Naučte se používat grafy při obchodování s akciemi

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 9. 6. 2010
Naučte se používat grafy při obchodování s akciemi
Jako obchodníci s akciemi nebo CFD strávíte pravděpodobně většinu času analýzou grafů. A protože grafy hrají při investičních rozhodnutích tak důležitou úlohu, je na místě se s nimi dobře seznámit.

Při obchodování se setkáte s několika typy grafů. Každý se dá využít trochu jinak. Abyste je dokázali efektivně používat, představíme si následující koncepty:

  • základní graf
  • časové rámce
  • typy grafů

Základní graf

Burzovní graf sestává ze dvou os - osy X (horizontální osa) a osy Y (vertikální osa).

Osa X běží vodorovně podél spodní části grafu a znázorňuje časový okamžik každé události na grafu. Nejnovější události jsou zaznamenané na pravé části grafu, nejstarší události jsou v levé část.

Osa Y je vedena svisle podél pravé části grafu a představuje měřítko pro cenové změny na grafu. Nižší ceny jsou na ose v dolní části, vyšší ceny jsou pak v části horní.

Pokud obě osy spojíte, uvidíte, za jakou cenu se akcie obchodovala a jaké bylo tehdy přesné datum. Například index S&P 500se 14. března 2007 obchodoval na úrovni 1 376,5 bodu.

Časové rámce

Grafy Saxo Forex vám umožňují analyzovat cenové pohyby akcií a CFD na základě minutového srovnání až po srovnání na měsíční bázi. Můžete si vybrat časový rámec, který vám nejvíce vyhovuje.

Pokud jste krátkodobý obchodník, budete pravděpodobně používat krátké časové rámce. V případě, že držíte akcie nebo CFD po delší období, budete při analýzách používat delší rámce. Například obchodník, který realizuje velmi rychlé obchody, na kterých bere zisky v řádech 10 až 20 centů, zkoumá grafy v rozmezí 1 až 5 minut. Obchodník, který drží akcii delší dobu, aby dokázal profitovat z většího nárůstu ceny, používá hodinové nebo denní grafy.

Někteří obchodníci dokonce používají několik časových rámců současně, aby zjistili, jak graf akcie nebo CFD vypadá z různých úhlů pohledu.

Typy grafů

Technická analýza představuje vizuální, skoro umělecké dovednosti, které se obchodníci musí naučit. Různí obchodníci používají různý typy grafů. Někteří obchodníci mají pocit, že úrovně supportů a rezistencí lépe poznají na čárových grafech, některým se lépe pracuje s čárkovými nebo svíčkovými grafy.

Technická analýza rozeznává tři základní typy grafů:

  • čárový graf (line chart),
  • čárkový graf (bar chart),
  • svíčkové grafy (candlestick chart).

Čárové grafy (line charts)

Je to základní typ grafu. V technické analýzese tyto grafy používají pro stanovení úrovní supportů a rezistencí. Čárové grafy znázorňují pouze základní informace, a tak není znám jiný způsob jejich využití v technické analýze.

Čárový graf vytvoříte tak, že znázorníte pro dané časové rámce závěrečné ceny a ty na grafu čárou propojíte.

Čárový graf akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz

Čárkové grafy (bar charts)

Poskytují více informací, než čárové grafy. Obchodníci používají čárkové grafy k tomu, aby zjistili, jak se vyvíjela cena během obchodní doby. Zatímco čárové grafy zaznamenávají pouze závěrečnou cenu, na čárkových grafech je znázorněna cena otevírací (open), zavírací (close) a maximální (high) a minimální (low) cena dosažená během daného časového rámce.

Čárkový grafje tvořen sérií jednotlivých čárek (barů) v grafu. Každá čárka představuje jeden časový rámec. Jednotlivé čárky jsou minima a maxima spojená úsečkou. Vodorovný výběžek vlevo označuje otevírací cenu a vodorovný výběžek vlevo zavírací cenu.

Čárkový graf akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz


Když víte, na jaké ceně se akcie nebo CFD začala obchodovat a kde danou periodu zakončila, je snazší identifikovat trendy. Pokud je zavírací cena výše než otevírací, víte, že obchodníci měli ohledně ceny po celou obchodní dobu rostoucí, tedy býčí očekávání. Pokud cena zavřela níže, než otevřela, víte, že po celou dobu převládala medvědí nálada, tedy očekávání poklesu.

Svíčkové grafy

Obsahují stejnou sadu informací, jako čárkové grafy. Formát zobrazení se mírně liší. Obchodníci tento typ grafů používají proto, že v něm snadněji identifikují různé obrazce. Tato forma japonských svíček ( typy japonských svíček) se vyvinula v technické analýzeprávě díky snadnosti použití.

Svíčkový graf je tvořen sérií svíček rozmístěných v grafu. Každá svíčka představuje jednu obchodní periodu, jeden časový rámec. Svíčka se konstruuje tak, že dosažené low a high se spojí úsečkou. Ta se nazývá knot svíčky. Pak vodorovně přes knot nakreslíte čárky v místech, kde je otevírací a zavírací cena a prostor mezi nimi vyplníte. Tak vznikne tělo svíčky.

Svíčkový graf akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz


Pohled na to, kde cena otevřela a zavřela během daného časového rámce vám pomůže lépe identifikovat trendy. Pokud je zavírací cena výše než otevírací, víte, že obchodníci měli ohledně ceny po celou obchodní dobu rostoucí, tedy býčí očekávání. Pokud cena zavřela níže, než otevřela, víte, že po celou dobu převládala medvědí nálada, tedy očekávání poklesu.

Připraveno ve spolupráci se Saxo Bank.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Technická analýza: Obálky a pásy pomůžou posoudit cenu akcie

27. 7. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Obálky a pásy pomůžou posoudit cenu akcie

I cena akcií či jiných investičních nástrojů má své mantinely. Pokud je prorazí, musí investor zpozornět, protože se může jednat o signál, že se na trhu něco děje. Dobrým pomocníkem... celý článek

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

10. 7. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Jak používat klouzavé průměry nejen v akciových grafech

Kromě grafické metody nabízí technická analýza odhady změny pohybu ceny pomocí různých ukazatelů. Jednoduché a poměrně spolehlivé jsou klouzavé průměry. Najdete je i v našich nových... celý článek

Technická analýza: Japonské umění, které Evropě unikalo 200 let

1. 7. 2009 | Petr Čermák | 1 komentář

Technická analýza: Japonské umění, které Evropě unikalo 200 let

Občas je až s podivem, jak dlouho můžou Evropanům některé věci zůstat neznámé. Starou japonskou grafickou technickou analýzu – svíčkové grafy – neznali Evropané a Američané až do 90.... celý článek

Technická analýza: Zobrazování mezer je hlavní předností sloupkového grafu

30. 6. 2009 | Petr Čermák

Technická analýza: Zobrazování mezer je hlavní předností sloupkového grafu

I nic může být signálem, pokud toto nic leží mezi dvěma sloupky, které jsou částí sloupcového grafu. Ten je hlavně používán k takzvané gapové analýze, i když ho lze použít i v kombinaci... celý článek

Technická analýza aneb jak využívat omyly jiných

25. 6. 2009 | Petr Čermák | 2 komentáře

Technická analýza aneb jak využívat omyly jiných

Určit správnou cenu společnosti k určitému okamžiku v budoucnosti je těžké. Technická analýza proto hledí jen minimálně dopředu a snaží se odhadnout trend, který utvářejí svým jednáním... celý článek

Partners Financial Services