maximální podpory a daňové úlevy mohou na relativně krátkém časovém horizontu dosáhnout zajímavé zhodnocení do výše úložky 2.000 Kč měsíčně.

2) Pro ty, kterým přispívá zaměstnavatel, kde stačí vložit měsíčně vlastní stovku a zaměstnavatel přidá až mnohonásobně více.

+38
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 5. 2016 22:55

Tak šťastný a spokojený stáří!

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Výsledky nového penzijka: Lidí zvolna přibývá, výnosy zatím neoslní

6. 6. 2016 | Ondřej Tůma | 12 komentářů

Výsledky nového penzijka: Lidí zvolna přibývá, výnosy zatím neoslní

Doplňkové penzijní spoření se snaží zařadit vyšší rychlost a získat víc klientů. Situace na finančních trzích ale nehraje penzijním společnostem do karet. Přečtěte si, jaké zhodnocení... celý článek

Inventura: Jak důchodová komise mění penzijní systém

11. 5. 2016 | Ondřej Tůma | 7 komentářů

Inventura: Jak důchodová komise mění penzijní systém

Vláda chce reformovat důchodový systém. A reformuje. Podle kritiků ale dochází jen k dílčím úpravám, které se největším problémům vyhýbají. Pojďme si projít všechny návrhy, které Odborná... celý článek

Nový třetí pilíř: Proč ho nikdo nechce

5. 4. 2016 | Ilona Němečková | 30 komentářů

Nový třetí pilíř: Proč ho nikdo nechce

Doplňkové penzijní spoření, které mělo nahradit populární penzijní připojištění, si zatím příliš příznivců nenašlo. Čím to je?

Nový šéf Asociace penzijních společností: Povinné spoření na stáří? Nebránil bych se

6. 8. 2015 | Ondřej Tůma | 33 komentářů

Nový šéf Asociace penzijních společností: Povinné spoření na stáří? Nebránil bych se

Ve třetím pilíři důchodového systému si spoří zhruba 4,8 milionu Čechů. Jejich počet ale v posledních letech klesá. Jak trend zastavit? A jak lidi motivovat, aby si na stáří odkládali... celý článek

Kolik vám loni vydělalo penzijko: Známe výnosy penzijních společností

14. 5. 2015 | Ondřej Tůma | 14 komentářů

Kolik vám loni vydělalo penzijko: Známe výnosy penzijních společností

Zázraky se nedějí. Penzijní připojištění sice loni porazilo inflaci, z připsaných výnosů ale skákat radostí do stropu nebudete.

Partners Financial Services