Co musíte sledovat, aby vás ceny akcií nezaskočily

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 30. 6. 2010
Co musíte sledovat, aby vás ceny akcií nezaskočily
Cenu akcií ovlivňují čísla o hospodaření firem, vyplácené dividendy i kondice celé ekonomiky. Zároveň platí, že když trhy rostou, vezou se v podstatě všechny akcie díky optimismu investorů. Při propadu pak svorně ztrácejí.

Faktorů, které ovlivňují ceny akcií je řada. Výraznější význam má však jen několik. Obecně lze říci, že následující faktory byste měli pozorně sledovat:

  • tržby a další fundamentální ukazatele,
  • dividendy,
  • makroekonomické ukazatele,
  • celkovou změnu nálady trhu nebo sektoru.

Tržby a další fundamentální ukazatele

Výsledky hospodaření firmy jsou hlavním faktorem, který má vliv na cenu akcií. Ostatně, když si koupíte akcie, koupíte si kus společnosti, což vám dává právo podílet se na úspěchu i pádu. Přirozeně, když se společnosti daří, pak o její akcie má zájem více obchodníků. To zvyšuje poptávku a za jinak stejných podmínek tlačí cenu nahoru. Pokud se společnosti nedaří, stále méně obchodníků chce vlastnit její akcie a tak klesá poptávka a s tím i cena akcií.

Když se obchodníci a analytici snaží určit, jak dobře si společnost vede, zkoumají různé fundamentální ukazatele (tj. čísla, která jsou odvozena z rozvahy a výsledovky společnosti). Čisté tržby - tedy množství peněz, které společnost utržila, po odečtení všech výdajů - jsou nejdůležitějším ukazatelem, který obchodníci sledují. Další ukazatele pak dávají informace o celkovém zdraví společnosti. Je to například výnosnost vlastního jmění (ROE) nebo poměr ceny akcie a účetní hodnoty na jednu akcii.

Dividendy

Firmy mohou s penězi, které vydělají, udělat dvě věci: mohou si je nechat a reinvestovat je do společnosti nebo je mohou vyplatit formou dividendy. Dividendy představují hotovostní platbu, jejichž výše je určena počtem držených akcií. Pokud například firma, která emitovala 1 000 000 akcií, vyplatí na dividendách 5 000 000 liber, znamená to pro každého akcionáře výplatu 5 liber na akcii.

Obchodníci dávají na výši dividendy zvláštní důraz, protože to znamená, že budou dostávat při své investici pravidelnou hotovost. A protože dividendy jsou takto ceněny, společnosti mohou zvýšit cenu akcií, pokud zvýší výplatu dividendy (za předpokladu, že rostou také zisky společnosti). Akcie těchto firem se obvykle těší růstu ceny, zatímco akcie firem, jejichž dividendy klesají, obvykle klesají také. Dnes hodně firem místo výplaty dividendy volí reinvestici zisků zpět do společnosti.

Makroekonomické ukazatele

Tato čísla oznamují vlády a další významné instituce a týkají se ekonomiky jako celku, nikoliv jednotlivých společností. Zahrnují oznámení jako je nastavení úrokových sazeb nebo vývoj hrubého domácího produktu.

Vydání těchto informací je naplánováno s několikaměsíčním předstihem. Termíny zasedání americké centrální banky FED jsou známy rok dopředu. Podobně je na tom například zveřejnění údajů o vývoji britského vládního rozpočtu. To vám dává dostatek času na přípravu. Můžete si udělat vlastní průzkum o tom, co se očekává a jak tyto informace mohou ovlivnit vaše investice a včas tomu přizpůsobit vaše portfolio.

Investiční analytici, ekonomové a další účastníci trhů v podstatě neustále zkoumají nadcházející makro zprávy a zkouší odhadnout dopředu, jaký by údaj mohl vypadat. Vzhledem k tomu, že žádní dva analytici se neshodnou naprosto přesně, je dobré sledovat, co v průměru říkají. Tento průměr se označuje jako “tržní konsensus”.

