Cashback, způsob, jak ušetřit za nákupy online

Vyberete zboží v e-shopu, zaplatíte a obchodník vám pár procent z platby vrátí. Díky cashbackovým portálům nic nemožného. Jak cashback funguje, kdo ho nabízí a kolik na něm můžete vydělat?
Cashback, způsob, jak ušetřit za nákupy online

V roce 2014 jsme v internetových obchodech nakoupili zboží za 67 miliard, loni se obrat vyšplhal na 81 miliard. Na chuti Čechů utrácet online se tak kromě e-shopů snaží vydělat i další služby. Před časem jsme například psali o takzvaných odložených platbách.

Dnes ale bude řeč o dalším novém hráči na tuzemském e-commerce trhu – cashbackových portálech. Poradíme, jak konkrétně služby jako PlnáPeněženka.cz, Refundo.cz či VratnéPeníze.cz fungují, a především – jaké výhody uživatelům nabízejí.

Jazykový koutek

Není cashback jako cashback

Cashback – jeden výraz pro dvě různé věci. Krom cashbacku na internetu existuje ještě cashback, se kterým pochodíte pouze v kamenných prodejnách. Jde o výběr hotovosti přímo u obchodníků. Na pokladně, třeba v supermarketu, jednoduše zaplatíte nákup a požádáte pokladní o výběr hotovosti. Podmínkou je, že utratíte určitou sumu (většinou tři stovky) a určitý limit (nejčastěji 1500 korun) platí i pro částku, kterou vybíráte.

Za nákup část provize

Cashbackové portály fungují na principu provizního prodeje – internetovým obchodům jednoduše dohazují zákazníky. Za každého zákazníka, kterého do e-shopu přivedou a který utratí menší či větší částku, inkasují poskytovatelé cashbacku provizi, o kterou se pak se zákazníkem rozdělí. Pokud tedy chcete cashback využít, stačí udělat jediné – zaregistrovat se na některém z cashbackových portálů a před každým nákupem se z něj prokliknout do internetového obchodu. Podmínkou samozřejmě je, aby e-shop s konkrétním poskytovatelem cashbacku spolupracoval.

Z každého nákupu pak dostanete část peněz zpět. Obyčejně jde o pár procent z každé platby, většinou se ale počítají z částky bez DPH. Vaši část provize vám poskytovatel cashbacku jednoduše připíše na účet a následně – zpravidla po nastřádání určitého obnosu – vyplatí.

Většina cashbackových portálů spolupracuje se stovkami nejrůznějších online obchodů. Kromě e-shopů s elektronikou, módou či vybavením domácnosti narazíte i na pojišťovny, banky, poskytovatele půjček či cestovní kanceláře. Seznamy e-shopů se ale dost často překrývají a téměř stejná jsou i procenta z nákupu. Cashbackové portály proto bojují o uživatele především prostřednictvím nejrůznějších bonusů.

Bonusy: za registraci i doporučení

Nejčastějším bonusem, který cashbackové portály nabízejí, je bonus za registraci a doporučení stránek známým a kamarádům. Připsání bonusu za kamarády je ale samozřejmě podmíněné aktivitou doporučeného uživatele – kromě registrace musí například ve spolupracujících obchodech utratit patřičnou částku, případně nasbírat minimální cashback.

Propojeno!

Procenta pro neziskovky

Kdo nechce peníze zpět pro sebe, může dát procenta z nákupu na dobrou věc. Nebo třeba na fotbal ve své vsi. Stejně jako jinde přitom neplatí nic navíc.

GIVT: Nakupujte pro dobrou věc

Někde pak můžete získat bonus také za nainstalování speciální aplikace do svého prohlížeče. Lištička nebo Připomínáček slouží jako upozornění, že se nacházíte na spolupracujícím e-shopu a můžete získat zpět část peněz, které se chystáte utratit.

Odměny můžou propadnout

Samotná výplata získaných odměn pak probíhá bankovním převodem na vámi zvolený účet. Téměř u všech poskytovatelů ale narazíte na limit pro výplatu, většinou v řádu stokorun. Podobné podmínky platí i pro výplatu získaných bonusů – ty vám poskytovatelé cashbacku vyplatí až v momentě, kdy díky nákupům nastřádáte určitý obnos.

Pokud cashback využijete, dejte si pozor také na expiraci odměn. Jestliže jste totiž delší dobu neaktivní, mohlo by se stát, že získaná procenta z nákupů a stejně tak bonusy propadnou. Pravidla pro expiraci jednotlivých poskytovatelů najdete v našem srovnání cashbackových portálů.

