Cashback: Jak vybrat hotovost v obchodě a kolik za to

Monika Veselíková | rubrika: Když se řekne | 30. 11. 2016
Společně s úhradou nákupu si vybrat i pár stovek v hotovosti... Cashback dnes klientům nabízí téměř všechny banky. Jak konkrétně funguje a kolik stojí? Máme pro vás přehled.
Cashback: Jak vybrat hotovost v obchodě a kolik za to

S možností cashbacku, výběru hotovosti u obchodníků, přišly české banky poprvé v roce 2006. Ani deset let ale nestačilo, aby si Češi tuto službu oblíbili. Stačí se podívat na statistiky Sdružení pro bankovní karty. Nejvíce se u nás cashback využíval v roce 2013 – konkrétně šlo o 593 179 transakcí za rok – od té doby ale počet i objem transakcí opět pomalu klesá. Například za loňský rok si cashback připsal 581 366 transakcí, objem vybraných peněz přitom dělal něco přes 663 milionů. Počet transakcí prostřednictvím bankomatů je naproti tomu o několik řádů vyšší. Konkrétně 177 milionů transakcí a zhruba 672 miliard vybraných korun.

Pozor!

Není cashback jako cashback

Cashback: jedno slovo, dvě naprosto odlišné služby. Krom cashbacku, o kterém je řeč dnes, jsme před časem psali o cashbacku na internetu – možnosti, jak získat zpět část peněz utracených v internetových obchodech.

Cashback: jak ušetřit za nákupy online

Důvodů, proč se u nás vybírání hotovosti u obchodníků příliš neuchytilo, je podle Romana Kotlána, výkonného ředitele Sdružení pro bankovní karty, hned několik. Kromě toho, že službu nijak výrazně nepromují samotné karetní společnosti, můžeme díky rozmachu bezkontaktních technologií pohodlně platit i menší částky kartou. „Spotřebitelé v mnoha případech volí přímou platbu i menších částek, které ještě nedávno hradili hotovostí,“ popisuje praxi Roman Kotlán. Konečně třetím důvodem je podle něj malý počet míst, kde se dá pomocí cashbacku vybrat.

Nakupte za tři stovky

S cashbackem skutečně nepochodíte všude. Hotovost můžete vybírat pouze v obchodech označených samolepkou s logem CashBack – aktuálně jich je kolem devíti tisíc. 

Tady vám dají peníze

Obchod, který vám při placení nákupu dokáže kromě účtenky vydat taky hotovost, poznáte podle nálepek:

V praxi jde například o větší obchodní řetězce jako Albert, COOP, Globus, Penny Market nebo třeba drogerii Teta či síť čerpacích stanic EuroOil. Konkrétní obchody můžete vyhledávat na webu bank, které cashback technologicky zajišťují:

Podmínkou vedle toho je, že v daném obchodě nakoupíte minimálně za tři stovky, vybrat si můžete maximálně patnáct stovek. O samotný výběr hotovosti pak musíte pokladní požádat ještě předtím, než nákup uhradíte.

Propojeno!

Vyzrajte na kreditku!

Jestli kreditku máte nebo o ní uvažujete, mrkněte na několik pravidel, která vám pomůžou ušetřit a možná i vydělat.

Jak přechytračit banku a vydělat na kreditní kartě

S debetní kartou zdarma, s kreditkou levněji

Možnost vybrat si debetní kartou z bankomatu zdarma – alespoň párkrát nebo při splnění určitých podmínek – dnes u běžných účtů nabízí téměř každá banka. Naproti tomu cashback je bez poplatků vždycky, proto může mít smysl v momentě, kdy počet bezplatných výběrů vyčerpáte, případně nesplníte předepsané podmínky.

O poznání zajímavější ale může být cashback pro držitele kreditních karet. Za bankomatový výběr hotovosti z kreditky si totiž většina bank účtuje pěkně tučné poplatky, obvykle v řádu desítek korun. Cashback prostřednictví kreditních karet naproti tomu často poskytují zdarma, nebo alespoň o dost levněji Zdarma si s kreditkou v obchodě vyberete peníze, i pokud jste si ji pořídili u některého z nebankovních poskytovatelů. Konkrétně bezplatný cashback nabízí Cetelem a Cofidis, naopak kreditky HomeCreditu cashback neumí. Stejně tak cashback neumožňují karty vydané společností Diners club ani JCB karty.

 

Cashback debetní karta

Cashback kreditní karta

Výběr z bankomatu banky kreditní kartou

Air Bank

zdarma

Česká spořitelna

zdarma

zdarma

50 Kč

ČSOB

zdarma

zdarma

50 Kč

Equa bank

zdarma

Era/Poštovní spořitelna

zdarma

zdarma

50 Kč

Fio banka

zdarma

-

-

Komerční banka

zdarma

zdarma

1 % z částky výběru, minimálně 30 Kč

mBank

zdarma

neumožňuje

1 % z částky výběru, minimálně 49 Kč

MONETA Money Bank

zdarma

zdarma/19 Kč/15 Kč*

zdarma/39 Kč/89 Kč

Oberbank

zdarma

0,25 % z částky výběru, minimálně 15 Kč

Raiffeisen bank

 zdarma

10 Kč

70 Kč + 1 % z vybírané částky

Sberbank

zdarma

zdarma

 

UniCredit Bank

zdarma

19 Kč

49 Kč + 1 % z vybírané částky

* v závislosti na typu kreditní karty

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+67
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velký přehled běžných účtů zdarma

11. 10. 2016 | Ondřej Tůma | 20 komentářů

Velký přehled běžných účtů zdarma

Před deseti nebo patnácti lety byste řekli: sci-fi. Dnes najdete běžný účet se základními službami zdarma u většiny bank. Je ovšem potřeba dávat pozor: za zadarmo musíte většinou bankám... celý článek

Bonusy na kreditkách: Na kterých kartách můžete vydělat?

26. 9. 2016 | Monika Veselíková | 25 komentářů

Bonusy na kreditkách: Na kterých kartách můžete vydělat?

Kdo umí hrát podle pravidel – především splácet dluh v bezúročném období, může na kreditní kartě vydělat nebo s ní přinejmenším ušetřit. Které kreditní karty nabízí slevy na nákupy... celý článek

Šéf MasterCard Miroslav Lukeš: Bankovky už brzy nebudou potřeba

20. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

Šéf MasterCard Miroslav Lukeš: Bankovky už brzy nebudou potřeba

„Každý z nás za sebou zanechává elektronickou stopu a množství těch údajů bude růst. Tak to zkrátka je a s tím už se nic neudělá,“ říká o světě bez hotových peněz generální ředitel... celý článek

Vybíráte kreditkou z bankomatu? Víme, kolik to stojí

29. 4. 2015 | Zdeněk Bubák, Helena Kadlecová | 9 komentářů

Vybíráte kreditkou z bankomatu? Víme, kolik to stojí

Včera jsme vám radili, jak šikovně šetřit používáním kreditní karty. Varovali jsme ale, že je to disciplína vhodná pouze pro jedince s pevnou disciplínou. Pro ty, kteří si dokážou hlídat... celý článek

Partners Financial Services