Centrální depozitář: Změny nahrávají investorům do fondů, dědicům se líbit nebudou

František Mašek | rubrika: Co se děje | 7. 7. 2010 | 4 komentáře
Centrální depozitář: Změny nahrávají investorům do fondů, dědicům se líbit nebudou
Vznik Centrálního depozitáře cenných papírů, který nahradil Středisko cenných papírů, zvýhodní investice do podílových fondů. Kdo obchoduje s cennými papíry přímo, bude za správu účtu platit.

Za držení cenných papírů se bude platit. Může se to týkat i těch, kdo s nimi nechtějí obchodovat a cenné papíryzdědili, nebo je na ně někdo převedl. Souvisí to se zánikem Střediska cenných papírů(SCP), jehož aktivity od 7. července přebírá Centrální depozitář cenných papírů (CD). Zatímco do SCP měl přímý přístup i drobný investor, do depozitáře, který eviduje a vypořádává transakce s cennými papíry, bude přístup jen přes 21 obchodníků s cennými papíry.

Kdo má peníze ve fondech velkých správců, může být v klidu. Domácí i zahraniční investiční společnosti, působící v ČR, mají vedeny podílové listy fondů v samostatné evidenci, případně na účtech bank, k nimž tito správci patří. Nebo jsou evidovány v zahraničí, mimo Centrální depozitář. Pro investory do těchto fondů se tedy nic nemění.

Někteří správci fondů jako Akro IS, ale nemají evidovány podílové listy ve zvláštní evidenci a nejsou členem depozitáře. A informovali proto investory, že musí od 7. července před nákupem fondů požádat některého člena depozitáře, aby jim v CD otevřel majetkový účet. „Depozitář za tuto službu členům nic neúčtuje. Je čistě v jejich režii, zda budou něco účtovat investorům za vedení účtů s podílovými listy fondů, “ uvedla Marie Mühlhoferové z oddělení externí komunikace pražské burzy, jíž depozitář patří. Jak to přesně bude, tedy zda budou podílníci fondů Akra platit členům depozitáře něco navíc, pracovníci Akra serveru peníze.cz neodpověděli.

Přímé obchody s akciemia jinými cennými papírypůjdou dál přes obchodníky s cennými papíry. Klient by měl ve vlastním zájmu preferovat členy depozitáře, aby se mu obchod či jiné služby, zprostředkované přes více subjektů, neprodražily.

Atlantik Finanční trhy, Česká spořitelna, Patria Finance (Direct) a Fio, tedy firmy, které zprostředkovávají individuálním investorům nejvíce obchodů s cennými papíry, ceny za tyto transakce po vzniku Centrálního depozitáře nemění. Stejné je to v RM-Systému, české burze, která patří finanční skupině Fio. Za vedení účtů s cennými papíry kvůli vzniku depozitáře ale nově poplatky vybírat budou.

Dosud poplatky platili investoři, kteří měli cenné papíry v nominální hodnotě 2,25 milionu korun. Roční částka za držení cenných papírů závisí na velikosti spravovaného majetku. U většiny investorů asi bude činit několik set korun. Atlantik Finanční trhy, Fio i Patria Direct chtějí poplatky, které zaplatí depozitáři, přenést na klienty, jimž spravují účty. Stejně tak RM-Systém. Fio přitom podle Venduly Žaloudíkové z oddělení externí komunikace zvažuje zřízení hromadné evidence cenných papírů, což by tuto službu zlevnilo.

Česká spořitelna zatím podle Kláry Pačesové z tiskového centra ČS pracuje na vyčíslení nákladů. Ceník za transakce spojené se službami Centrálního depozitáře má být znám v červenci či srpnu.

„Částka za správu majetku se u jednotlivých typů cenných papírů liší,“ upozorňuje Martin Kodýtek z firmy Patria Direct. U českých akcií kotovaných na burzeči v RM-Systému, nebo u zahraničních cenných papírůse nově počítá z jejich tržní hodnoty.

I když chtějí obchodníci s cennými papíry klientům jen přeúčtovat poplatky za správu majetku, kterou platí Centrálnímu depozitáři, z jejich porovnání vyplývají určité rozdíly (viz tabulka).

Přístup do Centrálního depozitáře jen přes jeho členy, může přinést problémy u cenných papírů z dob kuponové privatizace. SCP koncem minulého roku Čechům registrovala 1 663 580 aktivních účtů majitelů cenných papírů. Z toho lze odvodit, že „kuponových akcií“ je stále velký počet.

Pasivní drobný investor si může nechat cenné papíry na nezařazeném účtu. Pak za držení cenných papírů nikomu nic neplatí a má nárok na dividendu, když ji firma vyplácí. Pokud se zvýší nebo sníží nominální hodnota akcií, nebo je emise zrušena, je o tom informován.

Když ale změní bydliště či příjmení, zdědí cenné papíry nebo je na něj někdo převede, musí tuto změnu uskutečnit přes obchodníka. Jakmile tak učiní, třeba i zadarmo, má registrovány cenné papíry u obchodníka, který změnu provedl a musí platit poplatek za jejich správu.