Alvarado.cz
Tipli
PlnáPeněženka.cz

V nabídce portálu Alvarado.cz najdete e-shopy jako ZOOT, Kasa.cz, AliExpress nebo třeba Českou pojišťovnu.

  • Bonus za registraci: 50 Kč
  • Bonus za doporučení: 100 Kč, podmínkou připsání bonusu je registrace a nákupní aktivita nového uživatele – alespoň 2500 Kč během tří měsíců.
  • Minimální výplata: 200 Kč, do výplatního minima lze započítat i nasbírané bonusy.
  • Počet obchodů: 539
  • Expirace odměn a bonusů: Bonus za registraci propadne, jestliže do tří měsíců od založení účtu neuskutečníte žádný nákup. Nasbírané odměny pak expirují za dvanáct měsíců od posledního nákupu.
  • Příklady vratek: ZOOT – 3,5 % zpět, Kasa.cz – 0,5–3,5 %, Aliexpress – 3,5 % zpět
Refundo.cz
VratnéPeníze.cz
Ziskejte.cz

Refundo.cz působí v Česku i na Slovensku – účet je sdílený, takže je možné nakupovat a získat cashback z nákupů doma i na Slovensku. Službu Refundo.cz aktivně využívá zhruba 19 procent uživatelů z celkových 80 tisíc registrovaných. Vybírat můžou z víc než 450 obchodů. Kromě bonusů nabízí Refundo.cz také Věrnostní program.

  • Bonus za registraci: 50 Kč
  • Bonus za doporučení: 5 Kč za každého doporučeného uživatele, který se registruje. Navíc stovka, pokud doporučený uživatel během tří měsíců nakoupí alespoň za tisíc korun.
  • Další bonusy: 10 Kč instalace Refundo aplikace do prohlížeče.
  • Věrnostní program: Za různé aktivity přičítá Refundo.cz věrnostní body, například za přihlášení do účtu či za sdílení odkazu, který přivede nové návštěvníky. Body pak můžete vyměnit za peníze.
  • Minimální výplata: 25 Kč nebo 100 Kč pro připsání všech získaných bonusů.
  • Počet obchodů: 464
  • Expirace: Bonus za registraci propadá, respektive vám ho Refundo.cz nepřipíše, pokud do tří měsíců od registrace nenakoupíte. Odměny za nákupy a další připsané bonusy pak neexpirují.
  • Příklady vratek: Mall.cz – 0,25–4 %, Kasa.cz – 0,5–4 %, AliExpress – 4 % zpět

Chci stovku zdarma

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chameleoni. Klamou názvem, aby na vás vydělali

12. 10. 2016 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Chameleoni. Klamou názvem, aby na vás vydělali

Nejsou, za koho se vydávají. Používají zavádějící jména a mimikry. Vydávají se za důvěryhodné instituce, aby se na vás obohatili. Dřív než kývnete a upíšete se, ujistěte se, že víte,... celý článek

Dobírka: Kolik stojí a co dělat, když nedostanete, co jste objednali

15. 8. 2016 | Monika Veselíková | 15 komentářů

Dobírka: Kolik stojí a co dělat, když nedostanete, co jste objednali

Za zboží objednané na internetu můžete zaplatit několika způsoby. Od klasického bankovního převodu až po nejrůznější elektronické peněženky. Velká část zákazníků je ale z nejrůznějších... celý článek

Slevový král: Snažíme se pochopit nakupování

18. 6. 2016 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 4 komentáře

Slevový král: Snažíme se pochopit nakupování

Spousta lidí už dnes nechce vybírat, říká Petr Kováčik, zakladatel agregátoru slev Skrz.cz. Chtějí nakoupit a rozhodují se na základě momentálního impulzu.

Web je temné místo plné nástrah. Pojistíte se proti nim?

28. 1. 2016 | Zbyněk Kuběj | 3 komentáře

Web je temné místo plné nástrah. Pojistíte se proti nim?

Kdo chvíli stál, již stojí opodál, praví klasik. I v jádru konzervativní instituce, jakými jsou pojišťovny, se čas od času snaží ukázat, že kráčejí s dobou. ČSOB Pojišťovna například... celý článek

GIVT: Nakupujte pro dobrou věc

11. 4. 2015 | Monika Veselíková, Martin Vlnas | 1 komentář

GIVT: Nakupujte pro dobrou věc

„Chceme, aby lidé při nakupování na internetu nemysleli jen na sebe. Náš start-up pomáhá financovat neziskové organizace, malé sportovní kluby nebo třeba divadelní soubory, které by... celý článek

Partners Financial Services