Formulář a kalkulačka daně z příjmů. Na přiznání je jen týden!

Petra Dlouhá | rubrika: Jak na to | 24. 3. 2014 | 2 komentáře
Na podání daňového přiznání – nevyužíváte-li daňového poradce – zbývá osm dní. Na Peníze.cz si můžete stáhnout daňový formulář i vypočíst výši daně. Nezapomeňte, že od loňska se leccos změnilo. Kdo loni vydělával hodně (i v zaměstnání) musí podat přiznání a zaplatit solidární daň. A kdo se nepřizná nebo nezaplatí… i o tom víc na příštích řádcích.
Formulář a kalkulačka daně z příjmů. Na přiznání je jen týden!

Jako každoročně jsme se vám snažili i letos všechno usnadnit. Už před pár týdny Peníze.cz přinesly seriál věnovaný dani z příjmů fyzických osob a jejímu přiznávání v roce 2014:

Najdete v něm přehled všech důležitých pravidel i odpovědi na základní otázky, které si v souvislosti s daní příjmů nejspíš kladete. Kdyby to nestačilo, můžete se obrátit na odborníky z naší daňové poradny.

Dnes, když už poslední termín pro podání přiznání klepe na dveře, si ještě jednou zopakujeme, co je letos při přiznávání daně z příjmů jinak, než jsme byli ještě loni zvyklí. Připomeneme důležité termíny, i co vám hrozí, když se s odevzdáním daňového přiznání nebo platbou daně opozdíte. 

Dokdy daňové přiznání podat

Daňové přiznání za loňský rok (tedy za zdaňovací období 2013) musíte podat do prvního dubna. Jestli využíváte služeb daňového poradce, lhůta se vám prodlužuje do prvního července. Do prvního dubna to ovšem musíte svému finančnímu úřadu sdělit a doložit. Platí přitom, že za den podání se považuje den, kdy jste daňové přiznání odevzdali na finančním úřadě, na poště nebo ho odeslali prostřednictvím datové schránky či daňového portálu.

Pokud se trochu opozdíte, berní úředníci přimhouří oči. Během pěti pracovních dní po termínu ještě můžete daňové přiznání podat, aniž byste se museli bát pokuty. Penále vám začne nabíhat až od šestého pracovního dne – čili od 9. dubna.  Dělá 0,05 % z výše daně za každý den prodlení. Tady už se ale počítá opravdu doručení na finančák, na poštovní razítka se nehraje.

Maximálně se může pokuta vyšplhat na pět procent daně a zároveň tři sta tisíc korun. Pokutu nižší než dvě stě korun vám finanční úřad odpustí.

Dokdy daň z příjmů zaplatit

Pro platbu daně platí stejné termíny jako pro podání daňového přiznání. Zaplatit ji musíte do prvního dubna, případně do prvního července – když využíváte služeb daňového poradce. V tento den už od vás finanční úřad musí peníze mít – nezáleží tedy na termínu odeslání (pokud využíváte poštovní poukázku nebo bankovní převod), ale na termínu doručení peněz finančnímu úřadu.

Když se s placením daně opozdíte jen o pár dní, projde vám to bez pokuty. Pravidla jsou ovšem trošku jiná než u podání daňového přiznání. Penále za pozdě zaplacenou daň začíná naskakovat od pátého pracovního dne po termínu splatnosti daně – což letos znamená od 8. dubna. Jestli chcete vyváznout bez pokuty, nejpozději 7. dubna od vás musí finanční úřad peníze dostat. Za každý den prodlení nabíhá penále. Úrok z prodlení je nyní 14,05 procenta z výše daně za rok. (Penále je tvořeno aktuálně platnou repo sazbou České národní banky navýšenou o 14 procent, roční sazba se rozpočítá na dny.)

Opět platí, že když pokuta nedosáhne alespoň dvou set korun, finanční úřad vám ji odpustí.

Daňový kalendář 2014

Daňový kalendář pro rok 2014 přináší přehled termínů podstatných pro včasné placení daní a pojistného. 

Obsahuje daňové povinnosti jak pro fyzické osoby, tak pro firmy a OSVČ.

Daňový kalendář 2014

Co je oproti loňsku jinak

Ve stručnosti si ještě připomeneme, jaká pravidla se oproti loňsku změnila a co by vás tudíž letos při vyplňování daňového přiznání a placení daně z příjmů za zdaňovací období 2013 mohlo překvapit.