Banky, které za některé akciové společnosti vyplácejí akcionářům dividendy, se zpravidla řídí podle rodného čísla. Teoreticky je tak možné změnu osobních dat nehlásit a dál mít akcie na nezařazeném účtu. Hůře na tom může být dědic cenných papírů. Aby se k nim dostal, musí oslovit člena depozitáře, na jehož účtu v CD budou posléze jeho cenné papíry vedeny. Když půjde o neobchodované akcie, které nelze prodat (za akcie firem v konkurzu nebo likvidaci se nic neplatí), může donekonečna platit za jejich držení, a to víc, než za akcie, s nimiž se běžně obchoduje. Odmítnout kvůli cenným papírům celé dědictví je přitom problematické.

Obchodníci přesto věří, že poplatky za držení akcií zájem o obchody s cennými papíry nesníží. „Není to moc peněz a trhy skýtají (i v dobách, kdy se jim nedaří) zajímavé výnosy,“ uvedl Robert Havlena z Atlantiku Finanční trhy. Poplatek za držení cenných papírů, jakkoliv odůvodněný, ovšem hraje ve prospěch investic prostřednictvím podílových fondů

Porovnání poplatků za správu (držení) cenných papírů a za některé další služby

SpolečnostAtlantik FTČeská spořitelnaFio 1) Patria Direct
Kotované CP tržní hodnota 50 tisíc koruncca 60 korun/roknení zatím stanoveno72 korun/rok40 korun/rok
Kotované CP, tržní hodnota 100 tisíc korun cca 120 korun/roknení zatím stanoveno121 korun/rok80 korun/rok
Kotované CP, tržní hodnota 200 tisíc koruncca 240 korun/roknení zatím stanoveno204 korun/rok160 korun/rok
Nekotované CP nominální hodnota 50 tisíc koruncca 144 korun/roknení zatím stanoveno171 korun/rok80 korun/rok
Nekotované CP, nominální hodnota 100 tisíc koruncca 287 korun/roknení zatím stanoveno287 korun/rok160 korun/rok
Nekotované CP, nominální hodnota 200 tisíc korun cca 574 korun/roknení zatím stanoveno482 korun/rok320 korun/rok
Kotované zahr. CP v CDCP v tržní hodnotě 50 tisíc korunneuvedenonení zatím stanoveno15 korun/rok 2)30 korun/rok
Kotované zahr. CP v CDCP v tržní hodnotě 100 tisíc korunneuvedenonení zatím stanoveno30 korun/rok 2)60 korun/rok
Kotované zahr. CP v CDCP v tržní hodnotě 200 tisíc korunneuvedenonení zatím stanoveno60 korun/rok 2)120 korun/rok
Cenné papíry na tzv. nezařazeném účtu0 3) 0 3)0 3)0 3)
Poplatek za převedení CP z nezařazeného účtu na burzu či RM-Systém, českou burzu0000
Změna osobních dat u účtu investora0není zatím stanoveno0není zatím stanoveno
Poplatek za přechod práv spojených s cenným papírem při změně investora v případě dědictví 0 4)není zatím stanoveno80 5)není zatím stanoveno
Poznámky: 1) Platí i pro RM-Systém, českou burzu cenných papírů, 2) u kotovaných akcií, zahraničních emisí, které jsou uloženy v samostatné evidenci RM-Systému se neplatí nic 3) jde o poplatky Centrálního depozitáře, v němž jsou uloženy tyto cenné papíry, 4) Pokud jsou s transakcí spojeny poplatky třetí straně Atlantik FT je investorovi přeúčtuje
Pramen: Atlantik FT, Česká spořitelna, Fio, Patria Direct

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Středisko cenných papírů končí. Drobní investoři se o své akcie bát nemusí.

17. 6. 2010 | František Mašek | 4 komentáře

Středisko cenných papírů končí. Drobní investoři se o své akcie bát nemusí.

Přepážky Střediska cenných papírů 26. června zaniknou, veškeré transakce s cennými papíry půjdou od 7. července přes Centrální depozitář a jeho členy. Vzhledem ke konkurenci by se drobných... celý článek

Jak při obchodování s akciemi neskončit už druhý den

16. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Jak při obchodování s akciemi neskončit už druhý den

Money management je nejdůležitější věc na investování. Stanovuje hranice rizika a velikosti jednotlivých investičních pozic, na základě toho, jak velkou část portfolia jste ochotni... celý článek

Naučte se používat grafy při obchodování s akciemi

9. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Naučte se používat grafy při obchodování s akciemi

Jako obchodníci s akciemi nebo CFD strávíte pravděpodobně většinu času analýzou grafů. A protože grafy hrají při investičních rozhodnutích tak důležitou úlohu, je na místě se s nimi... celý článek

Pravidelná investice může snáz odolat propadu trhů

11. 6. 2008 | Petr Syrový | 9 komentářů

Pravidelná investice může snáz odolat propadu trhů

Pro spoření na stáří se často doporučuje pravidelné investování. Má totiž na rozdíl od jednorázové investice řadu výhod. Třeba se umí lépe poprat s nenadálými propady trhů. Musí se... celý článek

Partners Financial Services