Jakmile znáte konsensus, můžete ve svůj prospěch využít výkyvy cen, jakmile budou data oznámena. Konsensus je totiž takzvaně zapracován v aktuálních cenách akcií nebo CFD, které sledujete. A takto trh funguje.

Jakmile investoři dokončí analýzy, začnou na trh umisťovat příkazy, aby dokázaly využít cenových pohybů, které očekávají Nechtějí čekat na to, až zprávy budou zveřejněny. Chtějí být na trhu dřív. A tak ve chvíli, kdy jsou data zveřejněna, už má většina účastníků trhu příkazy zadány.

Pokud se oznámený údaj zhruba shoduje s očekáváními, je vliv na ceny akcií nebo CFD malý. Většina velkých hráčů už totiž své příkazy umístila a tak už nejsou noví obchodníci, kteří by rozhýbali ceny. Pokud však aktuální údaje nejsou ve shodě s tržním konsensem (ať už jsou oznámená čísla vyšší nebo nižší než odhady), budou mít ceny akcií nebo CFD tendenci se přizpůsobit nové ekonomické situaci a budou růst nebo klesat.

Změna nálady trhu nebo sektoru

Firmy by byly rády, kdyby tím jediným, co by ovlivňovalo ceny jejich akcií, bylo hospodaření firem. Bohužel pro ně, na trhu působí síly, které dokážou zahýbat s cenami akcií bez ohledu na vývoj jednotlivých společností.

Existuje jedno přísloví, které by všichni obchodníci měli znát: “Sílící příliv stáhne všechny lodě.” To znamená, že když jsme v rostoucím trhu, většina akcií roste, protože trhům a ekonomice se obecně daří a rostou. Na druhé straně to také znamená, že v klesajícím trendu většina akcií ztrácí, protože ekonomika jako celek klesá nebo stagnuje.

Tak jako trhy mohou jako celek růst nebo klesat, mohou se jednotlivé sektory v rámci tohoto trhu pohybovat výše nebo níže. Například sektor zdravotnictví může růst a v tom samém okamžiku může maloobchodní sektor klesat. Rostoucí nebo klesající tendence v rámci sektoru mají stejný dopad na jednotlivé akcie v rámci tohoto sektoru, jako mají tyto síly na celém trhu.

Připraveno ve spolupráci se Saxo Bank.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

S cenami akcií hýbou velcí hráči. Malí se jen vezou.

23. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

S cenami akcií hýbou velcí hráči. Malí se jen vezou.

Cena akcií roste a klesá, pak opět roste a zase klesá. A právě tyto výkyvy ceny přitahují ty, co obchodují akcie a CFD. Největší vliv na ně mají velcí institucionální investoři. Malí... celý článek

Jak při obchodování s akciemi neskončit už druhý den

16. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Jak při obchodování s akciemi neskončit už druhý den

Money management je nejdůležitější věc na investování. Stanovuje hranice rizika a velikosti jednotlivých investičních pozic, na základě toho, jak velkou část portfolia jste ochotni... celý článek

Naučte se používat grafy při obchodování s akciemi

9. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Naučte se používat grafy při obchodování s akciemi

Jako obchodníci s akciemi nebo CFD strávíte pravděpodobně většinu času analýzou grafů. A protože grafy hrají při investičních rozhodnutích tak důležitou úlohu, je na místě se s nimi... celý článek

Kam až cena akcie poroste? Naznačí to hranice odporu.

2. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Kam až cena akcie poroste? Naznačí to hranice odporu.

Akcie je dobré kupovat, když dlouhodobý, střednědobý i krátkodobý trend směřují vzhůru. Abyste si však dokázali udělat kompletní obrázek o budoucím vývoji cen akcií, je nutné ještě... celý článek

Akcie kupujte, když všechny trendy jdou vzhůru

26. 5. 2010 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Akcie kupujte, když všechny trendy jdou vzhůru

Akcie rostou. Akcie klesají. Jako investor do akcií nebo kontraktu na vyrovnání rozdílu (CFD) byste měli umět poznat, kterým směrem bude následovat další pohyb. Pomůže vám technická... celý článek

Partners Financial Services