  • Nově také solidární daň pro bohaté

Lidí, kteří musí podat přiznání k dani z příjmů, oproti loňsku přibyly desetitisíce. Může za to nová daňová povinnost pro bohaté. Každý, kdo měl loni byť v jediném měsíci (třebas kvůli jednorázové odměně) mzdu vyšší než čtyřnásobek průměrné měsíční mzdy – tedy než 103 536 korun – musí z příjmů převyšující tuto hranici zaplatit sedmiprocentní „solidární daň“; a navrch sám (nebo s poradcem) podat daňové přiznání. Nemůže tedy spoléhat, že za něj vše vyřídí účtárna zaměstnavatele, jak byl dřív zvyklý.

Anketa

Máte přiznáno?

  • Slevu na dítě a na manželku už zároveň s paušálem neuplatníte

Pokud v daňovém přiznání uplatňujete výdaje prostřednictvím výdajových paušálů, nemůžete už zároveň uplatnit slevu na dítě a slevu na manželku či manžela.

Další novinkou v oblasti paušálů je, že u činností, na které se uplatňují výdajové paušály ve výši třiceti a čtyřiceti procent, je nově možné paušály využívat, jen pokud roční příjmy podnikatele nepřesáhly dva miliony korun.

V případě, že u vás dochází k souběhu příjmů z více druhů činností a výdajové paušály využíváte jen u některých z nich, zůstává vám nárok na daňové úlevy zachován jen za předpokladu, že součet základů daně s využitím paušálu je nižší nebo rovný polovině vašeho celkového základu daně.

  • Důchodci bez slevy na poplatníka

Lidé, kteří k prvnímu lednu 2013 pobírali starobní důchod, už v letošním daňovém přiznání, na rozdíl o ostatních nemůžou uplatnit základní daňovou slevu na poplatníka, která dělá 24 840 korun. „Vděčí“ za to úsporným opatřením z dílny Nečasovy vlády. Nové pravidlo se přitom vztahuje na důchodce se všemi druhy zdanitelných příjmů – od příjmů z pronájmů, přes brigády až po příjmy z živností.

Sobotkova vláda však plánuje do budoucna důchodcům nárok na slevu znovu obnovit.

A kolik na dani z příjmu za loňský rok zaplatíte? Vypočte vám to naše kalkulačka.

Daňová kalkulačka 2014 – výpočet daně z příjmů za rok 2013

Dílčí základy daně
Nezdanitelné části základu daně
Slevy na dani

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přiznání k dani z příjmů 2014: Odpočty a slevy. Jak si snížit daně?

19. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Přiznání k dani z příjmů 2014: Odpočty a slevy. Jak si snížit daně?

Třetí díl seriálu o dani z příjmů fyzických osob a jejím přiznávání v roce 2014 je tu. Dnes se zaměříme na to, jak si můžete daň snížit a co všechno si z ní můžete odečíst. Jako bonus... celý článek

Přiznání k dani z příjmu 2014. Paušály, nebo daňová evidence?

17. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 12 komentářů

Přiznání k dani z příjmu 2014. Paušály, nebo daňová evidence?

V prvním díle seriálu o dani z příjmů fyzických osob pro rok 2013 jsme si vyložili, kdo letos musí daňové přiznání podávat a kdo je této povinnosti ušetřen. Dnes se zaměříme (především)... celý článek

Přiznání k dani z příjmů. Kdo ho musí v roce 2014 podat

10. 2. 2014 | Petra Dlouhá | 10 komentářů

Přiznání k dani z příjmů. Kdo ho musí v roce 2014 podat

Březen, měsíc růžového formuláře, se blíží. I letos vás úskalími daně z příjmů fyzických osob a jejího přiznávání provedeme, shrneme důležitá pravidla a upozorníme, co se od loňska... celý článek

Daně 2014: dědická se ruší, darovací podraží, z převodu nemovitostí se zjednoduší

17. 12. 2013 | Petra Dlouhá | 45 komentářů

Daně 2014: dědická se ruší, darovací podraží, z převodu nemovitostí se zjednoduší

Nově zvolení poslanci posvětili balíček daňových změn. Účinný bude od ledna. Dědická daň se úplně ruší. Daň darovací a daň z převodu nemovitosti dostanou nový kabát i pravidla. Na první... celý článek

Práce, brigáda a podnikání při studiu. Jaká jsou pravidla?

17. 10. 2013 | Petra Dlouhá | 4 komentáře

Práce, brigáda a podnikání při studiu. Jaká jsou pravidla?

Peníze.cz přinášejí další díl seriálu o pravidlech přivýdělku. Tentokrát pro studenty. Chcete si při studiu přivydělat, nechat se zaměstnat nebo se vrhnout do podnikání? Vše důležité... celý článek

Partners Financial Services