Paušální daň letos využije 100 tisíc podnikatelů

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 16. 1. 2023
Paušální daň letos využije 100 tisíc podnikatelů

Zdroj: Shutterstock

Finanční správa přijala zatím 31 500 nových oznámení o vstupu do paušálního režimu daně z příjmů na rok 2023. Společně s podnikateli, kteří se přihlásili už v předchozích letech a v systému zůstávají, tak bude paušální odvod platit okolo 100 tisíc lidí.

Informovalo o tom ministerstvo financí. Jde o čísla evidovaná finanční správou k 13. lednu. Další stovky přihlášek stále mohou na finanční úřady dorazit poštou, dodává ministerstvo. Zájemci se mohli přihlásit – nebo odhlásit – nejpozději 10. ledna.

Počet nově přihlášených podnikatelů splnil očekávání ministra financí Zbyňka Stanjury. Ten loni na jaře, když prosazoval zdvojnásobení limitu povinné registrace k DPH a tím pádem i stropu pro využití paušální daně, věřil, že k paušální dani se letos nově přihlásí až 30 tisíc lidí.

„Podmínky pro zapojení se do paušálního režimu díky novele splní až 60 tisíc OSVČ navíc, přičemž pro zhruba polovinu z nich může být využití paušálního režimu výhodné a mohou tak reálně učinit,“ řekl Stanjura loni na jaře. Dopad rozšíření paušální daně na veřejné rozpočty tehdy odhadl na minus 600 milionů korun ročně.

„Některým žadatelům o paušální režim byla žádost zamítnuta hned při vstupu z důvodu nesplnění podmínek, jiní ukončili svou živnost nebo se rozhodli pro tento rok v paušální dani nepokračovat,“ dodává finanční správa.

Vstup do takzvaného paušálního režimu je dobrovolný. Kdo chce dál využívat dosavadní způsoby, především výdajové paušály (procento z příjmů podle druhu podnikání) nebo skutečné výdaje (daňovou evidenci), může u nich zůstat a nic nehlásí. 

K paušální dani z příjmů za rok 2023 se může přihlásit podnikatel, jehož roční příjmy nepřesáhnou dva miliony korun. Strop je tedy dvojnásobný oproti dřívějšku, souvisí to se zvýšením limitu pro povinnou registraci k DPH.

Paušální daň umožňuje platit měsíčně jedinou částku zahrnující daň z příjmů, sociální i zdravotní pojištění. Měsíční paušál už ale nebude pro všechny stejný. Dosavadní systém zůstává jen pro příjmy do jednoho milionu: v roce 2023 zahrnuje daň 100 Kč, minimální výši zdravotního pojištění (2722 Kč) a minimální výši důchodového pojištění navýšenou o 15 procent (3386 Kč), celkově to tedy bude dělat 6208 Kč měsíčně Pro podnikatele s vyššími příjmy – od jednoho do dvou milionů ročně – vstoupí do hry další dvě pásma paušální daně. 

Měsíční výše paušální daně za rok 2023

 Celková paušální platbaDaň z příjmůPojistné na důch. poj.Pojistné na zdrav. poj.
I. pásmo

6 208 Kč

100 Kč

3 386 Kč

2 722 Kč
II. pásmo16 000 Kč4 963 Kč7 446 Kč3 591 Kč
III. pásmo26 000 Kč9 320 Kč11 388 Kč5 292 Kč

 

Roční výše paušální daně od roku 2023

 Celková paušální platbaDaň z příjmůPojistné na důch. poj.Pojistné na zdrav. poj.
I. pásmo

74 496 Kč

1 200 Kč

40 632 Kč

32 664 Kč

II. pásmo192 000 Kč59 556 Kč89 352 Kč43 092 Kč
III. pásmo312 000 Kč111 840 Kč136 656 Kč63 504 Kč
Zdroj: ministerstvo financí, Peníze.cz

Přechod na paušální daň může podnikatelům přinést několik výhod. Především se jim zjednoduší administrativa, protože v jediném odvodu (místo tří různých) zaplatí vždycky jenom pevně danou částku a navíc nebudou muset podávat daňové přiznání ani přehledy pro správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. S paušální daní také mají jistotu, že nebudou doplácet ani daň, ani pojistné. Musí si ale dál hlídat své příjmy. Pravděpodobnost, že paušál bude výhodný, obecně roste s vyšším příjmem, nižšími náklady a menším počtem využívaných daňových slev. Připočítat se dá i uspořený čas nebo případné náklady na účetního, které s paušální daní odpadnou.

Na druhou stranu: Využitím paušální daně podnikatel přijde o všechny odpočty (třeba za úroky z hypotéky nebo za zaplacené spoření na důchod) a daňové slevy, které by si jinak mohl uplatnit v daňovém přiznání. Složitější to podnikatelé s paušální daní mohou mít, když chtějí úvěr. K tomu banky vyžadují nejčastěji daňové přiznání – jenže kdo využívá paušální daň, ten už ho mít nebude. Příjmy se tak budou dokládat alternativními způsoby, které mohou být méně výhodné. 

„Na nové úpravě vydělají zejména bezdětné OSVČ s 60% výdajovým paušálem a s příjmy těsně pod 1,5 milionu korun, které budou platit paušál v prvním pásmu a vstupem do paušálního režimu ušetří přes 100 tisíc korun. Také například bezdětné OSVČ s 40% výdajovým paušálem a příjmy těsně pod dva miliony korun na paušální dani významně ušetří,“ vysvětluje Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars. Naopak paušální daň není výhodná pro OSVČ s nižšími zisky uplatňující daňové zvýhodnění na děti, které na dani z příjmu nic neplatí a ještě dostávají daňový bonus. 

Paušální daň dosud nemohl využít podnikatel, který má ještě další zdanitelné příjmy ze zaměstnání, z kapitálového majetku, z nájmu a podobně nad 15 tisíc korun za rok. Od roku 2023 se tento limit zvyšuje na 50 tisíc, připomíná ministerstvo financí.

Psali jsme víc:

Kalkulačka: vyplatí se paušální daň?

Nezdanitelné části základu daně

Slevy na dani

Další kalkulačky

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+9
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

26. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nedoplatek? Pozor na podvodné SMS z finančního úřadu

Nová vlna falešných SMS se snaží vylákat z lidí jejich přihlašovací údaje k bankovní identitě. Před novou smishingovou kampaní varují odborníci z antivirového programu Avast.

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

22. 4. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Práce na dohodu. Jaká pravidla letos platí a proč je výhodná

Jaké podmínky platí pro dohodu o provedení práce (DPP) a dohodu o pracovní činnosti (DPČ)? Co se změnilo a co se brzy měnit bude? Tady je přehled.

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

1. 4. 2024 | Petr Kučera

Do kdy podat daňové přiznání a zaplatit. Přehled termínů

Jaké jsou termíny pro daňové přiznání, přehledy pojištění OVSČ a oznámení osvobozených příjmů? Máme podrobnosti.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Partners Financial Services